Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика практика.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
164.06 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

Розробити документ, який виглядає так само, як наведено на малюнку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лабораторна робота №4

Тема: Структуризацiя iнформацiї у HTML-документах.

Мета:

  1. Опанувати методику створення документа у форматi HTML.

  2. Опанувати основнi принципи представлення iнформацiї у виглядi гiпертексту.

 

Теги визначення гiперзв'язкiв.

Гiпертекстовий зв'язок - це вказiвник на чiтко визначене мiсце в iншому чи в цому ж документi. Гiперзв'язки можна встановлювати також до зовнiшнiх графiчний файлiв, вiдео та аудiо фрагментiв.

Для встановлення гiперзв'язку потрiбно визначити початкову та кiнцеву точки, мiж якими цей зв'язок встановлюється. Цi точки позначаються за допомогою тега <A></A>. Початкова точка визначає то мiсце, з якого необхiдно здiйснити перехiд. Це може бути зовнiшнiй файл, позначка в цому ж файлi чи позначка в зовнiшньому файлi. Зовнiшнiй файл визначається за допомоги URL. Якщо кiнцевою точкою є позначка у файлi, то вона повинна бути визначена.

Теги <A> i </A> використовуються для визначення як початкової, так i кiнцевої точок. Тег <A> має два основних параметри:

HREF="url#label" - Визначає кiнцеву точку переходу. NAME="label" - Визначає назву позначки.

Наприклад:

<HTML>   <HEAD>     <TITLE> Перший документ </TITLE>   </HEAD>   <BODY>       . . .     <!- Документ з початковою позначкою ->       . . .     Click <A HREF="myfile.html#MyLabel"> here </A> to go to my file.       . . .   </BODY> </HTML>

 

<HTML>   <HEAD>     <TITLE>Другий документ </TITLE>   </HEAD>   <BODY>       . . .     <!- Документ з кiнцевою позначкою ->       . . .     <A NAME="MyLabel"> </A>       . . .   </BODY> </HTML>

Якщо потрiбно встановити зв'язок з усiм документом, то позначку вказувати не слiд.

Примiтка: гiперзв'язок вiдображається на екранi як пiдкреслений текст iншого кольору. Щоб здiйснити по ньому перехiд треба натиснути на ньому мишкою. А щоб було на чому натискати, цей текст (у нашому прикладi слово "here") повинен бути заданий обов'язково.

При визначеннi гiперзв'язкiв теги можуть знаходитися один у другому. Так, якщо треба визначити зображення як гiпертекстовий зв'язок, то: <A HREF="http://www.myserver.edu/mydir/myfile.html"><IMG SRC="MyImg.gif"></A>. Тодi однократне натискання кнопкою мишки на цьому зображенi буде iнiцiювати перехiд по гiперз'вязку.

Повний формат тегу A такий: <A CLASS=type HREF=reference ID=value NAME=name onClick=function onMouseOver=function REL=SAME|NEXT|PARENT|PREVIOUS REV=value STYLE=style TARGET=window TITLE=title>Текст чи зображення</A>

 

Завдання

  1. Уважно ознайомитися з теоретичною частиною лабораторної роботи.

  2. Зробити так звану "домашню сторiнку" (файл з назвою index.html). Тут можна використати HTML сторiнку, що її Ви розробили на попереднiх заняттях.

  3. Домашня сторiнка повинна мiстити таку iнформацiю:

  • Прiзвище, iм'я та по батьковi власника сторiнки.

  • Домашня адреса, телефон.

  • Вашi науковi iнтереси (Основнi напрямки студентської дослiдницької роботи чи список лабораторних та курсових робiт, що ви виконуєте).

  • Ваше хобi чи список ваших улюблених позанавчальних справ та iнтересiв (З коротеньким поясненням).

  • Органiзувати цю iнформацiю у виглядi спискiв.

  • Переглянути свою домашню сторiнку за допомогою броузеру.

  • Органiзувати iнформацiю про себе у iєрархiчному виглядi. Тобто, данi про ваше hobby та науковi iнтереси розташуйте у окремих файлах та зробiть посилання на них з головного файла index.html. Усi документи повиннi мiстити гiперпосилання, яки забезпечують повернення до Вашої титульної сторiнки.