Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ .docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
105.77 Кб
Скачать

52

ВСТУП

Практика проходила у центральному відділенні «Ерсте Банк», що знаходиться за адресою: м. Луганськ, вул. Карла Маркса, 63. ПАТ «Ерсте Банк» - один з найбільших фінансово-банківських установ в Україні, який стабільно працює в умовах постійної конкуренції на ринку банківських послуг та прагне бути сучасним конкурентоспроможним банком.

Стратегія банку спрямована на максимальний розвиток роздрібного бізнесу та створення умов для повного банківського обслуговування корпоративних клієнтів. Сьогодні послугами банку користуються всі категорії населення, що зумовлює провідну позицію банку на ринку роздрібних банківських послуг України. Банк зосереджує свої зусилля на створенні сприятливих та вигідних умов обслуговування клієнтів, розширенні переліку банківських послуг, збільшенні присутності на ринку продуктів та послуг.

Метою проходження практики стало дослідження в області організації і здійснення діяльності. У зв'язку з цим були поставлені наступні завдання:

· вивчити загальні принципи організації і функціонування банку;

· вивчити економічну та нормативну документацію;

· оцінити організаційно-економічний рівень діяльності банку;

· ознайомитися з діяльністю структурного підрозділу;

· дати оцінку використовуваних банківських технологій в досліджуваному банку і його підрозділах;

Поставлені задачі реалізувалися самостійним вивченням фінансової діяльності ПАТ «Ерсте Банк», виконанням в умовах реально діючої фінансової установи передбачених програмою завдань.

  1. Загальна характеристика кредитної організації

    1. Становлення банківської установи

Erste Bank (Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG) — універсальний банк в Центральній Європі, з головним офісом у Відні, Австрія. Представлений в Австрії, Хорватії, Чехії, Угорщині, Румунії, Сербії, Словаччині.

У 2005 році був створений банк «Престиж», власниками якого були колишні власники банку «Аваль» Олександр Деркач і Федір Шпиг. У січні 2007 року 100% акцій були куплені австрійської Erste Group, сума угоди склала 525 млн. грн

Erste Group заснована 1819 року як перший ощадний банк Австрії. Пізніше присутність фінустанови було поширено на країни Центральної і Східної Європи (Чехія, Словаччина, Румунія, Угорщина, Хорватія, Сербія та Україна). ПАТ «Ерсте Банк» заснований в 2006 року, після виходу на український ринок Erste Group. Сьогодні Ерсте Банк обслуговує роздрібних клієнтів, малий і середній бізнес, а також великі корпорації. Ерсте Банк - це універсальний банк, який надає повний перелік банківських продуктів і послуг, серед яких депозити та поточні рахунки, зарплатні проекти та платіжні картки, розрахунково-касові послуги, фінансування проектів і казначейські послуги, і т.д.

За результатами незалежних досліджень видавництв «Справа», «Експерт» і «Економічна Правда» Ерсте Банк названо одним з ТОП-20 найнадійніших банків. Ерсте Банк є принциповим членом ПС VISA і MasterCard.

Ерсте Банк працює понад 130 відділеннях і корпоративних центрах по всій Україні. З метою підвищення ефективності регіональної мережі була оптимізована управлінська структура, а також перенесені відділення з орендованих приміщень у власні.

В період фінансового спаду пріоритетом для Ерсте Банку є мінімізація втрат, тому банк фокусується на утриманні якості кредитного портфеля, а також продовжить реалізацію програм, спрямованих на скорочення витрат. Банк продовжить інвестувати в проекти, які забезпечать успішну діяльність після стабілізації ситуації на ринку - це впровадження нової ІТ-платформи, тренінги для персоналу та підвищення якості обслуговування. Надалі Ерсте Банк буде прикладатися максимум зусиль для збереження і розширення клієнтської бази, у тому числі за рахунок просування депозитних продуктів та поліпшення якості щоденного обслуговування.

Завдяки збалансованій стратегії розвитку, а також підтримці Erste Group, Ерсте Банк є одним із 20 найнадійніших банків на українському ринку (за результатами дослідження провідних фінансових аналітиків, опублікованого газетою «Дело»). Незалежне агентство «Кредит Рейтинг» присвоїв Ерсте Банку довгостроковий кредитний рейтинг uaAA+, а також надало максимально високу оцінку надійності депозитів банку — «5».

В роботі з клієнтами спеціалісти банку керуються принципами, які були успішними протягом 190 років й залишаються актуальними сьогодні – банк надає підтримку клієнтам та їхнім родинам, допомагаючи їм стати фінансово незалежними, зберегти й примножити зароблене, приймаючи зважені фінансові рішення.

До кінця 2013 року планується злиття Ерсте Банку та ФІДОБАНКу. Після об’єднання банк працюватиме під брендом ФІДОБАНКУ, втім під час перехідного періоду Ерсте Банк буде перейменовано у ФІДОКОМБАНК. Наразі Ерсте Банк обслуговує роздрібних клієнтів, МСБ та великі корпорації. Будучи універсальним банком, Ерсте Банк надає повний перелік банківських продуктів і послуг, в тому числі кредити та депозити, поточні рахунки, зарплатні проекти, фінансування проектів, розрахунково-касові та казначейські послуги тощо.

    1. Стратегія та організаційна структура банківської установи

Придбання Ерсте Банку є частиною стратегії ФІДОБАНКу по створенню фінансово-роздрібного холдингу та входженню в топ-20 українських банків за розмірами активів до 2017 року. Об’єднаний Ерсте Банк та ФІДОБАНК буде розвиватися як універсальний банк і пропонуватиме повний перелік банківських послуг, фокусуючись на транзакційному бізнесі та активно-пасивних операціях. Банк не конкуруватиме з традиційними банками, а скористаємося з потенціалу розвитку онлайн-банкінгу і займе нішу онлайн-банку з оффлайн представництвами у відділеннях, в яких клієнти отримуватимуть фінансові консультації та рекомендації по використанню технологій для здійснення банківських операцій. Зростання клієнтської бази та активів банку буде забезпечено за рахунок впровадження інноваційних продуктових, інфраструктурних рішень у сфері роздрібного банкінгу та платіжних сервісів.

АТ «Ерсте Банк» присвоєні рейтинги незалежним рейтинговим агентством «Кредит-Рейтинг». Банк регулярно проходить процедуру оновлення кредитних рейтингів й отримує незалежну рейтингову оцінку своєї діяльності.

Поточні рейтинги АТ «Ерсте Банк», присвоєні незалежним рейтинговим агентством «Кредит-Рейтинг»:

Таблиця 1.1

Поточні рейтинги «Ерсте Банк»

Тип рейтингу

Дата оновлення

Рівень рейтингу

Прогноз рейтингу

Значення рівня рейтингу

Довгостроковий кредитний рейтинг за національною рейтинговою шкалою

05.03.2013

uaAA+

стабільний

Банк характеризується дуже високою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками

Рейтинг надійності

депозитів банку

28.05.2013

5

-

Найвища надійність

Що стосується організаційної структури банківської установи :

Керівництво представлено правлінням.

Правління ПАТ «ФКБ БАНК» («Ерсте Банк»)

  • Юрій Ромушка - Голова Правління

  • Галина Ізбінська - член Правління

  • Ігор Григоров - член Правління

Правління призначено 29 квітня 2013 року. Даний склад Правління буде управляти банком до об'єднання Ерсте Банку з ФІДОБАНКом

Спостережна Рада

Склад Спостережної Ради ПАТ «ФКБ БАНК»:

  • Альберт Тімаков — Голова Спостережної Ради,

  • Михайло Гойхман — Член Спостережної Ради.

  • Костянтин Юхименко — Член Спостережної Ради.