Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
17
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
103.42 Кб
Скачать

8.3. Розгляд другої концепції ефекту фінансового важеля

Фінансовий важіль – потенційна здатність впливати на прибуток підприємства шляхом зміни структури та обсягів довготермінових пасивів. Дія фінансового важеля полягає у тому, що підприємство, яке використовує позичені кошти, змінює чисту рентабельність власних коштів і свої дивідендні можливості. Рівень ефекту фінансового важеля вказує на фінансовий ризик підприємства. Згідно з концепцією американських вчених, ефект фінансового важеля можна трактувати як зміну чистого прибутку на кожну звичайну акцію (в %), породжену певною зміною нетто-резльтату експлуатації інвестицій НРЕІ:

СДФВ= Зміна чистого прибутку на акцію/зміна НРЕІ,

де СДФВ – сила впливу фінансового важеля.

Після низки перетворень ця формула набуває вигляду:

. (9.1)

Якщо підприємство не позичає кошти, то СДФВ = 1.

8.4. Взаємодія фінансового і операційного важелю

Показник сили дії фінансового важеля характеризує фінансовий ризик, пов'язаний зі структурою капіталу. Чим більше значення цього показника, тим більший ризик неповернення кредитів з процентами для банкірів та ризик невиплати дивідендів для акціонерів. Ситуація ще більше ускладнюється, коли одночасно підвищується комерційний ризик, тобто ризик недоотримання операційного прибутку від основної діяльності підприємства.

Операційний важіль (ліверидж), як зазначалося раніше, полягає у потенційній можливості підприємства впливати на темпи зміни операційного прибутку шляхом зміни обсягів і структури операційних витрат (постійних і змінних).

Вплив операційного важеля на фінансові результати підприємства можна виразити за допомогою формули:

(9.2)

де tв — темп зміни виручки від реалізації;

tо — темп зміни операційного прибутку;

СДОВ — сила дії операційного важеля.

де Вр – виручка від реалізації,

ЗВ – змінні витрати,

ОП – операційний прибуток.

Тобто, сила дії операційного важеля показує, на скільки відсотків зміниться операційний прибуток при зміні виручки від реалізації на 1 %.

Фінансовий важіль (ліверидж) полягає у потенційній можливості підприємства впливати на темпи зміни чистого прибутку шляхом зміни обсягів та структури власного і позикового капіталу. У формалізованому вигляді вплив фінансового важеля на фінансові результати підприємства можна представити таким чином:

(9.3)

де tч — темп зміни чистого прибутку;

tо — темп зміни операційного прибутку;

СДФВ — сила дії фінансового важеля.

де Фв– фінансові витрати,

ОП – операційний прибуток.

Отже, сила дії фінансового важеля показує, у скільки разів темпи зміни чистого прибутку підприємства перевищують темпи приросту його операційного прибутку. Таке перевищення забезпечується за рахунок так званого ефекту фінансового важеля.

Виділення у складі загального ризику власників капіталу комерційного та фінансового ризиків має принципове значення при обґрунтуванні оптимальної структури капіталу. В цьому випадку комерційний ризик розглядається як ризик негарантованості фінансового результату (операційного прибутку) при 100-відсоткому фінансуванні за рахунок власного капіталу.

Відповідно, фінансовий ризик розглядається як додатковий ризик власників капіталу в результаті залучення позикового капіталу.

Сукупний вплив комерційного та фінансового ризиків на чистий прибуток підприємства оцінюється за допомогою операційно-фінансового важеля:

(9.3)

де tч — темп зміни чистого прибутку;

tв — темп зміни виручки від реалізації;

СДОФВ — сила дії операційно-фінансового важеля.

(9.4)

Таким чином, операційно-фінансовий важіль показує, на скільки відсотків змінюється чистий прибуток підприємства, що користується позиковим капіталом, при зміні виручки від реалізації на 1 %.

Розрахунок сили дії операційно-фінансового важеля дає змогу виявити вплив змін комерційних умов виробництва (зміну попиту, ціни тощо) на розмір чистого прибутку і рентабельність власного капіталу при різних варіантах співвідношення позикового і власного капіталу.

При виборі оптимального поєднання операційного і фінансового важеля необхідно враховувати, що одне й те саме значення сили дії операційно-фінансового важеля можна отримати шляхом різних комбінацій:

— слабкої дії операційного важеля і сильної дії фінансового важеля;

— сильної дії операційного важеля і слабкої дії фінансового важеля;

— помірної дії обох важелів.

Соседние файлы в папке Конспект лекцій