Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Инструкция 300Н травень 2011

.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
143.93 Кб
Скачать

ЗАТВЕРДЖЕНО:

Наказ від «___» _______2011

№ ________

Інструкція

про порядок інформаційно-аналітичного забезпечення на Придніпровській залізниці при виникненні надзвичайних ситуацій на залізничному транспорті та взаємодії з Державною адміністрацією залізничного транспорту України й іншими органами виконавчої влади

  1. Інструкція про порядок інформаційно-аналітичного забезпечення на Придніпровській залізниці при виникненні надзвичайних ситуацій (далі НС) та взаємодії з Державною адміністрацією залізничного транспорту України й іншими органами виконавчої влади визначає порядок надання та отримання від дирекцій залізничних перевезень, структурних підрозділів та станцій оперативної та узагальненої періодичної інформації про транспортні події, дорожньо-транспортні пригоди, нещасні випадки, пожежі, екологічні лиха, акти несанкційованого втручання в транспортну діяльність та інші надзвичайні ситуації, а також порядок взаємодії, у разі необхідності, з Державною адміністрацією залізничного транспорту України та органами виконавчої влади стосовно обміну зазначеною інформацією.

  2. Керівники дирекцій залізничних перевезень, структурних підрозділів та станцій своїми інструкціями встановлюють чіткий порядок подання та отримування інформації про НС, а також про терміни інформування про такі випадки. Загальна схема оповіщення про НС на Придніпровській залізниці наведена у Додатку 1.

  3. Дирекції залізничних перевезень, структурні підрозділи та станції подають негайно, але не пізніше 1 години після скоєння, старшому диспетчеру оперативно-розпорядчого відділу служби перевезень цілодобово за телефоном 3-09-01 або 3-02-02 (електронна пошта Lotus Notes: ДГПпас П_Д/ДГП/Д/DNEPR/UKRZAL) за формами, наведеними у Додатках 3-6 наступну оперативну інформацію:

    1. Про катастрофи, аварії, серйозні інциденти.

    2. Про інциденти та порушення.

    3. Про випадки, що спричинили (або можуть спричинити) припинення руху залізничного транспорту на термін більше 2 годин.

    4. Про аварії та події з небезпечними вантажами.

    5. Про пожежі на рухомому складі та об’єктах залізничного транспорту.

    6. Про випадки ДТП на залізничних переїздах:

      1. Якщо в ДТП хоча б одна особа загинула або дві і більше травмовано.

      2. Про всі інші випадки ДТП на залізничних переїздах.

    7. Про дорожньо-транспортні пригоди з відомчим автомобільним транспортом підприємств та структурних підрозділів, підпорядкованих ДП «Придніпровська залізниця», а також про ДТП з автомобільним транспортом інших власників транспортних засобів, що виникли без участі підвідомчих залізниці автотранспортних засобів, але з вини її підрозділів:

      1. Якщо в ДТП хоча б одна особа загинула або травмована.

      2. Про всі інші ДТП.

    8. При оголошенні штормового попередження у регіоні – оперативну інформацію про стан функціонування об’єктів залізничного транспорту.

    9. Про НС природного характеру:

      1. Про геологічні НС (зсуви, обвали, осідання грунту), метеорологічні НС, гідрологічні морські та прісноводні НС.

      2. Про розливи нафти або нафтопродуктів об’ємом понад 1 м3 та про інші екологічні лиха.

    10. Про НС соціально-політичного характеру:

      1. Про терористичні акти та акти несанкційованого втручання в діяльність залізничного транспорту, що призвели до смертельних наслідків, або групових нещасних випадків.

      2. Про всі інші акти несанкційованого втручання в діяльність залізничного транспорту, або загрозу здійснення терористичних актів.

      3. Про нещасні випадки зі смертельними наслідками та явно інвалідні, групові нещасні випадки, випадки смерті працівника під час виконання ним трудових обов’язків.

      4. Про випадки зникнення працівника під час виконання ним трудових обов’язків.

      5. Про інші нещасні випадки на виробництві: раптове погіршення стану здоров'я працівника; поранення, травми (у т.ч. внаслідок тілесних ушкоджень, заподіяних іншою особою); гострі професійні захворювання; гострі професійні отруєння та інші отруєння; теплові удари, опіки, обмороження; утоплення; ураження електричним струмом, блискавкою, іонізуючим випромінюванням; ушкодження, отримані внаслідок аварій, пожеж, стихійного лиха (землетрус, ураган, повінь тощо); ушкодження, отримані в результаті контакту з представниками тваринного й рослинного світу.

      6. Про НС з вищими посадовими особами держави та народними депутатами, керівниками центральних органів виконавчої влади, які сталися внаслідок транспортних подій.

      7. Про випадки невиробничого травматизму на об’єктах залізничного транспорту: смертельного травмування дітей віком до 16 років; групової загибелі трьох і більше дорослих осіб; групового травмування п’яти і більше осіб.

      8. Про всі інші випадки невиробничого травматизму на об’єктах залізничного транспорту.

      9. Про загибель і травмування пасажирів при транспортних подіях із зазначенням прізвищ потерпілих пасажирів, місця їх проживання, роботи і про надання необхідної допомоги начальник залізниці сповіщає Головне пасажирське управління Укрзалізниці, а пасажирська служба залізниці веде відповідну щорічну звітність.

  4. Начальник дирекції залізничних перевезень, або особа, що виконує його обов’язки, негайно після виникнення, але не пізніше термінів, визначених у Додатку 2, доповідає начальнику залізниці про випадки НС, зазначені у пунктах 3.1 – 3.10.9 цієї Інструкції.

  5. Для обліку прийнятої та переданої інформації про НС, в оперативно-розпорядчому відділі служби перевезень, у чергового інженера по забезпеченню зв'язку служби сигналізації і звʼязку, чергового по дирекції залізничних перевезень, чергових працівників структурних підрозділів, станцій та телефонних станцій залізничних вузлів ведеться «Журнал обліку інформації про НС на Придніпровській залізниці» (далі Журнал) за формою, визначеною у Додатку 7. Обліку у Журналі підлягає вся інформація про транспортні події, дорожньо-транспортні пригоди, нещасні випадки, пожежі, екологічні лиха, акти несанкційованого втручання в транспортну діяльність та інші НС на Придніпровській залізниці.

Черговий працівник, який отримав інформацію про НС на Придніпровській залізниці, зобовʼязаний записати отриману інформацію у Журнал із зазначенням часу отримання інформації, посади та прізвища працівника, який передав інформацію.

При передаванні інформації про НС керівництву залізниці (дирекції залізничних перевезень, структурного підрозділу, станції), відповідним територіальним управлінням (міським, обласним) МНС, МВС, СБУ, УВДТ, Держгірпромнагляду, транспортної прокуратури, органам виконавчої влади, черговий працівник зобовʼязаний зазначити у Журналі час передавання інформації, установу, посаду, телефон та прізвище працівника, який прийняв інформацію.

  1. Оперативна інформація про НС, що надійшла від дирекцій залізничних перевезень, структурних підрозділів та станцій, передається засобами телефонного, факсимільного та електронного зв’язку негайно, але не пізніше 2 годин з моменту виникнення:

    1. Старшим диспетчером оперативно-розпорядчого відділу служби перевезень у всіх випадках:

      1. Негайно керівництву залізниці відповідно до схеми надання інформації, наведеної у Додатку 2.

      2. Головному диспетчеру оперативно-розпорядчого відділу Головного управління перевезень (тел. 5-38-14, 5-01-17, факс 5-01-31, електронна пошта Lotus Notes: Г_ЦДГП-1 Главный диспетчер). Крім того, у неробочий час, у вихідні та святкові дні – відповідальному черговому Головного управління безпеки руху та екології (тел. 5-00-54, факс 5-00-64, електронна пошта Lotus Notes: Г_ЦРБ_Дежурный). Детальні терміни надання інформації визначені у Додатку 2.

      3. Негайно черговим працівникам Дніпропетровської обласної та міської Державних адміністрацій, відповідних територіальних управлінь (обласних, міських): МНС, МВС, СБУ, УВДТ, Держгірпромнагляду, транспортної прокуратури про випадки НС, визначених у пункті 8 Інструкції, але не пізніше граничних термінів, визначених у Додатку 2.

    2. Черговим працівником апарату безпеки руху поїздів і автотранспорту залізниці – відповідальному черговому Головного управління безпеки руху та екології (тел. 5-00-54, факс 5-00-64 електронна пошта Lotus Notes: Г_ЦРБ_Дежурный).

    3. Начальником залізниці, або особою, що виконує його обов’язки, – Генеральному директору Укрзалізниці передається інформація:

  • Про катастрофи, аварії, серйозні інциденти.

  • Про випадки, що спричинили (або можуть спричинити) припинення руху залізничного транспорту на термін більше 2 годин.

  • Про аварії та події з небезпечними вантажами.

  • Про пожежі на рухомому складі та об’єктах залізничного транспорту.

  • Про випадки ДТП на залізничних переїздах, якщо в ДТП хоча б одна особа загинула або дві і більше травмовано.

  • Про дорожньо-транспортні пригоди з відомчим автомобільним транспортом підприємств та структурних підрозділів, підпорядкованих ДП «Придніпровська залізниця», а також про ДТП з автомобільним транспортом інших власників транспортних засобів, що виникли без участі підвідомчих залізниці автотранспортних засобів, але з вини її підрозділів, якщо в ДТП хоча б одна особа загинула або травмована.

  • Про геологічні НС (зсуви, обвали, осідання грунту), метеорологічні НС, гідрологічні морські та прісноводні НС.

  • Про розливи нафти або нафтопродуктів об’ємом понад 1 м3 та про інші екологічні лиха.

  • Про терористичні акти та акти несанкційованого втручання в діяльність залізничного транспорту, що призвели до смертельних наслідків, або групових нещасних випадків.

  • Про нещасні випадки із смертельним наслідком та явно інвалідні, групові нещасні випадки, випадки смерті працівника під час виконання ним трудових обов’язків.

  • Про НС з вищими посадовими особами держави та народними депутатами, керівниками центральних органів виконавчої влади, які сталися внаслідок транспортних подій.

  • Про випадки невиробничого травматизму на об’єктах залізничного транспорту: смертельного травмування дітей віком до 16 років; групової загибелі трьох і більше дорослих осіб; групового травмування п’яти і більше осіб.

    1. Головним ревізором з безпеки руху поїздів і автотранспорту, начальниками служб комерційної роботи та маркетингу, охорони праці, воєнізованої охорони та інших служб – начальникам відповідних Головних управлінь Укрзалізниці у залежності від НС, передається інформація про НС, зазначені у пунктах 3.1 – 3.10.9 цієї Інструкції згідно із термінами, визначеними у Додатку 2.

  1. Апарат безпеки руху поїздів і автотранспорту, служба комерційної роботи та маркетингу, служба охорони праці, технічна служба, служба воєнізованої охорони за формами, встановленими Укрзалізницею, подають у відповідні головні управління Укрзалізниці наступну узагальнену інформацію:

    1. Щодобово станом на 6-45 інформацію про транспортні події за попередню добу. Виконавець – РБ.

    2. Щонеділі протягом року до 12 годин – про випадки незаконного втручання в діяльність залізничного транспорту та оперативні заходи із запобігання, реагування і протидії актам тероризму. Виконавець – РБ.

    3. Щомісячно та наростаючим підсумком з початку року у порівнянні з відповідним періодом попереднього року (оперативна інформація) служби залізниці надають довідки за встановленими формами та згідно із термінами, визначеними відповідними Головними управліннями Укрзалізниці.

    4. Щомісячно до 3 числа місяця, наступного за звітним – звіти про акти незаконного втручання в діяльність залізничного транспорту. Виконавець – РБ.

    5. Щомісячно до 5 числа місяця, наступного за звітним – довідки (наростаючим підсумком, у порівнянні з відповідним періодом попереднього року) про нещасні випадки зі смертельним наслідком, групові нещасні випадки, випадки смерті, а також випадки зникнення працівника під час виконання ним трудових обов’язків на підприємствах залізничного транспорту. Виконавець – НБТ.

    6. Щомісячно до 3 числа місяця, наступного за звітним – місячну звітність про пожежі та їх наслідки (форма 1-ППО). Виконавець – НО.

    7. Протягом червня – серпня до 5 числа місяця, наступного за звітним, протягом вересня – листопада щочетверга до 17-00 – оперативну довідку про хід підготовки підприємств залізничного транспорту до роботи в осінньо-зимовий період за встановленими формами. Виконавець – НТО.

    8. Щорічно в період з 15 грудня до 15 лютого щоденно до 8-00 – оперативну інформацію про забезпечення безпеки руху поїздів та функціонування об’єктів залізничного транспорту у зимовий період за формою, встановленою наказом Мінтрансзв’язку від 11.03.2005 №185. Виконавець – РБ.

  2. Безпосередньо від дирекцій залізничного транспорту, структурних підрозділів і станцій надається наступна інформація про НС відповідним:

    1. Державним адміністраціям (АР Крим, обласним, міським, районним) – за п.п. 3.1, 3.3, 3.4, 3.5, 3.6.1, 3.7.1, 3.9.1, 3.9.2, 3.10.1, 3.10.2, 3.10.3, 3.10.6, 3.10.7, 3.10.9 Інструкції.

    2. Органам прокуратури (АР Крим, обласним, міським, районним) – за п.п. 3.1, 3.3, 3.4, 3.5, 3.6.1, 3.7.1, 3.9.1, 3.9.2, 3.10.1, 3.10.2, 3.10.3, 3.10.4, 3.10.6, 3.10.7, 3.10.9 Інструкції.

    3. Управлінням МНС (АР Крим, обласним, міським, районним) – за п.п. 3.1, 3.3, 3.4, 3.5, 3.6.1, 3.7.1, 3.9.1, 3.9.2, 3.10.1, 3.10.2, 3.10.3, 3.10.6, 3.10.7, 3.10.9 Інструкції.

    4. Управлінням СБУ (АР Крим, обласним, міським, районним) – за п.п. 3.1, 3.3, 3.4, 3.5, 3.6.1, 3.7.1, 3.9.1, 3.9.2, 3.10.1, 3.10.2, 3.10.3, 3.10.6, 3.10.7, 3.10.9 Інструкції.

    5. Управлінням МВС, УВДТ (АР Крим, обласним, міським, районним) – за п.п. 3.1, 3.3, 3.4, 3.5, 3.6.1, 3.7.1, 3.9.1, 3.9.2, 3.10.1, 3.10.2, 3.10.3, 3.10.6, 3.10.7, 3.10.9 Інструкції.

    6. Управлінням Держгірпромнагляду (АР Крим, обласним, міським, районним) – 3.1, 3.4, 3.5, 3.6.1, 3.7.1, 3.9.1, 3.9.2, 3.10.1, 3.10.3, 3.10.4, 3.10.6, 3.10.7, 3.10.9 Інструкції.

    7. Установам швидкої медичної допомоги зі стаціонарних або мобільних телефонів (безкоштовний номер – 103) у випадку травмування або загибелі людей внаслідок будь-яких НС.

    8. Територіальним управлінням Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, санітарно-епідеміологічній службі, профспілковим організаціям вищого рівня – передається інформація про НС за п.п. 3.10.3, 3.10.4 Інструкції.

  3. Апарат безпеки руху поїздів і автотранспорту негайно готує інформацію про катастрофи на залізничному транспорті, ДТП на відомчому автомобільному транспорті, на залізничних переїздах, в яких загинуло більше 10 осіб або травмовано більше 25 осіб, а також про аварійні події, в яких перебували або потерпіли вищі посадові особи держави, народні депутати України, керівники центральних органів виконавчої влади для подання Головному управлінню безпеки руху та екології.

Головний ревізор з безпеки руху

поїздів і автотранспорту С.В. Савченко

Головний ревізор з безпеки руху

поїздів і автотранспорту С.В. Савченко

Головний ревізор з безпеки руху

поїздів і автотранспорту С.В. Савченко

Додаток 3

до наказу від «___» ____2011 № ________

ОПЕРАТИВНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про випадок НС на Придніпровській залізниці

Залізниця, дирекція залізничних перевезень

Станція, перегін, кілометр, пікет

Дата та час

Номер поїзда, тип, сполучення, локомотив

Обставини та причини випадку

Відомості про постраждалих

Відомості про вантаж

Відомості про втрату вантажу

№ аварійної картки небезпечного вантажу

Відомості про пошкодження рухомого складу

Відомості про пошкодження колії та інших споруд і пристроїв

Відомості про перерву у русі на ділянці

Відомості про задіяні відбудовні засоби, час відновлення руху та закінчення відбудовних робіт

Хто брав участь у розслідуванні

ДГП ___________ ____________________

(підпис) (П.І.Б)

Довідку передав ДНЦО ___________ ___________________

(черговий працівник структурного підрозділу, станції) (підпис) (П.І.Б)

Головний ревізор з безпеки руху

поїздів і автотранспорту С.В. Савченко

Додаток 4

до наказу від «___» ____2011 № ________

ПОВІДОМЛЕННЯ

про нещасний випадок

1 Дата і час нещасного випадку ______________________________________

2 Найменування структурного підрозділу (підприємства), галузевої служби, залізниці __________________________________________________________

3 Місце, де стався нещасний випадок (виробництво, цех, дільниця, приміщення, тощо) і його стисла характеристика, керівник робіт (П.І.Б.) ___________________________________________________________

4 Відомості про потерпілого (потерпілих): прізвище, ім'я та по батькові, рік народження, професія (посада), місце роботи, стаж роботи (загальний та за професією), сімейний стан, характер травм _____________________________

__________________________________________________________________

5 Стислий опис обставин та ймовірні причини нещасного випадку __________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

6 Ініціали та прізвище державного інспектора з охорони праці, який контролює підприємство, де стався (сталася) нещасний випадок (аварія) ____

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

7 Ініціали та прізвище страхового експерта Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, закріпленого за підприємством, де стався нещасний випадок ______________

__________________________________________________________________

8 Дата і час передачі інформації, посада, ініціали, прізвище та підпис особи, яка її передала _____________________________________________________

ДГП ___________ ____________________

(підпис) (П.І.Б)

Довідку передав ДНЦО ___________ _________________

(черговий працівник структурного підрозділу, станції) (підпис) (П.І.Б)

Начальник служби охорони праці В.В. Келембет

Додаток 5

до наказу від «___» ____2011 № ________

“___” ______ 20__ № ___ /___

ДОВІДКА про ДТП

на залізничному переїзді чи колії поза переїздом

Придніпровської залізниці

№№ п/п

Необхідні дані по випадку

Заповнюється при надходженні відомостей про випадок

Дата та час

Дирекція залізничних перевезень

Область

Станція або перегін, кілометр

Переїзд з черговим чи без чергового або на коліях поза переїздом

Обладнаний сигналізацією або необладнаний

Як працювала сигналізація

Номер поїзда, сполучення, час затримки, локомотив, прізвище машиніста, в якому депо працює

Транспорт збито поїздом чи він в'їхав у бік поїзда

Транспорт особистий чи відомчий, міністерство чи відомство, тип транспорту, державний номер

Водій (П.І.Б), рік народження, де і ким працює, де мешкає

Пошкодження автотранспорту

Обставини випадку

Пошкодження поїзда, обладнання переїзду, колії тощо. Номери та час затримки наступних поїздів

Наслідки ДТП: загинуло (осіб), травмовано (осіб). Хто постраждав і куди направлений до лікарні

Хто із залізничників розслідував випадок ДТП

Хто із працівників ДАІ розслідував випадок ДТП (посада, звання, прізвище)

Яка провина залізниці згідно зі спільним актом з ДАІ

Керівник ____________________ (П.І.Б.)

Довідку підготував ____________________ (П.І.Б.)

Головний ревізор з безпеки руху

поїздів і автотранспорту С.В. Савченко

Додаток 6

до наказу від «___» ____2011 № ________

“___” ______ 200__ № ___ /___

ДОВІДКА про ДТП

з автотранспортними засобами Придніпровської залізниці

на автомобільних шляхах України

№№ п/п

Необхідні дані по випадку

Заповнюється при надходженні відомостей про випадок

1

Дата та час

2

Місце пригоди

3

Область, район

4

Марка та державний номер транспортного засобу залізниці

4.1

Структурний підрозділ, якому він належить, дирекція залізничних перевезень

4.2

Водій (П.І.Б.), рік народження, ким працює, де мешкає

5

Марка та державний номер іншого транспортного засобу, причетного до ДТП

5.1

Особистий чи державний (підприємство та відомство, якому він належить)

5.2

Водій (П.І.Б.), рік народження, ким працює, де мешкає

6

Обставини ДТП

7

Причина ДТП

8

Нанесений збиток залізниці

9

Пошкодження транспортних засобів

10

Наслідки ДТП: загинуло (чол.) поранено (чол.)

10.1

Жертви, хто постраждав, хто і куди направлений до лікарні

11

Хто із залізничників розслідував випадок ДТП

12

Хто із працівників ДАІ розслідував випадок ДТП (посада, звання, прізвище)

13

Додаткові обставини ДТП

14

Яка провина водія транспортного засобу залізниці