Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний кейс.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
54.1 Кб
Скачать

Методичний кейс самоосвітньої діяльності вчителів суспільно – гуманітарного циклу

Підготувала

керівник шкільного

методичного об’єднання вчителів

Макіївської загальноосвітньої школи

I-III ступенів № 15

Дишлєва С.В.

2014 Р.

Підготовка вчителя передбачає оволодіння їм безліччю спеціальних професійних компетенцій, таких як лінгвістична, методична, комунікативна, особистісна, рефлексивна та стратегічна.

Методична компетенція представляється найбільш важливою складовою професійної компетентності для здійснення успішної педагогічної діяльності вчителя - мовника, оскільки в ній переломлюються первинні значення компетентності: володіння авторитетом, ерудицією та досвідом, який являє собою систему набутих знань з урахуванням їх широти, глибини, об'єму, стилю мислення , норми педагогічної етики, соціальних функцій педагога.

Не можна не погодитися , що методична компетенція передбачає, з одного боку , вміння вчителя навчати учнів свого предмету , а з іншого - потреба і вміння самоосвітньої діяльності . Таким чином , методична компетенція вчителя і мов формується як синтез знань ( психолого- педагогічних , соціальних , загальноосвітніх ) , умінь (професійно- педагогічних , спеціальних , самоосвітній ) , навичок творчої педагогічної діяльності , необхідних викладачеві для проектування власної технології навчання учнів , конструювання логіки навчального та виховного процесу , вирішення виникаючих труднощів і проблем , прийомів самостійного і мобільного рішення педагогічних завдань , генерування ідей , нестандартного мислення.

Враховуючи новітні досягнення педагогічної науки, фахівці виділяють два рівня методичної компетенції: компетенція в плануванні та здійсненні навчального процесу та компетенція в педагогічній та управлінській діяльності.

Цілком очевидно, що реалізація даних функцій здійснюється на підставі комплексу знань, умінь і здібностей педагога.Методологічне простір навчання змінюється дуже суттєво. Очевидно, що революційні зміни в освіті проявляються у виникненні принципово нових або інноваційних методів навчання.

Освоєння інноваційних методів навчання іноземних мов є перспективним в контексті підготовки спеціаліста та формування його методичної компетенції.

Українська система освіти вже впритул підійшла до впровадження інноваційних технологій і методів у навчальний процес в широкому масштабі , одним з яких є кейс - метод . Кейс - метод - це інноваційний метод навчання , який формує необхідні знання , вміння і навички. Кейс - метод спрямований на вирішення певної проблеми , але дана проблема не дається в готовому вигляді , а формулюється викладачем виходячи з умов реальної навчальної ситуації , яка дозволяє викладачеві - професіоналу визначити проблему при організації процесу навчання .

Кейс-метод в сучасному його вигляді був вперше застосований під час викладання управлінських дисциплін у Гарвардській бізнес-школі, добре відомої своїми інноваціями.Останнім часом кейс-методи навчання знайшли широке поширення в медицині, юриспруденції, математики, культурології та політології. Українські кейс-технології більше відомі розробникам інформаційних систем і баз даних, ніж педагогам і методистам.

Кейс - метод можна розглядати в трьох аспектах.

По-перше , кейс - метод як специфічний метод навчання застосовується для вирішення властивих йому освітніх завдань. Основними його завданнями є технологізація та оптимізація , методологічне насичення і застосування в навчанні різних типів і форм .

Будучи інтерактивним методом навчання , він завойовує позитивне ставлення з боку учнів , які бачать в ньому гру , що забезпечує освоєння теоретичних положень та оволодіння практичним використанням матеріалу.

Не менш важливо і те , що аналіз ситуацій досить сильно впливає на професіоналізацію вчителів мови , формує інтерес і позитивну мотивацію стосовно до навчального процесу . Поєднуючи в собі гру з тонкою технологією інтелектуального розвитку та тотальною системою контролю , кейс - метод являє собою бурхливо розвивається явище , що охоплює всі сучасні навчальні дисципліни . Важливо і те , що в процесі підготовки майбутніх вчителів мови , як правило , стає менше « пасивних» вчителів .

По-друге , аналіз ситуацій виступає як образ мислення викладача , його особлива парадигма , дозволяє по-іншому думати і діяти , оновити свій творчий потенціал. Тут основними положеннями виступають широка демократизація та модернізація навчального процесу , розкріпачення викладачів , формування у них прогресивного стилю мислення , етики і мотивації педагогічної діяльності .

По-третє , як сфера творчої діяльності , пов'язана із створенням кейсів. У цьому аспекті особливого значення набуває вивчення та пропаганда технології і раціональних прийомів побудови кейсів.

Методичний кейс є одним із сучасних напрямків презентування вчителем своєї педагогічної майстерності під час атестації, який являє собою результати само - моніторингу самоосвітньої діяльності в міжатестаційний період.

На початку дана стисла інформація щодо складових папки-кейса, загальні вимоги до оформлення матеріалів з досвіду роботи вчителя: портфоліо, опису, презентації, розробки уроків та позакласних заходів.

Методичний кейс допоможе проаналізувати та систематизувати роботу вчителя за весь міжатестаційний період.

Додаток 1

Зразок кейса самоосвіти вчителя

Кейс самоосвіти вчителя містить:

1 . Загальні відомості про вчителя. 2 . Проблема учителя. Проблема школи. 3. Опис досвіду учителя. 4. Напрямки роботи учителя 5. Загальні відомості про учбовий рік 6. Індивідуальна робота з учнями на поточний рік 7. План індивідуальної самоосвіти на поточний рік

8. План роботи на поточний рік

9. Відвідування уроків та заходів інших вчителів . 10. Відвідування моїх уроків та заходів іншими вчителями .

11. Творчий звіт за поточний рік

12. Результати тестувань, анкетувань.

13. Особисті розробки (публікації, анотації, фото) 14. Грамоти, дипломи, листи подяки учителя.

Папка має бути в кабінеті вчителя і  своєчасно поповнюватися.

__________________________________________________________________________

Назва школи

___________________________________________________________________

Прізвище

___________________________________________________________________

Ім’я

____________________________________________

По батькові

  1. _____________________________

Дата народження

2. ____________________________________________________________________________

Освіта, кваліфікація за дипломом

3. ____________________________________________________________________________

Посада, дата призначення

4. _________________________________

Загальний стаж роботи

5. ___________________________________

Стаж педагогічної роботи

6. ____________________________ ____

Стаж роботи за спеціальністю

7. __________________________________

Стаж роботи у даній школі

8. ___________________________________________________________________________

Кваліфікаційна категорія, дата присвоєння

9. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Домашня адреса

Проблема, над якою працює учитель:

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Проблема школи:

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Учбовий рік ________________

Навантаження: _____________

Графік позаурочної роботи:

___________ _____________ ______________

___________ ______________

1. В описі досвіду вчитель висвітлює проблему, над якою працює, методи і засоби її вирішення, розкриваючи індивідуальні особливості своєї роботи. 2. Опис досвіду подається в паперовому вигляді. 3. Готуючи опис досвіду, можна використовувати такий порядок: - обґрунтування актуальності досвіду, його практичне значення; - висвітлення основної ідеї досвіду, її інноваційну значущість; - перелік наукових чи практичних досліджень, на яких ґрунтується робота, наукові - концепції та теорії яких авторів використовуються; - розкриття технологій реалізації провідної педагогічної ідеї та її складових; - розкриття запропонованих інновацій щодо організації навчально-виховного процесу; - аналіз результатів професійної діяльності, зміни в якості знань учнів в оволодінні практичними уміннями і навичками, розвиток інтересу до предмета тощо; - проблеми і труднощі, з якими він зіткнувся в процесі роботи, розкриття шляхів їх подолання; - викладення точки зору на зміст освіти, форми, методи, прийоми, засоби навчання учнів предмету, який він викладає.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Напрямки роботи учителя на ________уч. рік

Напрямок діяльності

Аспекти роботи

Класне керівництво

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

Гурткова, факультативна

робота

____________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

Робота у творчій групі школи

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

Розвиток здібностей учнів

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

Напрямок позашкільної

роботи

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

Профспілкова діяльність

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

Науково-методичний розвиток на __________________уч. рік

Напрямок самоосвіти

План втілення

Педради

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

Методоб’єднання

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

______________________________________________________________

Семінари, майстер-класи та ін.

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

______________________________________________________________

Педагогічні конкурси

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

______________________________________________________________

Печатні матеріали

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

Вивчення передового педагогічного досвіду

_____________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

______________________________________________________________

Розробки учителя для учбової діяльності на __________навч. рік

п/п

План

Втілення

Для якого класу,

з якої теми

Назва

розробки

Назва

розробки,

Анотація