Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
54.27 Кб
Скачать

2

МІСІЯ ТА ОСНОВНІ ЦІЛІ

МУЗЕЮ «Пам’ять єврейського народу та Голокост В УКРАЇНІ»

1. Загальні положення

На території України сформувалася й більше 1000 років існує унікальна єврейська цивілізація, яка збагатила світ важливими культурними цінностями, ідеями, що дала видатних особистостей. І на цій же землі відбувалися трагічні події єврейських погромів і спопеляючого Голокосту, що забрав понад півтора мільйона життів з шести мільйонів жертв Шоа.

Музей «Пам’ять єврейського народу і Голокост в Україні» покликаний відображати глибину трагедії Голокосту, а також ту дивовижну й багату єврейську цивілізацію, яка майже повністю була знищена; без розповіді про те, які духовні та матеріальні цінності були створені єврейським народом на українській землі неможливо уявити і масштаби втрат, нанесені Катастрофою.

Історія євреїв України розглядається в контексті всесвітньої історії. Музей має розкрити найважливіші, вузлові явища та події історії євреїв України, трагічною кульмінацією якої був Голокост. Розкриваючи тему Голокосту і людиноненависницьку суть нацистського «нового порядку» на окупованій території України, необхідно підкреслити важливість думки Лауреата Нобелівської премії світу Елі Візеля про те, що «не всі жертви нацизму були євреями, але всі євреї були жертвами нацизму». У відповідності з рекомендаціями Ради Європи, інших міжнародних організацій, необхідно сприяти розумінню уроків Голокосту – безпрецедентного явища в історії людства – як універсальних уроків людяності, уроків протистояння антисемітизму та іншим формам ксенофобії, що є важливою умовою існування людства на основі загальнолюдських цінностей.

Разом з тим, відповідно до принципів толерантності, з урахуванням методологічних підходів провідних музеїв світу (Меморіальний музей Голокосту в Вашингтоні, США, та ін.) в Музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» повинні бути згадані в історичному контексті головні трагедії ХХ століття в Україні (поряд з Голокостом – Голодомор українського народу 1932–1933 рр., українсько-польський конфлікт 1943 р. та депортація кримських татар), а також наведені приклади геноциду у світі (перш за все – вірменський геноцид 1915 р., а також геноцид в Камбоджі в 1975–1979 рр., в Руанді та ін.) Це сприятиме реалізації важливого меседжу Музею – «Чужого болю не буває».

Важливою відмінністю Музею є те, що він знаходиться на українській землі, і особлива увага має приділятись українсько-єврейським відносинам, руйнуванню негативних стереотипів антисемітизму та українофобії, формуванню взаємної поваги українців і євреїв на основі об’єктивного аналізу уроків історії, виховання молоді на позитивних прикладах взаємодопомоги та співпраці українців та євреїв. У цьому сенсі однією з головних в науковій, освітній та виховній роботі Музею та Інституту «Ткума» має стати тема «Праведники народів світу».

Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» має розкривати основні тенденції й явища розвитку єврейської культури на території України.

При цьому велику увагу Музей, створений Дніпропетровською єврейською громадою, повинен звертати на історію єврейської громади Катеринослава Дніпропетровська, її відродження в наші дні.

2. МІСІЯ Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» та Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума»

- Формування та зміцнення єврейського національної самосвідомості на основі сприйняття багатства історії та культури євреїв України та пам’яті про трагедію Голокосту, виховання почуття гордості євреїв за свою історію та культуру.

- Поліпшення українсько-єврейських відносин в Дніпропетровську та в українському суспільстві в цілому на основі усвідомлення уроків історії, виховання молоді на позитивних прикладах взаємодопомоги та співпраці українців та євреїв.

3. ЦІЛІ Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» та Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума»

- Формування на основі Музею та Інституту провідного наукового центру з вивчення Голокосту в Україні.

- Створення на основі Музею та Інституту освітньої системи з вивчення Голокосту для учнівської молоді, провідного навчально-методичного центру для вчителів шкіл і викладачів університетів.

- Створення на основі Музею та Інституту ефективної просвітницької системи з проблем єврейської історії та історії Голокосту для мешканців міста незалежно від національності та віросповідання, що має сприяти формуванню толерантності та неприйняття ксенофобії та антисемітизму.

- Організація на основі Музею та Інституту міжнаціонального, міжрелігійного, міжконфесійного діалогу, спрямованого на формування в українському суспільстві розуміння цінності єврейської культури, поваги до юдейських традицій, позбавлення від негативних національно-релігійних стереотипів.

4. ЗАВДАННЯ Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» та Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума»

- Забезпечення безперервного розвитку Музею на основі створення нових експозицій та оновлення існуючих, використання новітніх наукових і технічних досягнень.

- Обмін міжнародним досвідом з єврейськими музеями та Музеями Голокосту у світі.

- Організація співробітництва з провідними науковими та освітніми інституціями України та світу.

- Розвиток співпраці з Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, органами державної влади та управління для підтримки науково-освітніх та музейних програм Музею та Інституту.

- Реалізація наукових проектів, проведення міжнародних наукових конференцій з найважливіших проблем історії євреїв України та історії Голокосту.

- Створення та видання наукової та навчально-методичної літератури з історії євреїв України та історії Голокосту.

- Розвиток системи освітніх семінарів, зустрічей, «круглих столів» та ін. для учнівської молоді, вчителів, членів єврейських громад, представників неєврейської громадськості з історії євреїв України та історії Голокосту, актуальних проблем міжнаціональних та міжрелігійних відносин.

- Розвиток медійних та інтернет-проектів Музею та Інституту, розвиток веб-порталу Музею та створення Віртуального музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні».

Соседние файлы в папке Новая папка