Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
30
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
212.99 Кб
Скачать

Додаткові роз'єми

Більшість сучасних звукових адаптерів підтримує можливості відтворення DVD, обробки звуку і т.д., а отже, мають декілька додаткових роз'ємів.

  • Вхід і вихід MIDI. Такий роз'єм, не поєднаний з ігровим портом, дозволяє одночасно використовувати як джойстик, так і зовнішні пристрої MIDI.

  • Вхід і вихід SPDIF (SP/DIF). Цей роз'єм (Sony/Philips Digital Interface) використовується для передачі цифрових аудіосигналів між пристроями без їх перетворення до аналогового вигляду. Деякі виробники інтерфейс SPDIF називають Dolby Digital.

Зауваження

У з'єднувачах SPDIF використовуються кабелі із стандартним роз'ємом RCA, що мають хвильовий опір, рівний 75 Ом (як і кабелі складового відеосигналу). Це дозволяє використовувати кабелі складового відеосигналу, що мають роз'єми RCA, із з'єднувачами SPDIF. Не дивлячись на те що звукові кабелі теж оснащені роз'ємами RCA, їх хвильовий опір менше, що обмежує їх використання в такій якості.

  • CD SPDIF. Цей роз'єм призначений для підключення накопичувача CD-ROM до звукової плати за допомогою інтерфейсу SPDIF.

  • Вхід TAD. Роз’єм для підключення модемів з підтримкою автовідповідача (Telephone Answering Device) до звукової плати.

  • Цифровий вихід DIN. Цей роз'єм призначений для підключення багатоканальних цифрових акустичних систем.

  • Вхід Аuх. Забезпечує підключення до звукової карти інших джерел сигналу, наприклад телетюнера.

  • Вхід I2S. Дозволяє підключати до звукової карти цифровий вихід зовнішніх джерел, наприклад DVD.

Додаткові роз'єми звичайно розташовуються безпосередньо на звуковій платі або під'єднуються до зовнішнього блоку або дочірньої плати. Наприклад, Sound Blaster Live! Platinum 5.1 є пристроєм, що складається з двох частин. Сам звуковий адаптер підключається в роз'єм PCI, а додаткові з'єднувачі під'єднуються до зовнішнього комутаційного блоку LiveDrive IR, який встановлюється в невживаний відсік дисковода.

На мал. 16.3 показаний звуковий адаптер Santa Cruz компанії Voyetra Turtle Beach, що містить внутрішні роз'єми, характерні для більшої частини сучасної 3D-звуковых плати.

Мал. 16.2. Звукова плата Sound Blaster Live! Platinum 5.1, що поставляється з комунікаційним блоком LiveDrive ir

Роз’єм для накопичувача cd-rom

У деяких застарілих моделях звукової плати використовувався контроллер накопичувача CD-ROM. Хоча інтегрований контроллер звукової плати і накопичувача CD-ROM може бути достатньо швидкодійним і полегшувати настройку засобів мультимедіа на старих комп'ютерах, але рекомендовано підключати дисковод компакт-дисків через стандартний інтерфейс EIDE або SCSI і уникати використання роз'єму для дисковода компакт-дисків на звуковій платі. Фактично всі нові комп'ютери сьогодні мають інтерфейс EIDE, а SCSI-адаптер дозволяє під'єднувати до одного і того ж інтерфейсу інші пристрої, наприклад накопичувачі на жорстких дисках, стрічкові накопичувачі і сканери. В цьому випадку значно легше знайти високоякісний програмний драйвер, що забезпечує високі експлуатаційні показники.

Соседние файлы в папке Lekciyi