Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура / Lekciyi / 017_magnito-opt.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
202.24 Кб
Скачать

Конструктивні особливості привода головок Zip-дисководу

На відміну від HDD, в Zip-дисководі застосовується лінійний привод з рухливою котушкою. Механізми привода головок з рухливою котушкою бувають двох типів: лінійні і поворотні. Ці типи відрізняються тільки фізичним розташуванням магнітів і котушок.

Привод з рухливою котушкою являє собою електромагніт. Його конструкція нагадує конструкцію звичайного гучномовця. При протіканні струму визначеної полярності котушка втягується або висувається з зазору постійного магніту. У Zip рухлива котушка жорстко з'єднана з блоком головок і розміщається в полі лінійного постійного магніту. Котушка і магніт ніяк не зв'язані між собою: переміщення котушки здійснюється тільки під впливом електромагнітних сил (див. рис. 1.4).

Рис. 1.4. - Конструкція привода Zip-дисководу

Лінійний привод, застосовуваний в Zip-дисководі, переміщає головки по прямій лінії, строго вздовж лінії радіуса диска. Перевага полягає в тому, що при його використанні не виникає азимутальних похибок, характерних для поворотного привода, але є істотний недолік: блок головок у подібному механізмі повинен бути досить масивним, а для керування ними, потрібно, відповідно, і досить масивний і, головне, потужний, двигун (див. рис. 1.4).

У силу своєї «важкої вагової категорії», а, відповідно, і нездатності працювати досить швидко, лінійний привод не може застосовуватися в сучасних HDD.

У виробництві жорстких дисків використовується поворотний привод, що працює по тому ж принципі, що і лінійний, але в ньому до рухливої котушки кріпляться кінці важелів головок. При русі котушки щодо постійного магніту важелі переміщення головок повертаються, пересуваючи головки до осі або до країв дисків. Завдяки невеликій масі така конструкція може рухатися з великими прискореннями, що дозволяє істотно скоротити час доступу до даних. Швидкому переміщенню головок сприяє і те, що плечі важелів виготовляються різними – те, на якому змонтовані головки, має велику довжину.

Ймовірність виходу з ладу пристроїв де використовується масивний лінійний привод набагато вища, ніж у пристроїв з поворотним приводом (відповідно, використання лінійного привода в Zip-дисководі теж може служити причиною виникнення такої несправності, як обриви головок).

Z-доріжки

У пристроях з рухливою котушкою немає попередньо зафіксованих положень. Замість цього в них використовується спеціальна система наведення (позиціонування), що точно підводить головки до потрібної доріжки.

Система точного наведення головок на доріжки називається сервоприводом, а для його роботи потрібен сигнал зворотного зв'язку, що несе інформацію про реальне взаємне розташування доріжок і головок.

Коливання температур не позначаються на точності роботи привода. При стиску і розширенні дисків (обертання, температура) усі зміни їхніх розмірів відслідковуються сервоприводом і положення головок коректуються. Для пошуку конкретної доріжки використовується заздалегідь записана на диску допоміжна інформація (сервокод). Оскільки сервокод зчитується безупинно, то зміна розміру диска під впливом температури приводить до відстеження головкою змін положень доріжки і втрат даних не відбувається.

Як правило, сервокоди записуються на носій виробником і не змінюються протягом усього терміну його експлуатації. Відомо також, що для запису сервокодів необхідно дуже точне, дороге устаткування, яке використовує лазерний приціл для точної установки головок, а відстань між позиціями, де записуються сервокоди, визначається інтерференційним методом, з точністю до долі хвилі лазерного випромінювання.

На жаль, немає інформації, і вона не публікується Iomega – про структуру сервокодів і місця їхнього розташування на доріжках. Відомо, що службова інформація зберігається на спеціальних, закритих для користувача доріжках диска картриджа, відомих як Z-доріжки. Кількість їх 4, на кожній стороні по дві, причому одна з них – дублююча. Коли усі з цих чотирьох Z-доріжок ушкоджені, немає можливості прочитати які-небудь дані з диска й інформація втрачається назавжди.

Причому, ніяких відомих засобів відновлення або зміни мертвих Z-доріжок картриджа немає. Ймовірно, вони можуть бути відроджені тільки виробником. Саме з Z-доріжками і зв'язана проблема, що називається «Клік смерті».

Кліки – ознака того, що пристрій має проблеми з доступом до даних, які зберігається на дискеті. У випадку виникнення таких проблем Zip-дисковод робить рекалібровку головок, тобто повертає каретку з магнітними головками у вихідний стан, а потім знову виводить головки в положення над дискетою для забезпечення стійкого читання сервоміток і запису інформації на диску. При цьому робиться не тільки повторна спроба надійно замкнути зворотний зв'язок по більш стійкому зчитуванню інформації на дискеті, але і відбувається «протирання» головок для видалення з них нальоту магнітних часток і усунення електростатичного заряду, який зібрався на них.

Соседние файлы в папке Lekciyi