Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pелiг5тем.Методичка+Регламент.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
262.14 Кб
Скачать

Регламент навчальної дисципліни «Релігієзнавство» (скорочений)

По цій дисципліні проводиться: 6 лекцій, 5 практичних занять та 3 індивідуальних заняття (всі в одному модулі). Якщо студенти претендують на перезарахування заліку із «Релігієзнавства» після її вивчення в іншому навчальному закладі, то вони повинні заявити про це на першому ж практичному занятті і надати відповідні документи, а також знати, що в цьому можуть відмовити (по причині того, що коледж – це не ВНЗ, вивчення могло вестись не по кредитно-модульній системі або по іншій програмі, а отримана оцінка – невисока), а якщо і дозволять, то лише з оцінкою «задовільно, Е».

Залік – диференційований, причому окремого заняття для здачі заліку не проводиться, тобто він виставляється шляхом підсумування балів, набраних впродовж указаних 5 занять. Ці бали можна дещо виправити на трьох індивідуальних, але перездати всі тести по всім п’яти практичним заняттям відразу, на останньому індивідуальному буде важко, тому краще перездавати їх на найближчому індивідуальному занятті, не відкладаючи на «потім». Тобто заробляти бали треба по кожній темі, причому по двох формах контролю: (1)тестами на кожному практичному занятті і (2)розгорнутою письмовою відповіддю на кожному практичному занятті на одне з питань плану, але в тій, більш конкретній і нетривіальній постановці цього питання, яке викладач буде формулювати на лекції по цій темі і потім роздасть на практичному. За одне практичне заняття можна набрати в сумі 16 балів: 8 балів за тест і 6 балів за розгорнуту відповідь на практичному занятті, а також 1 бал за присутність на практичному занятті і ще 1 бал за участь у розгляді складних питань і помилок у тесті підчас цього ж заняття (втім, якщо студент явно ігнорує розгляд питань теми на практичному занятті, відволікається і, принаймні, двічі не чує, про що його питає викладач, то і 1 бал за присутність йому не начисляється). Крім того, іще 20 балів можна отримати за самостійний науковий реферат по темі, яку треба обов’язково узгодити із викладачем. Оцінювання йде по 100-бальній системі: 35 балів треба набрати для допуску до заліку (Fx), 60 балів – для оцінки «достатньо, E», 64 - «задовільно, D», 74 – «добре, C», 82 – «дуже добре, B», 90 – «відмінно, A».

До практичних занять студенти мають готуватись здебільшого самостійно, орієнтуючись на план теми і ті коментарі й уточнення питань плану, що подаються далі в цій методичці. При підготовці відповідей можна використовувати посилання на Інтернет-джерела, що містяться в цій методичці до кожного питання. Що ж стосується усної лекції, то її завдання – не в тому, щоби надати студенту матеріал для вивчення теми, а в тому, щоби пояснити якісь важкі питання теми на прикладах, тобто саме так, як вони будуть запитуватись у студентів підчас їх (1)тестування та (2)письмової відповіді на практичному занятті. А значить приклади і роз’яснення, що даються в ході лекції, треба конспектувати, а текст цієї методички варто роздрукувати перед усною лекцією і, проглядаючи її підчас лекції, запитуючи у лектора те, що незрозуміло у цьому тексті. І навіть якщо семінар відбудеться раніше за лекцію, то студент все одно може підготуватись до тестів і до письмової відповіді, а якщо результати цієї підготовки виявляться гірші за очікувані, то студент матиме можливість послухати на практичному занятті розгляд складних питань і помилок у тесті, а потім, підготувавшись краще, перездати і тести, і письмові відповіді на найближчому індивідуальному занятті, і таким чином отримати ту оцінку, на яку розраховує.

У письмовій відповіді на практичному занятті студент має на прикладах пояснити те, про що йдеться у даному питанні. А приклад – це детальний опис будь-якої, вигаданої ситуації та конкретної дії у цих обставинах героя розповіді, із поясненням на цій ситуації термінів, про які йдеться у запитанні. І тести, і письмові відповіді на практичному занятті можна переписати для покращення оцінки на індивідуальному занятті, але тільки один раз (причому оцінка за ці роботи зменшується на 1 бал у порівнянні із першою здачею).

Крім цього, можна підготувати реферат по самостійно обраній, але обов’язково (1)затвердженій у викладача темі, причому затвердженій на першому або другому занятті (пізніше це вже не має сенсу, адже розібратись і зробити хорошу роботу студент не встигне, а інакше це не дасть йому балів). Тему реферата варто затвердити якомога раніше, аби студент устиг обговорити із викладачем її зміст на індивідуальному занятті. Цей реферат має бути справді (2)самостійним (тобто мати посилання на не менш як 3 джерела і не складатися на дві третини або більше із одного джерела, котре неважко знайти в Інтернеті). Тема і зміст реферата повинні мати (3)дослідницький характер: наприклад, порівняти якісь дві чи більше релігії або конфесії за конкретними ознаками релігії, котрі ми вчили; оцінити ступінь релігійності людей різного віку чи освіти; виявити, до якого етапу розвитку ментальності належать люди різного роду тощо. Звичайно, із свого дослідження (4)потрібно зробити висновок про якусь закономірність (наприклад, чи залежить ступінь релігійності від освіти, у чому одна конфесія перевищує і в чому слабша за іншу). Також обов’язковою вимогою є (5)виявлення у рефераті розуміння термінів (зокрема, типів та етапів розвитку релігійних явищ), які студент отримав у цьому курсі. Ще одною вимогою є (6)хороше розуміння питання, обраного темою реферату (ознакою чого буде уміння пояснити, в чому конкретно полягають відмінності порівнюваних явищ або як і навіщо віруючі виконують відповідні культові дії чи моральні вимоги). А (7)здати цей реферат треба не пізніше останнього, п’ятого практичного заняття, пізніше він уже прийматися не буде.

Програма курсу «Релігієзнавство»

Тема 1. Виникнення та еволюція релігії

  1. Етапи розвитку ментальності та релігії.

  2. Ранні форми релігії (анімізм, фетишизм, тотемізм, культ предків, магія).

  3. Синкретизм міфологічної свідомості. Ставлення до богів у політеїзмі.

  4. Функції релігії (інтегруюча, світоглядна, моральна, терапевтична, легітимізуюча).

  5. Структура релігії (віра та віровчення, культова організація і мораль). Географія релігій.

1)http://www.socionauki.ru/journal/articles/130311/; http://www.gumer.info/bibliotek_Buks/Psihol/Schkur/05.php; ~06.php; ~07.php; http://bibl.tikva.ru/base/B343/B343Content.php [див.Гл.15] (про еволюцію та види ментальності)

2)http://scepsis.net/tags/id_108.html (історія первісних релігій)

3)http://www.razlib.ru/religiovedenie/kratkaja_istorija_mifa/index.php (Армстронг К. Краткая история мифа)

4)http://www.razlib.ru/religiovedenie/istorija_i_teorija_religii_konspekt_lekcii/index.php (Альжев Д. История и теория религий)

5)http://www.socionauki.ru/journal/articles/129795/?sphrase_id=469882 (Религия: полезная адаптация или «вирус мозга»?)

6)http://ru.wikipedia.org/wiki/Религия_и_общество (статистика позитивного і негативного впливу релігії на суспільство)

7)http://www.evolbiol.ru/nazaretyan2010.htm (про неоднозначний зв'язок релігії та совісті в історії)

8)http://risu.org.ua/ru/index/reference; http://www.religion.in.ua/info/; http://religions.unian.net/rus/detail/11395 (релігії в Україні)

9)http://expert.ru/expert/2013/01/religiya-v-sovremennom-mire/ (зміни розповсюдження релігій у світі)

10)http://www.wingia.com/web/files/richeditor/filemanager/Global_INDEX_of_Religiosity_and_Atheism_PR__6.pdf (англійською)

11)http://www.adherents.com/adh_predom.html (домінуючі у країнах релігії, англійською)

Тема 2. Буддизм та інші далекосхідні релігії

  1. Типи релігій. «Нерелігійність» буддизму.

  2. Ідея ілюзорності («пустотності») світу.

  3. Карма, реінкарнація та нірвана.

  4. Махаяна, хінаяна, ламаїзм, дзен-буддизм.

  5. Йога, кришнаїзм, конфуціанство, даосизм, синтоїзм.

1)http://subscribe.ru/archive/religion.buddtoday/201209/11185805.html (про нерелігійність буддизму) 2)http://subscribe.ru/archive/religion.buddtoday/201210/21222212.html (про нерелігійність буддизму та його напрями)

3)http://ariom.ru/wiki/Buddizm (про ідею ілюзорності («пустотності») світу)

Тема 3. Біблія та історичні корені християнства

  1. Історія написання та склад Біблії. Основні біблійні історії.

  2. Старозаповітна та євангельська мораль.

  3. Пророцтва Біблії та їх трактування.

  4. Проблема історичності Ісуса Христа.

  5. Історичні корені християнства

http://www.razlib.ru/religiovedenie/novyi_bibleiskii_kommentarii_chast_1_vethii_zavet/index.php; http://www.razlib.ru/religiovedenie/novyi_bibleiskii_kommentarii_chast_2_vethii_zavet/index.php (Карсон Д. Новый Библейский Комментарий Части1-2 (Ветхий Завет))

Тема 4. Напрями еволюції християнства

  1. Христос та християни: доля вчення та церкви.

  2. Засади перетворення на державну релігію.

  3. Запровадження християнства на Русі.

  4. Розкол християнства. Православ’я та католицизм.

  5. Реформація та протестантизм.

1)http://ezotera.ariom.ru/2009/10/23/uchenie.html (відмінність ідей Христа і дій християн)

2)http://ru.wikipedia.org/wiki/Православие_и_католицизм; http://www.verigi.ru/ (про різні напрями)

3)http://duluman.uath.org/Deshner.html (Дешнер К. Криминальная история христианства)

4)http://duluman.uath.org/Grekulov.html (Грекулов Е. Православная инквизиция в России)

5)http://www.reformatia.ru/; http://www.evangelie.ru/forum/t22410.html; http://ru.wikipedia.org/wiki/Протестантизм; http://www.liveinternet.ru/users/sir_michael/post70022174/; http://lib.eparhia-saratov.ru/books/02b/bulgakov/handbook/contents.html;

http://scepsis.net/library/id_2638.html; http://philosophy.ru/library/fromm/02/5.html (життя та ідеї М.Лютера та Ж.Кальвіна);

http://pidruchniki.ws/10810806/religiyeznavstvo/hristiyanstvo_vitoki_virovchennya_evolyutsiya#705; http://www.raskolu.net/

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]