Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pелiг5тем.Методичка+Регламент.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
262.14 Кб
Скачать

Тема 3. Біблія та історичні корені християнства

  1. Історія написання та склад Біблії. Основні біблійні історії.

  2. Старозаповітна та євангельська мораль.

  3. Пророцтва Біблії та їх трактування.

  4. Проблема історичності Ісуса Христа.

  5. Історичні корені християнства

1. Для відповіді на перше питання плану варто почитати статті і книги таких, найбільш цікавих по цій темі авторів, як А.Азімов, Є.Дулуман, М.Еліаде, М. Кубланов, І.Свенцицька, Л.Таксіль та Р.Хазарзар, - котрі легко знайти в Інтернеті самостійно або скориставшись поданими нижче посиланнями. Студенту потрібно знати основні етапи написання Біблії та її склад (а він досить розгалужений, на відміну від того, що думають люди, які не тримали в руках Біблію). Познайомитись із складом Біблії – завдання аж ніяк не об'ємне, а тому незнання цього питання буде вважатись серйозною помилкою. Крім того, освіченій людині соромно не знати основні біблійні історії (див. про них у Г.Гече, З.Косідовського, І.Кривелева): про Вавилонську вежу, Ноя, Хама, Авраама, Содом, жінку Лота, принесення Ісаака в жертву, продаж першородства Ісавом, про Йосифа, Мойсея і вихід з Єгипту (та «кари єгипетські»), три Завіти з Богом, зупинку Сонця Ісусом Навіним, Єрихонські труби, Самсона, Давида та Голіафа, Соломона, чудеса Христа, вершників Апокаліпсису, Армагеддон. Не обов’язково знати все, але слід розуміти, принаймні, про що в них ідеться. Література про все це є, зокрема, така:

http://religion.historic.ru/books/item/f00/s00/z0000000/st031.shtml (походження і склад Біблії);

http://siteprosveshenie2005.narod.ru/bp/kryv1.html; ~ /kryv2.html; ~ /kryv3.html; и т.д. (Кривелев І. Книга про Біблію);

http://jhist.org/code/bhist.htm (Г.Гече. Библейские истории); http://mycelebrities.ru/publ/mify_i_legendy/biblejskie_skazanija/110;

http://krotov.info/libr_min/18_s/ov/remennie.htm; http://markotm.narod.ru/Sodomigomora.html (наукове пояснення Біблії);

http://antibibliya.ru/clauses.html (про ляпи Біблії); http://www.adventist.su/bible_history.htm (історичні коментарі);

http://www.gumer.info/bogoslov_Buks/apologet/Jackson/index.php (Біблія у світлі археології);

http://agedman.ru/bibliya-i-izrailtyane (гіпотеза єгипетського походження єврейського монотеїзму);

http://www.razlib.ru/religiovedenie/novyi_bibleiskii_kommentarii_chast_1_vethii_zavet/index.php; ~ _chast_2_vethii_zavet/index.php (Карсон Д. Новый Библейский Комментарий. Части1-2 (Ветхий Завет); http://jesuschrist.ru/lexicon/ (біблійний словник);

http://dic.academic.ru/dic.nsf/enc_bible/3903/Союз (про три Завіти Бога з єврейським народом);

http://www.krotov.info/history/01/sventits/svent_00.html (І.Свенцицька про історію євангелій та раннє християнство).

2. Для відповіді на друге питання плану можна скористатися будь-яким підручником «Релігієзнавства» або веб-ресурсами, в яких можна познайомитись із мораллю Старого заповіту та Нового (точніше – євангельською мораллю). При підготовці питання важливо враховувати, що мораль – це, з одного боку, теологічні вимоги до вірян, як вони мають ставитись до людей, праці та до інших принципових питань, а з іншого боку, це практична поведінка людей у цих питаннях. В Біблії є достатньо прикладів і першого, і другого (і вони не завжди співпадають). Варто розуміти, що моральні погляди людей із часом розвиваються і стають більш гуманними та мудрими, а тому не варто надміру критично ставитись до заповідей тисячолітньої давнини. Втім, так само не слід і вважати їх геніальними тільки через їх давнину. До цього питання скоріше слід поставитися спокійно і науково: що в цих заповідях є, а чого нема, наскільки точно чи розпливчасто сформульовано тощо. А те, що старозаповітна і євангельська мораль різняться, і різняться принципово, очевидно вже із назви цього питання. У чому ж їх відмінність, почитайте, зокрема, тут:

http://religion.historic.ru/books/item/f00/s00/z0000000/st021.shtml (несучасний, але доступний опис біблійної моралі);

http://rublogers.ru/2012/10/14/moral-v-biblii.html (контент-аналіз моральних цінностей Біблії);

http://scepsis.ru/library/print/id_515.html (історія ідеї загробного спокутування як основи моралі);

http://ah-razum.narod.ru/liter/zlo.htm (сувора критика біблійної моралі);

http://www.grigam.narod.ru/hram/pr3.htm (критика христ. моралі); http://www.klikovo.ru/db/book/msg/4150 (за христ. мораль).

3. Для відповіді на третє питання плану можна скористатися будь-яким підручником «Релігієзнавства» або веб-ресурсами, в яких можна познайомитись із біблійними пророцтвами. Пророцтва Старого Заповіту говорять не тільки про приход Месії, але цікаво і те, що месія в їх розумінні – це зовсім не бог чи син бога. Варто уважніше вникнути в суть цих пророцтв. Натомість пророцтва Нового Заповіту говорять саме про пришестя Христа, хоча розуміють його досить своєрідно. Важливо і те, що більша частина євангельських історій є спробами довести, що в житті і діяннях Ісуса Христа сповнились усі пророцтва Старого Заповіту про Месію, хоча і зроблено це, іноді, доволі незграбно. Дивись про це, зокрема, тут:

http://www.sunhome.ru/navigator/v.prorochestva-biblii; http://ru.wikipedia.org/wiki/Библейские_пророчества;

http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=3676022 (Рижский М.И. Библейские пророки и библейские пророчества)

http://www.litlikbez.com/nauchno-populjarnaja-literatura-religija-rizhskij-moisej-iosifovich-biblejskie-volnodumcy-page-0.html (кн. Еклезіаста)

4. Для відповіді на четверте питання плану можна скористатися будь-яким підручником «Релігієзнавства» або веб-ресурсами, в яких можна познайомитись із проблемою історичності Ісуса Христа. Питання не в тому, щоби довести або спростувати реальність його існування, а в тому, щоби відкинути явні вигадки і виявити справжню біографію, наміри та погляди цієї історичної постаті (у чому зараз мало сумнівів), а також – причини масштабності її впливу на історію християнства. Прочитати ж про це можна, зокрема, тут: http://khazarzar.skeptik.net/bn/11.htm (стаття Р.Хазарзара);

http://atheo-club.ru/history/his_iesus.htm; http://ru.wikipedia.org/wiki/Историчность_Иисуса_Христа; http://www.ogoniok.com/4930/29/; http://www.istorya.ru/book/jesus/index.php (Ісус Христос в історичних документах).

5. Для відповіді на п’яте питання плану можна скористатися будь-яким підручником «Релігієзнавства» або веб-ресурсами, в яких можна познайомитись із історичними коренями християнства, інакше кажучи, із богословськими ідеями, моральними повчаннями, проповідями та пророцтвами, особистостями вождів релігійних рухів та організаційними принципами життя релігійних громад, що були попередниками християнства і слугували йому базою для розвитку (адже ніщо не виникає на голому місці). Крім того, в цьому питанні треба розглянути також соціально-політичні та моральні обставини виникнення і розвитку раннього християнства (в Палестині та Римській Імперії). Див. про це тут:

http://www.krotov.info/history/01/sventits/svent_00.html (І.Свенцицька про історію раннього християнства);

http://www.krotov.info/libr_min/16_p/igu/levskaya_03.html (про рел. рухи в Палестині);

http://www.krotov.info/spravki/mine/history/0000_moi_gen.htm (про обставини життя в Палестині та Римській Імперії I ст. н.е.);

http://www.history.vuzlib.org/book_o127_11.html (Донини А. У истоков християнства);

http://messianicministry.info/Jewish_roots_of_Christianity_Russian.htm (єврейські корені християнства);

http://monefon.narod.ru/Xristianstvo_Elena.htm (Давньоєгипетські міфи і християнство);

http://www.gumer.info/bogoslov_Buks/Relig/radug/index.php (християнство і стоїцизм);

http://eot.su/almanac/kontseptualnaya-analitika/preemstvennost-gnosticheskoi-ideologii-i-istoricheskie-evropeiskie (корені у гностицизмі).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]