Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m1368.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
270.85 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Сумський державний університет

Методичні вказівки

до лабораторної роботи

ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОЧОГО

МІСЦЯ ВЕРСТАТНИКА

з дисципліни “ЕКСПЛУАТАЦІЯ ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ МАШИН”

для студентів спеціальностей 6.090202, 6.090203, 6.090204

усіх форм навчання

Суми

Вид-во СумДУ

2007

Методичні вказівки до лабораторної роботи “Організація робочого місця верстатника” /Укладач М.М.Коротун. – Суми: Вид – во СумДУ, 2007. – 22 с.

Кафедра металорізальних верстатів та інструментів

Мета роботи

Ознайомитися з термінами та визначеннями щодо організації робочого місця; розглянути та накреслити схему класифікації робочих місць за ступенем механізації; розглянути за рисунками, а потім у верстатному залі організацію робочого місця токаря – універсала та робочого місця для досліджень або проведення лабораторних робіт у верстатному залі; ознайомитися і накреслити схему організації обслуговування робочого місця з поясненнями; виконати план робочого місця верстатника за індивідуальним завданням.

Терміни та визначення

Ефективна експлуатація та обслуговування машин неможливі без раціональної організації робочого місця.

Під організацією робочого місця розуміють систему заходів із здійснення на робочому місці необхідних умов для досягнення високопродуктивної праці при мінімальній втомленості робітника та найбільш повному використанні технічних можливостей обладнання.

Раціональна організація робочого місця помітно впливає на підвищення продуктивності праці, не потребуючи при цьому значних матеріальних витрат.

Організація робочих місць часто свідчить про рівень організації усього підприємства. Вана залежить від особливостей виконуваних робіт, ступеня їх механізації та форм спеціалізації та кооперування праці.

За ступенем механізації виконуваних операцій робочі місця поділяють на автоматичні та напівавтоматичні, машинні, машинно – ручні та ручні (рисунок 1). На схемі класифікації робочих місць за ступенем механізації подані пояснення, на якому обладнанні створюються саме такі робочі місця.

Залежно від розстановки робітників робочі місця можуть бути індивідуальні та бригадні, залежно від кількості верстатів, що обслуговуються, одноверстатні та багатоверстатні, а залежно від характеру роботи – стаціонарні та рухомі.

Раціональна організація праці та робочих місць потребує суттєвих вимог до просторового розміщення усіх елементів праці, обладнання та оснащення, обслуговування робочого місця, до конструкцій обладнання та оснащення, до фізіологічних та гігієнічних умов праці, до естетичного оформлення техніки та інтер’єра і т. ін.

Планування робочих місць верстатників

Планування робочих місць, куди входить розміщення обладнання, інструментів, заготовок, деталей, повинно відповідати вимогам найбільшої зручності та найкоротшого шляху переміщення деталей, максимальної економії трудових рухів та зростанню продуктивності праці.

Оснащення робочого місця визначається технічним призначенням та ступенем його спеціалізації, а також рівнем механізації та автоматизації виконуваних на ньому робіт.

Рисунок 1 – Схема класифікації робочих місць за ступенем механізації

Раціональне планування робочого місця передбачає розміщення обладнання, оснащення, інструментів у зоні легкого досягнення, що забезпечує

роботу без зайвих нахилів, поворотів, присідань і т. ін. При цьому потрібно враховувати антропометричні особливості тих, хто працює, особливо висоту людини. Вибір робочої пози виконується з урахуванням фізичних навантажень. Рекомендується : до 50 Н – можна працювати сидячи; від 50 до 100 Н – немає різниці, понад 100 Н – стоячи. Нахил тіла людини у зоні сприйнятих умов не повинен перевищувати 50. При проектуванні робочих місць враховуються також відстань від предмета обробки до очей робітника, допустимість зони огляду і т. ін.

Загальний вигляд та схема типового планування робочого місця токаря – універсала подані на рисунках 2 та 3. На загальному вигляді ( рисунок 2 ) позначено: 1 – верстат; 2 – місцеве освітлення; 3 – поличка для інструментів та креслень; 4 – шафа інструментальна; 5 – стелаж ; 6 – решітка під ноги. Проаналізуємо дещо з поданого на загальному вигляді робочого місця. Як видно з рисунка 2, рекомендованим / 1 / є розміщення полички для інструментів та креслень на супорті верстата поруч із місцевим освітленням. Але слід зауважити, що таке розміщення полички для інструментів та креслень не є досить обґрунтованим, тому що: 1) поличка розміщена на рухомому вузлі верстата, і таке розміщення є небезпечним з точки зору можливості падіння як креслень, так і інструментів на деталь, що обертається; 2) на даній схемі не передбачений захисний екран, який на

Рисунок 2 – Загальний вигляд типового робочого місця токаря - універсала

верстатах з типовим оснащенням розміщується саме на місці полички; 3)пристрій з охолоджувальною рідиною також кріпиться до супорта верстата, кран подачі рідини розміщується поруч із захисним екраном, що також зменшує можливість розміщення полички за рекомендаціями /1/; 4) при роботі з охолоджувальною рідиною, коли вона подається на деталь, що обертається, краплі рідини без сумніву, потраплятимуть на поличку, що є негативним як для креслень, так і для інструментів. Звідси випливає такий висновок, що до кожної пропозиції з організації робочого місця потрібно ставитися відповідально, аналізувати, враховувати усі можливі ситуації, які виникають при експлуатації верстатів.

На рисунку 3 поданий типовий план робочого місця токаря – універсала. План пов’язаний із загальною схемою (рисунок 2). Але при такому плануванні передбачено, що інструменти та креслення розміщуються на інструментальній шафі. Можливі різні схеми планування робочого місця токаря – універсала. Так, робоче місце за рисунком 4а оснащене стаціонарними елементами, а за рисунком 4б – рухомими елементами ( рухомою тарою). У відповідності до рекомендацій /1/ при використанні варіанта б загальна довжина рухів верстатника скорочується до 40 – 50%, тобто застосування рухомих елементів, у даному випадку тари, покращує організацію робочого місця.

Організація робочого місця з рухомими пристроями характерна не тільки у сфері виробництва.

Рисунок 3 – Типовий план робочого місця токаря - універсала

Деталі та

Деталі Заготовки заготовки

Рисунок4–Варіанти планування робочого місця: а) з нерухомою тарою;б) з рухомою тарою

Вана поширена у науковій та навчальній сферах, де у вигляді рухомих стендів, що оснащені різними приладами, інструментами, матеріалами тощо використовується для проведення наукових досліджень, експериментальних та лабораторних робіт. Такі рухомі стенди дозволяють перемістити їх, наприклад, до верстата, саме у той час, коли потрібно провести дослідження, і відвести їх від верстата, коли на останньому виконують іншу роботу. На даний час стенди для досліджень оснащують комп’ютерами, осцилографами, іншою апаратурою, яка потрібна біля верстата під час досліджень. Слід зауважити, що сучасні верстати також оснащують комп’ютерами, так як це виконано у верстатній лабораторії кафедри МРВ. Але між оснащенням верстатів комп’ютерами і оснащенням стендів є різниця, тому що комп’ютери на верстаті застосовують для програмного керування технологічним циклом верстата, а на стенді комп’ютери виконують функції різноманітних приладів, наприклад, динамометрів для вимірювання сил різання, осцилографів, що реєструють коливання при роботі верстата, термографів, лічильників і т. ін. На рисунку 5 поданий приклад ( у розгорнутому вигляді ) організації робочого місця для проведення досліджень, який застосовується у верстатній лабораторії кафедри МРВ. До робочого місця надходять: 1 – верстат; 2,3,4 – пристрої для дослідження; 5 – стояк пристрою ЧПК верстата; 6 – комп’ютер програмного керування верстатом; 7 – пересувний столик; 8 – комп’ютер для досліджень;

Рисунок 5 – Приклад організації робочого місця для проведення досліджень

9 - ящик для інструмента, оснащення. На пересувному столику розміщують і журнал для реєстрації параметрів. Пересувний столик під час досліджень можна розмістити у найбільш зручному місці.

Завдання: записати терміни, що стосуються організації робочого місця; виконати креслення за рисунком 1; розглянути за рисунками 2,3, а потім у верстатному залі організацію робочого місця токаря – універсала; виконати порівняльний аналіз організації та визначити позитивні та негативні сторони; розглянути схеми організації робочих місць за рисунками 4,5 та ознайомитися із рухомими пристроями для організації робочого місця для досліджень та проведення лабораторних робіт у верстатному залі; виконати аналіз організації і зробити висновки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]