Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m1343.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
346.62 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

СУМСЬКИЙ державний університет

Кафедра філософії

Ф І Л О С О Ф І Я

Методичні вказівки до вивчення курсу

з рекомендованою літературою,

переліком контрольних питань

та словником основних філософських понять

Для студентів усіх спеціальностей

заочної форми навчання

СУМИ 2007

УДК 101

Рекомендовано до друку вченою радою

Сумського державного університету

(Протокол № -- від -- квітня 2007 року)

У навчально-методичному посібнику на допомогу студентам, які вивчають курс філософії за заочною формою навчання, визначені тематика курсу, дано план, ключові поняття та анотацію до вивчення кожної теми курсу філософії та відповідні методичні рекомендації. До кожного розділу також подано список рекомендованої навчально-методичної літератури та контрольні питання для визначення рівня засвоєння теми. Завершують методичний посібник загальний перелік контрольних питань до іспиту, зразки можливих тестових завдань та короткий словник філософських понять і категорій.

Укладач: Вандишев В.М. – д-р філософських наук, професор;

Рецензенти: Козинцева Т.О. – канд. філос. наук, доцент;

Артюх В.О. – канд. філос. наук, доцент

Відповідальний за випуск: Вандишев В.М. – зав. кафедри філософії

І Мета і завдання вивчення курсу

Філософія як фундаментальна дисципліна у той самий час є складовою частиною широкого кола філософських дисциплін, які згідно державних стандартів вищої освіти в Україні повинні обов’язково вивчати студенти всіх факультетів та форм навчання. Адже в сучасних умовах все більше зростають вимоги до знань студентів у галузі суспільно-гуманітарної підготовки.

Філософія як складне духовне утворення і суспільно-історичне явище життя людей не завжди вкладається в однозначні визначення і характеристики. Актуальність численних проблем, які мають філософське підґрунтя, визначається тим, що для їх розв’язання потрібне наукове світобачення і світорозуміння. У формуванні останніх важлива роль відводиться викладачам філософії, їх знанням і переконанням. Студенти повинні глибоко опанувати курс філософії, чітко розуміти і орієнтуватися в складній сучасній плюралістичній філософській ситуації, зважаючи на те, що кількість філософських напрямів зростає. Останнє викликане особливостями ситуації культури постмодерну, яка має глибоке філософське підґрунтя. Саме тому плюралізм філософування підриває корені тисячоліттями існуючої філософської культури.

Філософія виступає також як важливий соціально-культурний феномен, властивий історії людства на всіх етапах її розвитку, і тому потребує ґрунтовного наукового вивчення. Оволодіння конкретно науковими знаннями також є необхідною умовою зростання рівня освіченості та культури фахівця будь-якого профілю, якщо ці знання спираються на систему філософсько-світоглядних ідей і цінностей особистості.

Ґрунтовно засвоєний навчальний курс „Філософії” сприятиме студентам у глибшому розумінні та належній систематизації знань з релігієзнавства, психології, соціології, політології, права тощо.

Метою вивчення курсу філософії є оволодіння знаннями за допомогою всіх наукових дисциплін, які вивчають буття як духовне і соціальне явище з глибоким культурологічним підґрунтям.

Завдання курсу – формування у студентів певних вмінь і навичок:

  • розуміння самого феномену філософії як явища суспільного буття;

  • ґрунтовне засвоєння основних понять дисципліни та основних напрямів філософування;

  • свідоме визначення власної світоглядної позиції, духовних інтересів та ціннісних орієнтацій;

  • розуміння сутності методології утвердження або спростування тих чи інших філософських концепцій;

  • вміння грамотно і толерантно проводити світоглядний діалог, навчитися розуміти інших людей незалежно від їх ставлення до проблем буття і пізнання.

Вивчення філософії покликане сприяти становленню у суспільстві духовного клімату взаєморозуміння, поліпшенню міжособистісних відносин та гармонізації людських стосунків у сфері комунікації та діалогу, утвердженню соціальної стабільності в суспільстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]