Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lobko.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
754.18 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

До друку та в світ дозволяю

на підставі "Єдиних правил",

п.2.6.14

Начальник організаційно-

методичного управління В. Б. Юскаєв

Н. В. Лобко

ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

Конспект лекцій

Усі цитати, цифровий та фактичний

матеріал, бібліографічні відомості

перевірені, запис одиниць

відповідає стандартам

Укладач Н. В. Лобко

Відповідальний

за випуск В. А. Нестеренко

Декан юридичного

факультету А.М. Куліш

Суми

Сумський державний університет

2012

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Н. В. Лобко

ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

Конспект лекцій

Суми

Сумський державний університет

2012

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

Конспект лекцій

для студентів спеціальностей

12010001 «Лікувальна справа»,

12010003 «Медико-профілактична справа»

денної форми навчання

Затверджено

на засіданні кафедри історії

як конспект лекцій з дисципліни «Історія української культури».

Протокол № 1 від 28.09.2012 р.

Суми

Сумський державний університет

2012

Історія української культури: конспект лекцій / укладач Н. В. Лобко. – Суми : Сумський державний університет, 2012. – 152 с.

Кафедра історії

ПЕРЕДМОВА

Навчальна дисципліна «Історія української культури» згідно з галузевими стандартами вищої освіти України належить до нормативних (обов’язкових) навчальних дисциплін циклу соціально-гуманітарної підготовки студентів усіх галузей знань освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр».

Предмет курсу «Історія української культури» – розвиток української культури від давніх часів до сьогодення як процес поступового духовного самоусвідомлення і збагачення української нації; культурні та мистецькі надбання народів, які проживали і проживають на території України.

Метою курсу«Історія української культури» є ознайомлення з історією та сучасним станом української культури та розкриття специфіки української національної культурної традиції як складової світового культурного процесу.

Головним завданням курсу, на думку автора, є формування у студентів цілісного уявлення про безперервність культурного розвитку, визначення місця та ролі української культури у світовому культурному просторі, ознайомлення студентів із найкращими зразками культурної спадщини України.

Вивчення процесів, що відбувалися в українській культурі впродовж історичного часу, має надзвичайно важливе значення для розширення і формування у студентів наукового світогляду, високих моральних якостей, підвищення загальнокультурного рівня.

Значний виховний потенціал курсу «Історія української культури» дає можливість реалізувати в навчально-виховному процесі низку важливих завдань, зокрема таких, як виховання національної свідомості, формування моральних і естетичних потреб та здатності зберігати й охороняти культурні здобутки України.

Вивчення дисципліни орієнтує студентів на поважне ставлення до національно-культурних досягнень, сприяння збагаченню духовного світу людини, зростанню інтересу до самостій­ного творчого осмислення культурної спадщини, власної участі в культурному будівництві в Україні.

Студенти повинні знати: основні теоретичні аспекти вивчення культури; основні періоди розвитку української культури у їх хронологічній послідовності та характерні особливості кожного періоду зокрема; стилі, властиві культурним епохам, їх риси; історичний контекст культурних епох та явищ; провідних діячів української культури та мистецтва, їх найважливіші твори та здобутки.

Студенти повинні вміти: вирізняти основні положення розділів; логічно формулювати тези своєї відповіді, обґрунтовувати їх; самостійно працювати над темою за визначеними джерелами, вміти користуватися електронними інформаційними ресурсами з історії української культури для вироблення найбільш прийнятної стратегії освоєння матеріалів курсу, стисло викладати провідні думки засвоєного матеріалу та самостійно віднайдених або запропонованих джерел; вільно орієнтуватись у вивченому матеріалі, особливостях різних етапів світової та національної культури, давати оцінку сучасному стану української культури, перспективам та тенденціям її розвитку.

Пропонований конспект лекцій містить стислий виклад матеріалу з історії української культури від найдавніших часів до наших днів. Він знайомить студентів із найвагомішими культурними здобутками українців, розкриває специфіку української культури, визначає її місце та роль у сучасному світовому культурному просторі.

Пропонований конспект лекцій розрахований на студентів денної, заочної та дистанційної форм навчання.

Бажаємо успіхів у навчанні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]