Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИЧЕСКИЕ ТОМ КМС с вопросами 2008.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
507.9 Кб
Скачать

Порядок виконання роботи (зміст звіту):

а) назва та мета роботи;

б) ескіз деталі з номерами поверхонь;

в)таблиці 10.1 та 10.2;

Питання для самоперевірки

1 Яка вихідна інформація необхідна для проектування маршруту обробки заготовки заданої деталі ?

2 Яка операція повинна бути першою у маршруті обробки?

3 У яких випадках обов’язково передбачають термічну обробку заготовки?

4 Які документи регламентують правила запису назв операцій та переходів для обробки різанням?

Список літератури

1 Методические указания по оформлению документации в курсовых и дипломных проектах по курсу "Технология машиностроения" для студентов специальности 7.090202 всех форм обучения / Сост.: А.А. Ягуткин, А.Б. Руденко. - Сумы: Изд-во СумГУ, 1998. - Ч. 1. - 39 с.

2 Методические указания по оформлению документации в курсовых и дипломных проектах по курсу "Технология машиностроения" для студентов специальности 7.090202 всех форм обучения /Сост.: А.А. Ягуткин, А.Б. Руденко. - Сумы: Изд-во СумГУ, 1999. - Ч. 2. - 58 с.

3 Руденко П.О. Проектування технологічних процесів у машинобудуванні: Навчальний посібник. – Київ: Вища школа, 1993. – 414 с.

4 Методичні вказівки до виконання обов’язкового домашнього завдання та контрольної роботи з курсу “Технологія обробки типових деталей та складання машин” для студентів спеціальності 7.090202 денної та заочної форм навчання / Укладачі: А.А. Ягуткін, О.У. Захаркін. – Суми: Вид-во СумДУ, 2000. – 32 с.

Практична робота 11 Призначення верстатів, пристроїв та інструментів для виконання сформованих технологічних операцій

Мета роботи

Метою роботи є практичне використання студентом знань і умінь призначати при проектуванні технологічних процесів необхідні для реалізації операцій верстати, пристрої та інструменти.

Результати для кожної технологічної операції заносять у таблицю (див. таблицю 11.1).

11.1 Призначення моделей металорізальних верстатів

Вибір верстатів рекомендується виконувати згідно з рекомендаціями [1,2,4,5], враховуючи такі вимоги:

а) можливість виконання необхідних технологічних способів обробки поверхонь , які увійшли до певної операції;

б) тип виробництва;

в) габарити робочого простору;

г) необхідну потужність двигунів;

д) кількість інструментів, які можна установити на верстаті.

Якщо всі ці вимоги виконати не має можливості, то треба повернутися до попереднього етапу і розчленувати таку операцію на кілька більш дрібних.

Виконуючи цей розділ роботи, перевагу слід надавати високопродуктивному обладнанню, орієнтуючись, в першу чергу, на наявні сучасні верстати.

Для умов одиничного та дрібносерійного виробництв перевагу треба надавати універсальному обладнанню та верстатам з ЧПК; при середньосерiйному виробництві - агрегатним верстатам; при великосерійному та масовому виробництвах - спеціалізованим та спеціальним верстатам-автоматам, багатоiнструментальним та багатопозицiйним верстатам i т.д. Результатом виконання розділу є визначена конкретна модель верстата для виконання операції.

11.2 Призначення верстатних пристроїв

Вибір верстатних пристроїв виконують, враховуючи коефіцієнт їх завантаження, тип виробництва, тривалість випуску виробу згідно з рекомендаціями [2,6,7,8].

Спочатку вибирають систему верстатних пристроїв [4,7,8], наприклад, універсальні пристрої, УСП, СРП, СНП або іншу систему. Потім з [2,6] підбирають необхідні для виконання операції пристрої, визначають їх назву та позначення за відповідним стандартом.