Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
программирование-тема-28-Інтерфейс-Delphi.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
521.73 Кб
Скачать

Тема 28. Інтерфейс Delphi

План

1 Головне вікно

2 Вікно форми

3 Вікно дерева об’єктів

4 Вікно інспектора об’єктів

5 Вікно коду програми та вікно браузера коду

Середовище Delphiреалізується декількома одночасно відкритими на екрані вікнами. Вікна можуть переміщатися по екрану, частково чи повністю перекривають один одного. Запустивши Delphi, побачимо наступне: шість найбільш важливих вікон Delphi: головне вікно (1), вікно форми (2), вікно Дерева об’єктів (Object Tree View) (3), вікно інспектора об’єктів (4), вікно коду програми (5) та вікно браузера коду (6).

Зазвичай вікно коду програми майже повністю перекрите вікном форми. Якщо ми не бачимо на екрані вікна коду, але хочемо його побачити, просто натисніть клавішу F12. Повторне натиснення F12 знову активізує вікно форми і т.д. – ця клавіша працює як двійковий перемикач, поперемінно показуючи вікно форми чи вікно коду програми.

Зовнішній вигляд середовища розробника Delphi.

(1)

(2)

(3)

(4)

(6) (5)

1 Головне вікно

Головне вікно виконує основні функції керування проектом програми, що створюється. Це вікно завжди присутнє на екрані та займає його верхню частину. Навіть у розгорнутому стані його розміри та положення практично не відрізняються від звичайних.

Пов’язано це з функціональністю головного вікна: з одної сторони, воно несе в собі елементи, які завжди повинні бути “під рукою” у програміста, з іншої, – вікно не повинно віднімати у інших вікон Delphi значного простору екрану. Згортання головного вікна призводить до зникнення з екрану інших вікон Delphi, а його закриття означає закінчення роботи програміста з системою програмування.

У головному вікні знаходиться головне меню Delphi, набір пікторгафічних командних кнопок (панель інструментів) та палітра компонентів.

Головне меню містить всі необхідні засоби для керування проектом. Всі пункти головного меню відкривають доступ до меню другого рівня (підменю).

Всі елементи головного вікна розміщені на спеціальних панелях, в лівій або верхній частині яких є вішки переміщення, що дозволяють за допомогою миші перетягувати панелі разом з елементами, що на них знаходяться. Будь-яку панель (крім головного меню) можна прибрати з вікна (зробити її невидимою) або “пустити плавати” по екрану в окремому вікні. Для цього потрібно лише “стягнути” панель за допомогою миші за вішку з границь головного вікна. Для зміни складу представлених на панелі кнопок потрібно попередньо клацнути на ній правою кнопкою миші. В контекстному меню, що з’явилося після цього, перераховані назви всіх панелей та вказаний їх статус (відмічені прапорцями панелі можна побачити в головному вікні; якщо прапорець зняти, панель зникне). Після вибору команди Customize (Настройка) з’являється вікно настройки. Тепер можна “стягувати” з панелей непотрібні кнопки або, переходячи на вкладку Commands, вибирати в списку назви потрібних кнопок та перетягувати їх на екран.

(а) Головне меню

(б) Панель інструментів (в) Палітра компонентів

Головне меню і панель інструментів (а), (б)

Головне меню складається з таких елементів: File, Edit, Search, View, Project, Run, Component, Database, Tools, Help.

Меню File містить стандартні команди для роботи з файлами проекта. За допомогою цих команд можна створити новий проект (New Application), нову форму чи модуль (New Form і New Unit), відкрити чи закрити файл проекту (Open і Close), закрити всі відкриті файли (Close All), зберегти файл, проект чи все одразу (Save, Save As, Save Project As, Save All).

За допомогою команд меню Edit можна вирівнювати компоненти відносно сітки чи між собою (Align to Grid, Align), задавати порядок відображення компонент, які перекриваються (Bring to Front, Send to Back), змінювати розмір обраного компонента (Size), масштабувати візуальні компоненти (Scale) і т.п.

Меню Search містить стандартні команди пошуку та заміни фрагменту тексту (Find, Replace, Search Again, Incremental Search) та ін.

В меню View знаходяться команди візуалізації елементів середовища.

Меню Project містить команди компіляції (Compile, Build All) та перевірки синтаксису програми (Syntax Check).

Меню Run містить команди налагодження та запуску програми.

Меню Component використовують для створення та інсталяції нових компонентів.

Меню Database містить команди виклику інструментів бази даних.

В меню Tools знаходяться команди для настроювання параметрів середовища.

Панель інструментів слугує для дyблювання команд меню за допомогою кнопок.

Палітра компонентів (в)

Палітра компонентів, головне багатство Delphi, має вигляд багатосторінкового блокноту. Кожна сторінка має свій набір компонентів. Під компонентом розуміють деякий функціональний елемент, що містить певні властивості і розміщується програмістом у вікні форми. За допомогою компонентів створюється каркас програми. Щоб розмістити копронент у центрі вікна форми, двічі клацають на його піктограмі. Якщо потрібно розмістити компонент будь–де на формі, клацають один раз на його піктограмі і один раз у потрібному місці форми. Для того, щоб вставити один і той же компонент декілька разів, потрібно натиснути клавішу Shift і клацнути на його піктограмі – тепер можна клацати у вікні форми. Щоб відмовитися від цього режиму, потрібно натиснути на кнопку палітри компонентів із зображенням стрілки. Обраний компонент можна розміщувати на формі, а також змінювати його розміри, перетягуючи маркери.

Компонент Delphi – це особливий вид об’єктів – візуальний об’єкт (візуальний для програмування, а не для відображення користувачеві). Створювати і редактувати такий об’єкт можна як програмним шляхом, так і на етапі проектування. Компоненти при виконанні програми можуть бути візуальними чи невізуальними. Останні не можуть бути безпосередньо відображені під час виконання програми (наприклад, компонент TDatabase).

Усі компоненти мають спільного предка – клас TСomponent.

Delphi представляє широкий набір компонентів, що іноді називається VCL–бібліотекою. Всі компоненти Delphi можуть бути доступними через палітру компонентів.

Палітра компонентів містить 33 сторінки, на яких розташовані кнопки компонентів Delphi (Не всі пакети компонентів Delphi 7 за умовчуванням відразу відображаються у палітрі компонентів. При необхідності палітру компонентів можна розширити). Кожному компоненту відповідає свій клас. Тому для зручності ми будемо називати компоненти ім’ям класу (наприклад, компонент класу TForm, чи компонент TForm). Так як клас уявляє собою деякий об’єктний тип, то іноді компонент називають об’єкт типу класу (наприклад, об’єкт типу TForm).

Сторінка Standart

Ця сторінка містить компоненти, що прийнято вважати стандартними елементами управління Windows.

Піктограма

Клас

Опис дії

MainMenu

TMainMenu

Створює лінійку меню для форми. Для того, щоб встановити оброблювачі подій по кожному пункту, меню слід додати компонент MainMenu у форму і подвійним кліком миші відкрити дизайнер меню Menu Designer.

PopupMenu

TPopupMenu

Створює вспливаюче меню, що відображається при клацанні користувача правою кнопкою миші. Для того, щоб встановити оброблювачі подій по кожному пункту меню, слід додати компонент PopupMenu у форму і подвійним кліком миші відкрити дизайнер меню Menu Designer.

Label

TLabel

Показує текст, який не можна змінювати інтерактивно за допомогою клавіатури або миші, але можна змінювати програмно.

Edit

TEdit

Показує однорядкове поле редагування – об’єкт типу TEdit. Призначений для введення і редагування рядка текста.

Memo

TMemo

Показує багаторядкове поле редагування – об’єкт типу TMemo.

Button

TButton

Створює командну кнопку – об’єкт типу TButton.

CheckBox

TCheckBox

Створює прапорець – об’єкт типу TCheckBox, який може перемикати значення Так/Ні чи Істина/Неправда (True/False). У групі одночасно може бути увімкнена (значення True) будь–яка кількість прапорців.

RadioButton

TRadioButton

Створює радіокнопку – об’єкт типу TRadioButton, який може перемикати значення Так/Ні чи Істина/Неправда (True/False). У групі одночасно може бути увімкнена (значення True) тільки одна радіо кнопка.

ListBox

TListBox

Показує список – об’єкт типу TListBox.

ComboBox

TComboBox

Показує комбінований список – об’єкт типу TComboBox.

ScrollBox

TScrollBar

Відображає лінійку прокрутки – об’єкт типу TScrollBar.

GroupBox

TgroupBox

Створює у формі контейнер для групи залежних прапорців.

Сторінка Additional

Сторінка Additional містить додатковий набір компонентів Windows.

Піктограма

Клас

Опис дії

BitBtn

TBitBtn

Створює кнопку, на якій можна відображати растрові зображення.

SpeedButton

TSpeedButton

Створює кнопку–піктограму – об’єкт класу TSpeedButton. На такій кнопці може відображатися тільки малюнок без заголовку (наприклад, група кнопок на панелі інструментів).

Image

TImage

Створює об’єкт для відображення чи редагування малюнка (растрового зображення, піктограми чи метафайла).

Shape

TShape

Малює геометричні фігури, такі, як еліпс, коло, прямокутник, квадрат.

ScrollBox

TScrollBox

Створює контейнер змінного розміру, який автоматично при необхідності відображає лінійку прокрутки.

Chart

TChart

Створює об’єкт типу TChart, еквівалентний об’єкту TTable.