Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Doc1.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
124.82 Кб
Скачать

1. Технологічна частина

1.1. Технічна характеристика запроектованої продукції Таблиця 1

Технічні показники

Назва продукції

Пакувальна

1

2

Формат задруковуваного матеріалу і доля аркуша, в мм

946х840/6

Кількість назв

4

Середній тираж в тис. шт.

120000

Фарбовість продукції

4+0

Процентне заповнення друкарськими елементами:

- текст

- ілюстрації

100%

20%

80%

Формат готового вибору, в см.

30,8х41,0

Характеристика задруковуваного матеріалу

Жерсть

Фарби для друкування продукції

Триадні

Характеристика друкарської форми

Офсетна пластина

Тип і марка друкарської машини

Офсетна аркушева машина

MP-450 Metal Offset Printing Machine

Вид оздоблення віддрукованої продукції

Порізка

Схема розміщення пакувань на запропонованому форматі задрукованого матеріалу

Формат ЗМ 946х840\6

Розмір одного пакування 308х410мм

1.2. Вибір і обґрунтування прийнятого технологічного процесу

Для друкування запроектованої продукції вибираємо офсетний спосіб друку, тому що, Офсетний друк — різновид плоскогодруку, технологія, яка передбачає перенесення фарби з друкарської форми на матеріал, що задруковується не безпосередньо, а через проміжний офсетний циліндр. Офсетний друк є одним із найпоширеніших сучасних видів, який практично витіснив усі інші види друку. Цей вид друку уможливлює високоякісне відтворення як однокольорових, так і багатокольорових ілюстрацій і тексту. Він дає змогу випускати будь яку поліграфічну продукцію: книги, журнали, газети, буклети,етикетки та упаковку.

У процесі друкування на офсетних друкарських машинах по друкарській формі, закріпленій по окружності формного циліндра, спочатку прокочуються зволожуючі валики,які залишають вологу на проміжкових елементах, роблячи їх несприйнятливими до фарби, а потім за той самий оборот циліндра по формі прокочуються валики з фарбою, які наносятьїї на друкувальні елементи. З друкарської форми фарба переноситься на офсетний циліндр, обгорнутий гумотканинним полотном, а з нього пере-ходить на папір. Таким чином, друкарська форма безпосе-редньо з папером не контактує. Зображення на друкарській формі має бути прямим, на гумотканинному полотні вонобуде зворотним, і на папері — знову прямим. За кожен робочий цикл машини здійснюється зволоження друкарської форми, накатування фарби на друкувальні елементи, подання паперу, власне друкування і виведення готового відбитка на приймальний стіл. Є декілька способів надрукувати кольорове зображенн друкувати кількома прогонами на однофарбовій машині і друкувати на багатофарбовій друкарській машині. (Прогон це одноразове проходження матеріалу, що задруковується, через друкарську машину, незалежно від схеми побудови їїфарбових апаратів і її фарбності). Ці два способи базуються на виготовленні набору друкарських форм, зображення на кожній із них відповідає одному кольору. Ці форми (пластини) або встановлюються по черзі в машину з однією друкарською секцією (однофарбова машина),або одночасно в машину з кількома друкарськими секціями (багатофарбова машина).

З часу винаходу офсетного друку пройшло понад 100 років, але цей спосіб друку залишається лідируючим у поліграфічному виробництві. На це є вагомі причини. У порівнянні з усіма іншими видами друку офсетний відрізняється надзичайною якістю та яскравістю. У нього ширші можливості роботи з кольором. При друкуванні можутьбути використані не тільки основні тріадні кольори, наприклад у системі CMYK (Cyan - голубий, Magenta - пурпурний, Yellow - жовтий і blacK - чорний або контур), ай додаткова палітра фарб - Pantone (пантонні фарби) для задруковування великих площ чи для точного відтворення кольору, а також лак. Матеріалом для задрукування може бути не тільки папірі картон, а й пластик, жерсть . Для випуску великого тиражу технологія офсету дає змогу видрукувати швидше, ніж інші види друку. Чим більший тираж, тим вигіднішим стає друк, ціна на одну копію зменшуватиметься. На підготовку друкарської машини до друкування тиражу витрачається небагато часу .Крім того, сучасне друкарське обладнання цього класу оснащене автоматичними системами управління і контролю процесу друкування, що значно полегшує працю друкаря, забезпечує високу якість і швидкість друкування тиражу. Недоліки цього способу. При офсетному друці необхідні додрукарські процеси (кольороподіл, кольоропроба, виготовлення форм), що робить неможливим виконання термінових замовлень (наприклад, за годину). Додрукарська підготовка збільшує вартість, і друкування маленьких тиражів стає нерентабельним. Це пов’язано з особливостями технології виробництва, оскільки обладнання розраховане на певний мінімальний обсяг друку. Якщо використовувати обладнання для друкування тиражу, що менший цього мінімуму, то кількість витратних матеріалів буде такою самою, як і для мінімального обсягу друкування. Тобто, яким би не був тираж (меншим мінімально рентабельного), вартість все одно буде такою самою, як за мінімальний тираж. Персоналізація даних і нумерація при офсетному друці неможливі. Складність друкування через необхідність підтримування балансу "фарба-вода" ("сухий офсет") потребує додаткових витрат на дорогі друкарські форми; його недолік — руйнування елементів форми через розігрів друкарської пари),інтенсивність кольорового шару нижча, ніж при високому друці, неоднорідність відбитків, яка з’являється в результаті нерівномірного зволоження.

Вимоги до форми:

1) форма повинна бути покрита тонким шаром захисного колоїду і не мати ніяких механічних ушкоджень;

2) друкарські форми одного комплекту (для багатоколірного друкування) повинні мати однакову товщину (допускається відхилення 0,01мм);

3) зображення на формі повинне бути розташоване в строгій відповідності з макетом з точним дотриманням розмірів;

4) на формі повинні бути відтворені всі хрести 'і мітки, необхідні для

сполучення фарб, фальцювання, різання і висічки (у залежності від виду продукції);

5) пробільні елементи друкарської форми повинні бути чистими, без плям,

затьоків та інших дефектів. Зворотний бік форми також повинен бути чистим;

6) за межами приводочних хрестів повинні бути розташовані шкали

оперативного контролю.

Процес виготовлення форми:

1) Підготовити формну пластину

2) Послідовно з’єднати модельну фотоформу з копіювальним шаром формної пластини ( емульсійною стороною до світлочутливого шару)

3) Провести процес копіювання

4) Проявити одержану копію у відповідних для обробки розчинах.

5) Висушити копію

6) Провести візуальний контроль якості растрових та текстових відображень на одержаній копії за допомогою лупи.

7) Покрити друкарську форму спеціальним гумовим розчином

Останнім часом в поліграфічне виробництво активно впроваджується нова технологія, що отримала назву "комп'ютер-друкарська форма" (СТР - технологія). Головною її рисою є отримання готових друкарських форм без проміжних операцій. Дизайнер, закінчивши верстку, з комп'ютера направляє зображення на вивідний пристрій, в якості якого можуть бути принтер, фотоскладальний апарат або спеціалізований пристрій, та одразу отримує друковану форму.

Впровадження СТР - технології забезпечує очевидні переваги в порівнянні з традиційною технологією фотонабора, які можна сформулювати наступним чином:скорочується час технологічного циклу виготовлення друкованих форм (виключаються операції обробки фотоматеріалу, копіювання фотоформ на формні пластини і в ряді випадків обробки проекспоніровать формних пластин); знижуються витрати на виробничі площі, придбання додаткового обладнання та витратних матеріалів для виробництва фотоформ, через непотрібність окремих фотонабірних автоматів, проявних процесорів, копіювального обладнання то що поліпшуються екологічні умови на поліграфічному підприємстві;підвищується якість зображення на друкованих формах завдяки зниженню рівня випадкових і систематичних перешкод, що виникають при експонуванні і обробці традиційних фотоматеріалів і копіюванні монтажів на офсетні пластини; скорочується чисельність обслуговуючого персоналу.

Кращим рішенням є спеціалізоване обладнання для виведення металевих друкарських форм. Фірма Apostrof, наприклад, пропонує таку систему від англійського виробника HighWater - Platinum 2230, що включає в себе станцію верстки на базі Alpha-процесора, RIP і вивідний пристрій з вбудованою проявленням. Ця система робить висновок на традиційні металеві офсетні пластини з роздільною здатністю до 200 Lpi. Єдиним мінусом таких пристроїв є її висока вартість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]