Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

план-конспект виховного заходу

.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
348.74 Кб
Скачать

ПЛАН-КОНСПЕКТ

виховного заходу

Спеціальність: 8.02010501 - Документознавство та інформаційна діяльність, І, ІІ та ІІІ курс, денної форми навчання

Дата проведення виховного заходу: 24.04.2014

Тривалість заходу: третя пара.

Час проведення: 11:20 - 12:40.

Місце проведення: історичний факультет, аудиторія 209.

Зміст виховного заходу:

  1. Виховний захід поділявся на дві частини. Темами виховного заходу були: «Всесвітній день книги та авторського права» та «День секретаря».

Метою проведення виховного заходу на тему: «Всесвітній день книги та авторського права» було: визначити важливість друкованих та інших видань, нагадати, та закріпити знання з історії книги, та розвитку книгодрукування, розглянути бібліотеки, як сучасні інформаційні центри. Метою проведення виховного заходу на тему: «День секретаря» було: ознайомити студентів з історією становлення професії, доповнити та закріпити знання з основних завдань спеціальності.

Форма заходу: захід проходив в формі відкритої пари у рамках засідання наукового клубу.

Технічні засоби: для демонстрації презентацій використовувались мультимедійний проектор та спеціалізований стенд для перегляду презентацій. Для виконання запропонованих практичних завдань студентам видавались бланки з завданнями.

До розробки програми виховного заходу були залучені наступні студенти:

Презентація «Історія створення книги»:

  1. Омелич О. - пошук інформації;

  2. Супрун Я. - обробка інформації, формування презентації.

Презентація «Самая…Самая…Книга»

  1. Ахбаш Д. - пошук та обробка інформації, формування презентації.

Презентація «Історія бібліотек»

  1. Мороз Г. - пошук інформації;

  2. Колотуцька А. - пошук інформації;

  3. Душеба В. - пошук інформації, на тему «Музей книги»;

  4. Гусэва Ж.- обробра інформації, формування презентації.

Презентація «Бібліотеки світу»

  1. Дударь Д. - пошук інформації;

  2. Ковальов К. - пошук інформації;

  3. Колбасіна Ю. - пошук інформації;

  4. Корнієнко В. - підбір ілюстрацій для презентації;

  5. Гурко Д.- обробка інформації, формування презентації.

Презентація «Історія професії : Секретар»

1. Полищук Ю. - пошук інформації;

2. Чернова М. - пошук інформації;

3. Резниченко Н. - підбір ілюстрацій для презентації;

4. Кострікова Я. - обробка інформації, формування презентації.

Розробка кросворду до теми: «День секретаря»:

1. Титовець Н. - підбір питань до кросворду;

2. Калачова Д. - підбір питань до кросворду;

3. Литвиненко М. - формування кросворду.

Пошук загадок до теми:

1. Місатюк І.

Проведення заходу: Гурко Д., Гусэва Ж., Супрун Я., Чернова М.

  1. Сценарій заходу:

  1. Привітання студентів, визначення теми заходу.

  2. Демонстрація презентації «Історія створення книги». Після демонстрації презентації студентам пропонується вирішити практичне завдання №1.

  3. Демонстрація презентації «Самая…Самая…Книга».

  4. Демонстрація об’єднаних презентацій «Історія бібліотек» та «Бібліотеки світу»

  5. Демонстрація короткого відеоролику «Сучасна бібліотека в Германії. Штудгард».

  6. Підведення підсумків по закінченню першої частини виховного заходу.

  7. Друга тема заходу «День секретаря», відзначення важливості спеціальності.

  8. Демонстрація презентації «Історія професії: Секретар». Після демонстрації презентації студентам пропонується вирішити практичне завдання №2 кросворд. Обговорення зі студентами питань запропонованого завдання.

  9. Підведення підсумків виховного заходу.

23 квітня - символічна для світової літератури дата: у цей день в 1616 році померли Сервантес, Шекспір ​​і Інка Гарсіласо де ла Вега. Це також день народження або смерті таких відомих авторів, як Моріс Дрюон, X. Лакснесс, Володимир Набоков, Мехиа Вальєхо .

Цілком природно, що Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка проходила в 1995 році в Парижі, вирішила віддати в цей день данину поваги книгам і авторам, закликаючи всіх, і особливо молодь, знаходити задоволення в читанні і поважати незамінний внесок тих, хто сприяв соціальному і культурному прогресу людства і заснувала Всесвітній день книги та авторського права і Премію ЮНЕСКО за пропаганду ідеалів толерантності в дитячій та юнацькій літературі .

Історія книги своїм корінням сягає в далеке минуле. Різні народи по- різному прийшли до писемності, використовуючи для письма різний матеріал: камінь, кисть, дерево, метал, шовк, шкіру, кукурудзяні стебла. Слово «Книга» походить від церковно- словʼянського « кнʼнігі » , що означає букви або лист .

Камяні книги - вважаються першою формою запису інформації. Необхідність у людей ділитися між собою знаннями привела древніх людей до того, що вони стали робити невеликі малюнки на скелях. Це і отримало назву - камʼяні книги. Вчені знаходять в печерах і на скелях зображення, зроблені рукою первісної людини, що відобразили його враження від навколишнього світу, життя, природи. Це зачатки природи, але водночас і зачатки писемності.

Книги були вже у шумерів, які жили на Стародавньому Сході. Глиняні книги - найдавніші. На ще мʼякій і вологій глині ​​видавлювали гострою паличкою слова - значки.

Винахідником паперу традиційно вважається китаєць Цай Лунь. Роком же винаходу вважається 105 р. н .е. . перші аркуші паперу були виготовлені з рослинних волокон. Але спосіб її виробництва тримався в секреті. На Русі досить довго використовували інший писальний матеріал: бересту. Знаки на бересту наносилися тонким стерженьком з вушком нагорі. У це вушко втягали тасьму і вішали на пояс. Одна з таких книг зберігається в бібліотеці Академії наук Росії.

У XV столітті німець Йоганн Гутенберг винайшов видавничий верстат. Він став відливати літери з металу. З окремих літер складали слова, рядки, сторінки. За весь час свого існування книга змінювалася і в усі часи не тільки дарувала нам знання а й дивувала .

Журнал Newsweek склав рейтинг найбільш відомих книг у світі, заснований на обʼєднаних даних з десяти престижних рейтингів кращих літературних творів. Очолила ж рейтинг всім відома книга в пострадянському просторі «Війна і мир» Льва Толстого.

Перша книга, видана на території сучасних США, - Массачусетская книга псалмів - була продана на аукціоні Sothebys в Нью -Йорку. Американець Девід Рубенштейн запропонував за неї 12,5 млн доларів. З урахуванням винагороди аукціонного дому книга обійшлася йому в 14,2 млн.

Найбільша книга у світі. «The Codex Gigas» - оригінальна назва цієї книги, ще вона відома як «Біблія Диявола» (висота - 2м). Деревʼяні книги Барбари Йейтс, яка є екологічним художником, створює свої шедеври переробляючи мертві дерева на справжні витвори мистецтва.

Книга - картина Мартіна Фроста . На передні краї цієї книги нанесений малюнок, який повністю зʼявляється при читанні, коли книга відкрита і стискається, при цьому не втрачає форми і тоді, коли книга знаходиться в закритому стані. Японський дизайнер Такеши Ішигуро (Takeshi Ishiguro) створив справжню «Книгу Світла». Це ще раз доводить те, що, серед друкованих видань зустрічаються такі поліграфічні шедеври , пройти повз які складно ...

Але для нас важливим є не тільки книги, а й бібліотеки, не тільки як сховища книг, але і як сучасні точки доступу до інформації.

Існують сотні визначень бібліотек, але повністю їх сутність все одно не охоплена. Причини в тому, що мова йде про найбільш універсальних установах з усіх створених людиною. Їх багатство і значення зростали у міру того, як людина робив чергові кроки в пізнанні навколишнього світу і самого себе. Вони містять «все» і мають відношення «до всього», покликані надавати допомогу і сприяння «кому завгодно» і « в чому завгодно», людині - в будь-якому віці і в будь-якому стані, здоровому і хворому, вільному і невільному, зрячому і незрячому. У бібліотеках - всі знання, накопичені поколіннями різних народів на довгому історичному шляху: про живе і мертвому, про мікросвіті і про галактиках.

Секретар сьогодні - одна з найважливіших професій, такі співробітники є практично у всіх організаціях, найчастіше без них не обходиться навіть сама маленька фірма. Сучасний секретар - відповідальний адміністративний співробітник, від якого безпосередньо залежить безперебійна робота офісу. Саме секретарі зустрічають відвідувачів, є для них «обличчям» компанії, ведуть телефонні переговори, сортують документи і кореспонденцію, допомагають керівникам та іншим управлінцям .

З цього легко зробити висновок, що професію секретаря вельми складно назвати простою. Цілий день вони «крутяться як білка в колесі», перевертають стопи паперової документації, проводять довгі години за компʼютером, вирішують «вагон» дрібних, але часом скрупульозних питань і проблем. Однак їхня праця не завжди помітний.

«День професійних адміністративних працівників» раніше називався міжнародний або всесвітній «День секретаря » (англ. Secretaries Day ). Свято з'явилося в Сполучених Штатах Америки. Саме в США, в 1952 році, вперше пройшли урочисті заходи, присвячені цьому професійному святу. У Сполучених Штатах, свято стали відзначати в рамках своєрідного американського святкового марафону іменованого: «Тиждень професійних адміністративних працівників» (англ. Administrative Professionals Week). Слід зазначити, що брендом «Administrative Professionals Week ®» або «APW» володіє «Інтернаціональна асоціація адміністративних працівників» (The International Association of Administrative Professionals (IAAP)) створена в Канзасі в 1942 році. Саме IAAP, виступила з ідеєю проведення «Національного дня секретаря» в США. Американська ідея, завдяки інтернаціональності асоціації, з часом поширилася по всьому світу і легко прижилася в інших країнах.

Ініціатори проведення цього міжнародного дня ставили його метою гідно оцінити внесок і професійні зусилля секретарів у всіх сферах діяльності, сприяти популяризації цієї професії, і віддати належне адміністративних працівникам за їх нелегку працю .

У 2000 році «Міжнародний день секретаря» став називатися «День професійних адміністративних працівників», але, відзначають його в той же день, що й раніше. З цього дня до святкування цієї дати змогли по праву приєднатися всі працівники офісів і адміністративних структур. Однак, в даний час за межами США, ця дата більше позиціонується по-старому, як «День секретаря ».

Згідно з відомостями, які надала «Інтернаціональна асоціація адміністративних працівників», в цей святковий день, в ряді компаній існує традиція влаштовувати на честь секретарів банкети та фуршети, боси намагаються якомога менше навантажувати підлеглих (більшістю з яких є жінки, що додає святу особливого колориту), а деякі з них нагороджують своїх відданих помічників преміями, памʼятними подарунками, букетами квітів, цукерками і т.п.

Запропоновані практичні завдання:

Практичне завдання №1(мал.1). Прочитайте слов’янську азбуку-кирилицю, знайдіть серед цих літер 14, які вже не використовуються, підкресліть їх. Порівняйте літери, що залишились з сучасними, які нові літери увійшли до алфавіту?

Малюнок 1. Слов’янська азбука-кирилиця

Практичне завдання №2 (мал.2). Дайте відповіді на запропоновані питання та заповніть відповідні поля у кросворді (кросворд був сформований російською мовою, тому питання, та відповіді до нього теж подаються російською мовою)

Малюнок 2. Кросворд

Питання до вирішення:

1. Систематическое пополнение архива документами в соответствии с его профилем и действующим законодательством.

2. Одно из требований, предъявляемых к управлению информацией.

3. ... документ - документ, предназначенный для использования тем учреждением, в котором он создан.

4. Обязательный элемент служебного документа.

5. Документ, адресованный руководителю своей организации или в вышестоящую организацию и информирующий его о сложившейся ситуации, имевшем место явлении или факте.

6. Как называются документы, которые не имеют ограничения сроков хранения.

7. Офисный работник с широким кругом обязанностей от приёма телефонных звонков до помощника руководителя .

8. Материальный объект, содержащий информацию в зафиксированном виде и специально предназначенный для её передачи во времени и пространстве.

9. Документ, содержащий звуковую информацию, зафиксированную любой системой звукозаписи.

10. Реквизит документа, представляющий собой собственноручную роспись полномочного должностного лица.

11. Организация или ее структурное подразделение, осуществляющее прием и хранение архивных документов с целью использования.

12. Материал который использовался для письма в Древний Египет.

13. Один из видов печатной продукции: непериодическое издание, состоящее из сброшюрованных бумажных листов (страниц) или тетрадей, на которых нанесена типографским или рукописным способом текстовая и графическая (иллюстрации) информация, имеющая объём более сорока восьми страниц и, как правило, твёрдый переплёт.

14. Учреждение, собирающее и хранящее произведения печати и письменности для общественного пользования, а также осуществляющее справочно-библиографическую работу.

15. Глава факультета в образовательном учреждении высшего профессионального образования, руководит учебной, воспитательной и научной работой.

Ответы: 1(Комплектование); 2 (Достоверность); 3 (Внутренний); 4 (Реквизит); 5 (Докладная); 6 (Бессрочные); 7 (Секретарь); 8 (Документ ); 9 (Фонодокумент); 10 (Подпись); 11 (Архив); 12 (Папирус); 13 (Книга); 14 (Библиотека); 15 (Декан).

  1. З метою закріплення отриманої інформації зі студентами проводиться обговорення актуальних питань тем виховного заходу.

  2. Виховний захід був проведений, усі заявлені презентації, було продемонстровано, майже всі надані матеріали були використані при проведенні заходу.

Студент-практикант И.О.Фамилия