Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

НМК_Вступ до слов.філ

.pdf
Скачиваний:
45
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
219.32 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ МАРІУПОЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра української філології

ВСТУП ДО СЛОВ’ЯНСЬКОЇ ФІЛОЛОГІЇ

Навчально-методичний комплекс

для студентів напряму підготовки 020303 – Філологія, спеціальності 6.020303 – Українська мова та література

Маріуполь – 2012

УДК 821.161.2’05 (075) ББК 83.3 (4Укр)я73

Вступ до слов’янської філології: Навчально-методичний комплекс (для студентів напряму підготовки 020303 – Філологія, спеціальності 6.020303 – Українська мова та література). – Маріуполь: МДУ, 2012. – 30 с.

Розробник: кандидат філологічних наук, доцент Хорошков М.М.

Рецензенти:

Навчально-методичний комплекс з навчальної дисципліни “ Вступ до слов’янської філології.” розраховано на студентів філологічного факультету спеціальності 6.020303 – Українська мова та література. Запропонований комплекс містить матеріали, необхідні для вивчення дисципліни “ Вступ до слов’янської філології”: навчальну програму курсу, перелік тем лекцій і їх коротку анотацію, плани семінарських занять, завдання до самостійної роботи студентів та методичні рекомендації щодо їх виконання, список рекомендованої наукової літератури, термінологічний словник з навчальної дисципліни, перелік питань і завдань підсумкового контролю. Курс “ Вступ до слов’янської дисципліни” є обов’язковою навчальною дисципліною циклу професійної та практичної підготовки і вивчається на І курсі (перший семестр) спеціальності “ Українська мова та література”.

Навчально-методичний комплекс розглянуто та затверджено на засіданні кафедри української філології МДУ (протокол № 1 від 29 серпня 2012 р.)

Навчально-методичний комплекс розглянуто та затверджено на засіданні вченої ради філологічного факультету МДУ (протокол № 1 від 2012

р.)

© М.М.Хорошков, 2012

3

ЗМІСТ

Передмова………………………………………………………………………5

Робоча програма навчальної дисципліни…………………………………….9

Лекційний курс…………………………………………………………………21

Перелік тем і завдань семінарських занять…………………………………..24 Самостійна робота студентів (теми і форми контролю)…………………….26

Основні терміни та поняття…………………………………………………...28 Перелік питань до заліку………………………………………………………29

4

ПЕРЕДМОВА

Курс “ Вступ до слов’янської філології” є складовою гуманітарної підготовки студентів філологічного факультету вищих навчальних закладів.

Актуальність дисципліни зумовлена тим, що останнім часом спостерігається підвищення інтересу до фахового наукового осмислення культур і мов слов’янських народів. Увагу дослідників привертають як питання розвитку окремих слов’янських народів, їх культур та мов, так і загальнослов’янські (стосуються всіх слов’ян) та міжслов’янські (стосуються зв’язків між окремими слов’янськими народами їх мовами та культурами) проблеми. Широка проблематика славістики може бути розв’язана лише спільними зусиллями вчених різних спеціальностей та галузей, які виробили цілі системи дослідницьких прийомів, підходів до досліджуваних явищ, що випливають зі специфіки кожного об’єкта. Особливо виділяються лінгвістичні, літературознавчі, етнографічні, культурологічні та історичні проблеми та відповідні підходи до їх розв’язання.

Названі проблеми тісно пов’язані насамперед із філологічними науками та філологічною освітою загалом. Тому вкрай важливо, щоб майбутній філолог вільно орієнтувався в сучасних актуальних проблемах славістики (слов’янської філології), знав історію не тільки того народу, чию мову він вивчає, але й історію, культуру, особливості етногенезу всіх слов’янських народів. Саме це є предметом курсу “ Вступ до слов’янської філології”.

Крім того, філолог повинен вміти аналізувати мовні особливості споріднених мов, що навчить його логічно мислити, аналізувати, співставляти, проводити паралелі, з’ясовувати причинно-наслідкові зв’язки, робити висновки щодо походження та історії розвитку мов тощо.

Таким чином, основною метою вивчення даного курсу є засвоєння студентами історії становлення і розвитку слов’янських народів, їхніх культур і, насамперед, мов від найдавніших часів і до наших днів.

Для реалізації головної мети курсу “ Вступ до слов’янської філології” необхідне поетапне розв’язання таких завдань:

5

1)теоретичне засвоєння історичних особливостей процесу формування слов’янських народів, їх культур і мов;

2)історичний коментар і пояснення наявності певної кількості спільнослов’янських мовних та культурних рис;

3)теоретичне засвоєння основних індивідуальних мовних рис кожної слов’янської мови;

4)пояснення базових елементів та етапів цивілізацієгенезу українського народу в контексті слов’янських;

5)практичне закріплення вивченого матеріалу на семінарських заняттях. Окрім того, чи не основним завданням цього курсу є розкриття тих

законів, які зумовили спільні й відмінні риси у розвиткові слов’янських народів, їхніх культур і мов.

Значення курсу полягає в тому, що він:

1)показує мовні явища однієї мови у тісному зв’язку зі спорідненими мовами;

2)забезпечує повне, всебічне розуміння мовних явищ, бо показує їх не ізольовано, а у зв’язках з відповідними явищами в споріднених мовах;

3)показує взаємозв’язок у розвитку структурних елементів споріднених

мови;

4)показує стійкість граматичної будови мови та її основної лексики;

5)доводить, що розвиток мови відбувається не лише за своїми внутрішніми законами, а й за зовнішніми;

6)демонструє взаємозв’язок мови з культурою та історією народу;

7)показати процес становлення та розвитку писемності у слов’янських народів.

Практичне значення курсу полягає в тому, що він дає можливість:

1) студентові – осмислено сприймати курс старослов’янської, староукраїнської, російської, польської і сучасної української мови, історії української мови, свідомо засвоювати орфоепічні та орфографічні норми сучасної української літературної мови;

6

2)науковцеві – працювати над дослідженням пам’яток давнини, адже лише знання мови давньої пам’ятки, історії та культури народу, що її витворив забезпечує максимальне розуміння її змісту;

3)вчителеві/викладачеві – дотримуватися історичного підходу при викладанні мови й літератури в школі та внз.

Специфіка курсу зумовлює його тісний зв’язок з різними мовознавчими науками, науками про історію слов’янських народів, їх матеріальну й духовну культуру. Із мовознавчих наук для “ Вступу до слов’янської філології” насамперед мають значення курс загального мовознавства (використовуючи результати наукового дослідження багатьох мов світу, подає свої висновки про групування людських мов, про основні шляхи їх виникнення і розвитку, про різні граматичні категорії, властиві різним мовам світу про способи вираження граматичного значення у різних мовах світу, про закони розвитку структурних елементів мови, про історію письма тощо), курс старослов’янської мови (спільної літературної мови слов’янських народів), курс сучасної української мови та її діалектології (сучасний стан української мови може бути зрозумілий лише тоді, коли будуть усвідомлені процеси її виникнення і розвитку та її взаємозв’язки із спорідненими мовами). Зв’язок між курсами вступу до слов’янської філології та історії слов’янських народів є обопільний: як славістика часом допомагає

розібратися в тих чи інших історичних явищах, так і знання історії слов’янських народів допоможе славістові уяснити природу багатьох мовних процесів.

Після вивчення даної дисципліни студенти повинні знати:

-актуальні проблеми і задачі славістики;

-методи і прийоми дослідження історії, культури і мов слов’янських народів;

-дослідників, що займалися проблемами славістики, їх наукові праці;

-концепції походження і розвитку слов’янських народів і їх мов;

-основні етапи розвитку слов’янських народів, їх культур і мов;

7

Навчальна дисципліна “ Вступ до слов’янської філології” розрахована на один семестр. Як основні форми навчального процесу, включає в себе лекційні та семінарські заняття, контрольні роботи, самостійну роботу студентів. Основні методи навчання: лекції, семінарські заняття, конспектування наукової літератури, виконання індивідуальних завдань, рефератів.

Методи оцінювання: усна співбесіда, поточне тестування, оцінка за проект (реферати, конспектування наукової літератури, виконання інших видів індивідуальної самостійної роботи), модульні контрольні роботи, підсумковий письмовий тест та підсумкова співбесіда. Рейтингова оцінка за опанування студентом програмового змісту курсу “ Вступу до слов’янської філології” встановлюється за сумою балів у кожному модулі-розділі.

При вивченні кожного модуля-розділу програми навчальної дисципліни, відповідною кількістю балів оцінюється виконання студентом завдань змістового практичного модуля, модуля самостійної роботи студентів та модуля індивідуальної роботи з викладачем.

Максимальна кількість балів за вивчення всього курсу складає 100 балів. В академічний журнал після опанування змістовим матеріалом курсу за результатами рейтингу успішності студента виставляються відповідні оцінки.

8

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ МАРІУПОЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра української філології

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор з науково-педагогічної роботи

________________________________

“______”_______________2012 року

РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ “ Вступ до слов’янської філології”

напрям підготовки 020303 – Філологія

спеціальність 6.020303 – Українська мова та література інститут, факультет, відділення філологічний факультет

Маріуполь – 2012

9

Робоча програма з “ Вступу до слов’янської філології” для студентів І курсу напряму підготовки 020303 – Філологія, спеціальності 6.020303 – Українська мова та література. – Маріуполь, 2012. – 12 с.

Розробник: кандидат філологічних наук, доцент М.М.Хорошков.

Робоча програма затверджена на засіданні кафедри української філології МДУ Протокол № 1 від “29” серпня 2012 року

Завідувач кафедри української філології

Хорошков М.М.

____________________

(прізвище та ініціали)

(підпис)

“29” серпня 2012 року

 

Схвалено вченою радою філологічного факультету

Протокол № 1 від “____”________________2012 року

“_____”________________20__ року Голова _______________ (Безчотнікова С.В.)

© Хорошков М.М., 2012

10

І. Опис навчальної дисципліни

 

 

Характеристика

Найменування

Галузь знань, напрям

навчальної дисципліни

підготовки, освітньо-

 

 

показників

денна

заочна

кваліфікаційний рівень

 

форма

форма

 

 

 

 

навчання

навчання

 

Галузь знань

 

 

 

0203 – Гуманітарні науки

Нормативна

Кількість кредитів – 2

(шифр і назва)

 

 

Напрям підготовки

 

 

 

 

 

 

020303 – Філологія

 

 

 

(шифр і назва)

 

 

Модулів – 1

 

Рік підготовки:

Змістових модулів – 4

Спеціальність

1-й

1-й

Індивідуальне

 

 

(професійне

 

 

науково-дослідне

 

 

спрямування):

 

 

завдання ___________

Семестр

 

6.020303 – Українська мова

 

 

(назва)

та література

 

 

 

 

 

Загальна кількість

 

1-й

1-й

годин – 72

 

Лекції

 

 

18 год.

10 год.

 

 

Практичні, семінарські

Тижневих годин для

 

18 год.

6 год.

денної форми

Освітньо-

Лабораторні

навчання:

кваліфікаційний рівень:

год.

Год.

аудиторних – 2

Бакалавр

Самостійна робота

самостійної роботи

 

29 год.

53 год.

студента – 2

 

Індивідуальні завдання:

 

 

7 / 3 год.

 

 

Вид контролю: іспит

Примітка.

Співвідношення кількості годин аудиторних занять до самостійної і індивідуальної роботи становить:

для денної форми навчання – 36/36 для заочної форми навчання – 16/56

11