Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансове відтворення ОФ.doc_лекція.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
103.42 Кб
Скачать

Амортизація нематеріальних активів.

Під нематеріальними активами, що підлягають амортизації, розуміється вартість об’єктів промислової та інтелектуальної власності, а також інших аналогічних прав, визнаних об’єктом права власності конкретного підприємця, і яка зменшується у процесі виробничого використання.

До нематеріальних активів відносяться:

  • патент – свідоцтво на право займатися торгівлею чи промислом;

  • ліцензія – дозвіл, що видається компетентними державними органами на здійснення деяких видів господарської діяльності (наприклад, торгівлі чи промислів);

  • авторське право – документ, що засвідчує авторство на винахід чи розробку;

  • товарний знак – зареєстрована в установленому порядку позначка, що проставляється на товарі чи його упаковці і яка відрізняє товари одної фірми від виробів іншої фірми;

  • „ноу-хау” – сукупність науково-технічних знань виробничого, адміністративного і комерційного досвіду та навичок, що не стала спільним надбанням;

  • гудвіл – невідчутні активи фірми у вигляді невідчутного основного капіталу. Ціна гудвілу визначається як різниця між балансовою ціною підприємства та його ринковою ціною. Гудвіл ще називають ціною фірми, ділові зв’язки фірми.

  • право на користування землею та іншими природними ресурсами;

  • придбане право на місце на товарній чи фондовій біржі;

  • програмне забезпечення ЕОМ;

  • організаційні витрати;

  • витрати на наукові дослідження, дослідно-конструкторські роботи.

Сума амортизаційних відрахувань по нематеріальних активах розраховується як добуток їх балансової вартості на початок звітного кварталу та норм амортизаційних відрахувань. Балансова вартість нематеріальних активів визначається на рівні їх первісної вартості.

Для нарахування амортизаційних відрахувань на нематеріальні активи застосовується лінійний метод, згідно з яким на кожний окремий вид нематеріальних активів амортизаційні відрахування нараховуються рівними частками, виходячи із його первісної вартості. амортизація нараховується щоквартально, виходячи з ¼ річної норми амортизаційних відрахувань. Балансова вартість нематеріальних активів підлягає щорічній індексації, якщо коефіцієнт індексації (К.) перевищує одиницю. Термін використання нематеріальних активів визначається платником податку самостійно, але не більше, як 10 років. Звідси норму амортизаційних відрахувань нематеріальних активів можна визначити за формулою:

НА = 1/Т*100, при умові, що Т<10.

Амортизаційні відрахування на нематеріальні активи проводяться до досягнення ними залишкової вартості нульового значення.

4. Капітальні вкладення являють собою витрати на утворення нових. Розширення, реконструкцію, модернізацію і технічне переоснащення діючих виробництв. За допомогою капітальних вкладень може здійснюватись як просте, так і розширене відтворення основних фондів.

Для визначення розміру капітальних вкладень на підприємстві складається бюджет капітальних вкладень, тобто обрахунок запланованих витрат на капітальні вкладення. Бюджет капітальних вкладень включає такі дані:

  • первісну вартість усіх основних фондів на початок планового періоду;

  • наявність невикористаних амортизаційних відрахувань на початок планового періоду;

  • суму амортизаційних відрахувань, яку буде нараховано протягом планового періоду;

  • орієнтовну суму амортизаційних відрахувань на придбані основні фонди протягом планового періоду;

  • вартість основних фондів та суму амортизаційних відрахувань, яка буде в підприємства на кінець планового періоду.

На підставі бюджету капітальних витрат приймають рішення щодо здійснення капітальних вкладень, при цьому враховують їх структуру: технологічну та відтворювальну.

Технологічна структура капітальних вкладень відображає співвідношення таких затрат: будівельні роботи, монтаж устаткування; придбання устаткування, яке вимагає монтажу, придбання інструменту, інвентаря; проектні роботи; інші затрати. Прогресивність технологічної структури визначається збільшенням у складі капітальних вкладень питомої ваги затрат на придбання активної частини основних виробничих фондів.

Відтворювальна структура капітальних вкладень включає в себе такі напрямки: нове будівництво; розширення, реконструкція і технічне переоснащення діючих підприємств.