Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Пос. УПРАВЛІННЯ РЕСУРСАМИ І ВИТРАТАМИ.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
4.6 Mб
Скачать

Тема 6. Види кошторису витрат та їх розподіл

Витрати виробництва: прямі і непрямі. Кошторис собівартості та його значення. Повна виробнича собівартість. Невиробничі витрати. Основні показники собівартості товарної продукції. Оцінка виконання плану по собівартості товарної продукції. Шляхи зниження собівартості продукції. Явні та тимчасові витрати. Короткостроковий і довгостроковий періоди діяльності підприємства. Сукупність середніх витрат підприємства та їх розрахунки.

Сутність позамовного кошторису витрат та його особливості. Фактори, що враховуються при плануванні собівартості товарної продукції. Ставка розподілу заводських накладних витрат (ЗНВ), її визначення та застосування.

Сутність та операції попроцесного кошторису витрат. Управління вартістю товарної продукції в умовах використання системи своєчасного виробництва (ССВ). Види переміщень продукції при попроцесному кошторисі втрат. Виробнича потужність підприємства та її рівні.

Тема 7. Методологія розрахунку собівартості продукції (послуг)

Сутність граничних витрат. Граничні витрати і конкурентна пропози-ція. Закон убуваючої віддачі. Криві граничних витрат та їх зміщення. Граничний продукт і граничні витрати. Взаємозв’язок суми витрат з граничним доходом, ціною і прибутком. Стратегія максимізації прибутку. Загальні витрати в умовах припинення виробництва. Неявні витрати і втрачені можливості. Позитивний і негативний ефект зростання масштабів виробництва. Довготривалі витрати та економія на масштабах виробництва.

Сутність собівартості продукції(послуги). Методологічні підходи до розрахунку собівартості продукції ( послуг). Управління собівартістю: ціль,задачі.

Модуль 2. Функції управління ресурсами і витратами та їх особливості у галузях народного господарства

Тема 8. Облік та аналіз витрат

Основні етапи розвитку обліку витрат. Котельний метод. Директ-кост. Стандарт-кост. Нормативний метод. Господарський розрахунок.Облік витрат у місцях їх виникнення. Практика управління витратами по місцях виникнення і центрах відповідальності на основі управлінського обліку. Технічні засоби обліку і контролю витрат на підприємстві.

Сутність аналізу витрат та його завдання. Інформаційна база аналізу витрат та його етапи. Аналіз відхилень фактичних і нормативних витрат по центрах витрат і центрах відповідальності. Оцінка витрат для ціноутворення при взаємних розрахунках у межах підприємства. Необхідність аналізу витрат торгівельного підприємства та його завдання. Джерела інформації для аналізу витрат обігу. Етапи аналізу витрат. Відносна зміна рівня витрат. Абсолютна економія або надмірні витрати. Інтенсивність змін рівня витрат.

Аналіз загального рівня і суми витрат обігу. Дослідження впливу окремих факторів на суму та рівень витрат.

Тема 9. Планування витрат та методика складання кошторису витрат

Сутність планування витрат, його завдання та етапи. Види планів. Основний зміст бізнес-плану. Виробничий план і кошторис витрат на виробництво продукції. Сутність та значення нормативних витрат. Необхідність планування витрат на підприємствах торгівлі. Методи прогнозування витрат. Порівняння методів прямого і оберненого кошторису. Критерій оптимальності. Прогнозування витрат відповідно до оптимізаційної моделі. Етапи планування поточних витрат. Обґрунтування основних напрямів економії витрат обігу в планованому періоді. Розподіл загальної планованої суми витрат обігу. Взаємозв’язок стратегічного, тактичного й оперативного управлін-ня інвестиційною діяльністю. Принципи та послідовність розробки інвестиційної стратегії.

Розробка стратегічних напрямів формування інвестиційних ресурсів. Методи прогнозування загальної потреби в інвестиційних ресурсах. Класифікація джерел формування інвестиційних ресурсів. Сучасні методи фінансування окремих інвестиційних проектів та програм. Оптимізація структури джерел формування інвестиційних ресурсів.