Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
El_posibnik_EA.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Укоопспілка

Полтавський університет споживчої кооперації України

Кафедра статистики

Економічний аналіз

Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни за кредитно-модульною системою організації навчального процесу для студентів стаціонарної і заочної форм навчання спеціальностей

6.0501.03 “Міжнародна економіка”

6.0501.04 “Фінанси”

6.0501.05 “Банківська справа”

6.0501.06 “Облік і аудит”

Полтава 2008

Автор: Цвєткова Л.О., к.е.н., доцент кафедри статистики ПУСКУ

Рецензенти: Нікітіна Г.О., к.е.н., професор кафедри економіки підприємства ПУСКУ

Вишневецька Л.І., доцент кафедри статистики

Навчально-методичний посібник обговорений та схвалений на засіданні кафедри статистики, протокол № 12

від 27 червня 2008р.

Зав.кафедрою статистики

_________________ доц. Строчихін Ю.Ф.

«Узгоджено»

Декан факультету фінансів і обліку

_________________ доц. Коросташов О.М.

« _____» _________________ 2008 р.

«Узгоджено»

Керівник НМЦ управління якістю освітньої діяльності

____________________ проф. Огуй Н.І.

« _____» _________________ 2008 р.

«Узгоджено»

Директор навчального відділу

____________________ доц. Герман Н.В.

« _____» _________________ 2008 р.

1. Вступ

Курс “Економічний аналіз” є важливою складовою загальноекономічної підготовки фахівців, що зумовлено значенням економічного аналізу в управлінні діяльністю суб’єктів господарювання та характером знань, що становлять його зміст.

Метою вивчення курсу є засвоєння знань щодо системного оцінювання діяльності організацій, виявлення внутрішніх резервів раціонального використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів.

Завданням дисципліни є посилення загальної економічної та аналітичної підготовки фахівців економічного напряму, оволодіння ними знаннями, необхідними для дослідження економіки підприємств виробничої і невиробничої сфери, вивчення сучасних методик економічного аналізу із застосуванням математичних та статистичних прийомів і методів. В результаті вивчення курсу студенти повинні знати систему показників виробничо-фінансової діяльності підприємства та їх взаємозв’язки і взаємозалежності, оволодіти практичними навичками здійснення розрахунків, зрозуміти логіку вибору найбільш доцільних для конкретних умов способів і прийомів аналізу, навчитись раціонально планувати аналітичну роботу, економічно грамотно і наочно оформлювати її результати, аргументувати висновки і пропозиції, завершувати аналіз ситуацій розробкою проекту управлінського рішення. Після опанування програми курсу студенти повинні вміти:

  • збирати, обробляти, використовувати дані статистичної, бухгалтерської і фінансової звітності для проведення аналітичних досліджень, оцінки виконання бізнес-планів;

  • на основі динаміки основних показників господарсько-фінансової діяльності з’ясовувати закономірності, причини та фактори, що спричинили вплив на їх розмір і зміну;

  • формулювати економічно грамотні висновки, виявляти резерви та вносити пропозиції, спрямовані на підвищення ефективності господарювання;

  • обирати оптимальні рішення щодо управління виробничими і фінансовими ресурсами підприємства.

Зміст курсу визначається змістовними модулями, передбаченими Освітньо-професійною програмою підготовки бакалавра напряму 0501 – “Економіка і підприємництво”, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України від 06.06.02 р. №330.

У складі курсу виділені два блоки. У перший блок (модуль 1) включені теми, що охоплюють питання теорії економічного аналізу, зокрема його наукових основ, історичних передумов виникнення та перспектив розвитку, розглядаються зміст, предмет та завдання дисципліни, основні методи та прийоми економічного аналізу, принципи його організації та інформаційне забезпечення. Другий блок (модуль 2) охоплює теми, у яких розкриваються методичні основи аналізу найважливіших показників виробничо-фінансової діяльності підприємства, а саме факторів виробництва, ефективності їх використання і як наслідок – результатів господарсько-фінансової діяльності.

При вивченні курсу слід враховувати, що він тісно пов’язаний із навчальними дисциплінами, що вивчалися раніше і є базовими для вивчення економічного аналізу (політекономія, мікроекономіка, макроекономіка, статистика, економіко-математичне моделювання, бухгалтерський облік), та з дисциплінами, які вивчаються паралельно та після вивчення економічного аналізу і потребують знання його основ (економіка підприємства, економіка праці та соціально-трудові відносини, менеджмент, фінансовий аналіз, фінансова діяльність суб’єктів господарювання, аудит).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]