Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
El_posibnik_EA.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Тема 2.4. Аналіз використання трудових ресурсів і витрат на оплату праці

З даної теми планується лекція і передбачено одне практичне заняття. Отже більшість питань студент розглядатиме самостійно.

Планова форма контролю вивчення теми – опитування та аудиторна самостійна робота.

Питання для самостійної підготовки та обговорення на практичних заняттях:

  1. Значення та завдання аналізу трудових факторів виробництва. Джерела інформації для аналізу трудових ресурсів підприємства.

  2. Аналіз забезпеченості підприємства робочою силою. Оцінка кваліфікаційного рівня персоналу підприємства та змін у його складі за віком, стажем роботи, освітою.

  3. Аналіз руху робочої сили на підприємстві.

  4. Аналіз використання робочого часу.

  5. Проведення аналізу показників продуктивності праці. Узагальнення резервів росту продуктивності праці за результатами аналізу.

  6. Поняття фонду споживання підприємства та аналіз його структури.

  7. Аналіз використання фонду заробітної плати. Взаємозв’язок динаміки продуктивності праці та середньої заробітної плати.

Теми рефератів

  1. Причини та наслідки плинності кадрів.

  2. Методика проведення аналізу трудомісткості продукції.

  3. Аналіз рівня оплати праці персоналу підприємства з урахуванням інфляції.

Література: 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9, 16,, 20.

Термінологічний словник

Спискова (облікова) чисельність – чисельність усіх працівників, які є у списках підприємств.

Явочна чисельність – це чисельність осіб спискового складу, які з’явились на роботу, незалежно від того, чи приступили вони до роботи.

Фактична чисельність – це особи явочного складу, які з’явились і приступили до роботи незалежно від її тривалості.

Необхідний оборот зі звільнення – це звільнення з причин виробничої чи державної необхідності.

Зайвий оборот зі звільнення (плинність кадрів) - це вибуття працівників з причин, що не належать до суспільно необхідних, зокрема: звільнення за власним бажанням, звільнення за порушення трудової дисципліни, а також за рішенням судових органів.

Календарний фонд робочого часу – це фонд часу, що визначається астрономічною тривалістю періоду; він складається із суми явок і неявок на роботу за календарний період.

Табельний фонд робочого часу менший календарного на число людино-днів неявок у святкові і вихідні дні.

Максимально можливий фонд робочого часу менший табельного на число людино-днів чергових відпусток.

Продуктивність праці – це показник ефективності використання робочої сили. У вузькому розумінні - це виробіток продукції одним працюючим за одиницю часу. В залежності від одиниць вимірювання випущеної продукції показники виробітку бувають: натуральні, умовно-натуральні та вартісні.

Трудомісткість - робочий час, що витрачається на виготовлення одиниці продукції.

Заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, в грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Фонд заробітної плати - це фактично нараховані працівникам суми у формі заробітної плати, передбачені для виплати.

Годинний фонд заробітної плати - це оплата праці працівників за фактично відпрацьовані людино-години в умовах нормальної тривалості зміни. Розраховується для категорії робітників.

Денний фонд заробітної плати – це частина повного фонду заробітної плати, яка нарахована працівникам за фактично відпрацьовані людино-дні. Включає годинний фонд, а також визначену трудовим законодавством оплату невідпрацьованих людино-годин і оплату понадурочних годин роботи. Розраховується для категорії робітників.

Повний (місячний, квартальний, річний) фонд заробітної плати включає всі види заробітної плати і різні виплати, що здійснюються за джерелами оплати праці. Розраховується для всіх категорій виробничого персоналу.

Основна заробітна плата - це винагорода за виконану роботу у відповідності зі встановленими нормами праці (нараховується за відрядними розцінками, тарифними ставками та посадовими окладами та ін.); що компенсується за рахунок поточних витрат (собівартості).

Додаткова заробітна плата – це винагорода за працю понад встановлені норми за трудові успіхи, винахідництво, особливі умови праці та ін. Включає надбавки і доплати до тарифних ставок та посадових окладів у розмірах, передбачених діючим законодавством, премії, що виплачуються за основними системами преміювання, надбавки за вислугу років та стаж роботи, оплата щорічних та додаткових відпусток та ін. Ці витрати компенсуються переважно за рахунок поточних витрат;

Інші заохочувальні та компенсаційні виплати - це доплати, надбавки і премії, що виплачуються понад розміри, передбачені діючим законодавством. Ці витрати компенсуються переважно за рахунок прибутку підприємства.

Загальний дохід працівника крім заробітної плати включає ще й інші доходи, дивіденди, проценти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]