Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ОМ для ДІД(1).doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Прогнозування розвитку попиту

Прогноз – це передбачення явища, яке базується на науковій теорії, емпіричних даних розвитку явища та обґрунтованих пропозиціях. Прогнозування, як правило, підпорядковане потребі планування та обслуговує його. Воно завжди передує плануванню. Прогноз і план не завжди збігаються. Прогноз не впливає на об’єкт або явище, які прогнозують. Він базується на інерційності розвитку явищ і бачення майбутнього складається на підставі аналізу минулого.

Принципи прогнозування

Принципи, на яких базується прогнозування:

  • чим точніша і повніша інформація, тим точніший прогноз;

  • слід повністю виключити суб’єктивізм в оцінці як вихідних даних, так і висновків та результатів;

  • під час розрахунків прогнозу варто враховувати головні, найбільш впливові фактори та умови.

Методи прогнозування

Залежно від ступеня суб’єктивізму методи прогнозування поділяють на два класи.

  1. Суб’єктивні методи (інтуїтивні, експертні, якісні) – процеси, що використовуються для формування прогнозу, не викладені в явному вигляді, і їх не можна відокремити від особи, що робить прогноз.

  2. Об’єктивні методи (кількісні) – процеси прогнозування чітко сформульовані та формалізовані і можуть бути відтворені різними особами.

Суб’єктивні методи

  1. Думки експертів (менеджерів, консультантів з питань маркетингу, науковців, дилерів, дистриб’юторів, працівників торговельно-промислових асоціацій). Прогноз базується на баченні, інтуїції, уявленнях і досвіді того, хто його формує. Найчастіше він використовується на підприємствах. Існує два види прогнозу:

а) індивідуальна думка (коли прогноз робиться однією особою);

б) колективна думка (коли прогноз робиться групою осіб і формулюється середня оцінка, наприклад, метод Дельфі).

  1. Думки торговельних працівників про конкретні товари і конкретні торговельні території, які вони обслуговують.

  2. Вивчення намірів споживачів – пряме опитування покупців про їх настрій і плани на покупку товару конкретної категорії протягом певного періоду. Викорис­товується як при дослідженні споживачів товарів, так і на промисловому ринку.

Об’єктивні методи

  1. Аналіз тимчасових рядів полягає у продовженні минулих тенденцій на майбутнє при припущенні, що тенденції, сила і напрям впливу причинних факторів на прогнозований показник залишатимуться такими ж, як і в минулому.

  2. Метод випереджаючих індикаторів базується на аналізі часових рядів, що спрямовані в такому ж напрямі, як і рівень збуту компанії, але при цьому випереджають його. Наприклад, зміни рівня доходів можуть розглядатися як індикатор змін у продажах товарів тривалого користування.

  3. Методи статистичного аналізу базуються на виявленні факторів, що впливають на динаміку показника, який потрібно спрогнозувати, і визначенні функцій залежності даного показника від динаміки цих факторів. Наприклад, рівень збуту компанії розглядається як функція загальної кількості споживачів, рівня їх доходів та цін. Найбільш поширені методи статистичного аналізу в маркетингу – множинний регресійний аналіз та економетричний аналіз.

Нормативні методи

Нормативні прогнози спрямовані на визначення шляхів та термінів досягнення певного стану явища, визначеного у вигляді мети.

Нормативні методи прогнозування вимагають наукового обґрунтування норм споживання продуктів харчування та раціональних норм забезпечення предметами одягу і взуття, товарами культурно-побутового призначення, його приросту та низку інших даних.

Проміжну позицію між інтуїтивними і формалізованими групами методів займає пробний маркетинг як метод прогнозування збуту нових товарів, виходу на нові ринки або використання нових каналів збуту, тобто метод випробування нових елементів комплексу маркетингу підприємства.