Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ студентам«ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ» ЯК НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
342.02 Кб
Скачать

3.3 Реалізм

  • На відміну від романтизму, зорієнтований на відображення людських характерів за різних соціальних обставин.

  • Є реакцією на індустріальне суспільство з його науково-матеріалістичною картиною світу.

  • Метою напряму було правдиво відобразити дійсність, а не вигадувати відірвані від реальності образи.

Знайшов втілення в літературі (соціально-побутові, психологічні романи, повісті), театрі, живописі (побутова тематика), музиці (опери).

4.Особливості української культури ХІХ століття:

    1. Література

Класицизм у літературі

Котляревський І. – його «Енеїда» ознаменувала зародження нової української літератури та літературної мови. П’єса «Наталка Полтавка» поклала початок створенню нового українського театру.

Наступниками Котляревського І. є Гулак-Артемовський П. і Гребінка Є., котрі збагатили українську класицистичну літературу жанром байки.

Сентименталізм у літературі

Г.Квітка-Основяненко – засновник художньої прози в новій українській літературі, автор психологічної, витриманої в сентиментальних тонах повісті «Маруся», а також творів, в основі яких були народні анекдоти та приказки («Сватання на Гончарівці», «Шельменко-денщик»).

Романтизм у літературі

Романтизм утверджується в українській культурі в кінці 20-х і в 30-х рр., крім загальних рис має суто національні: головними героями стають: козак – мужній захисник батьківщини, народний співак-кобзар – виразник дум і прагнень українців.

Центром українського романтизму стає Харківський університет.

Представники:

П.Гулак-Артемовський – збагатив романтичну літературу не лише своїми творами, а й перекладами іноземних романтиків, зокрема польського поета А.Міцкевича, балад німецького письменника Й.Гете.

Є.Гребінка – переклав «Полтаву» О.Пушкіна.

Г.Квітка-Основ’яненко – у своїй творчості був зорієнтований на детальне вивчення фольклору, етнографії, історії.

М.Костомаров – автор ліричних поезій, балад, історичних драм і повістей.

На початку своєї творчості до романтиків тяжів і Т.Шевченко, у своїх думах, баладах, ліричних піснях, посланнях прагнув відобразити весь колорит народних звичаїв, з історії козацтва прагнув винести уроки, які б могли призвести до покращення долі України.

П.Куліш – автор першого в українській літературі історичного роману «Чорна рада».

Романтизм на західноукраїнських землях представляли члени «Руської трійці»Г.Шашкевич, І.Вагилевич, Я.Головацький. Вони видавали альманах «Русалка Дністрова», у якому оспівувалася народна боротьба народу за звільнення, поетизувалися народні герої – Довбуш, Морозенко, гайдамаки, твори писалися живою народною мовою.

Реалізм у літературі

Представником реалізму в українській літературі вважається Т.Шевченко. Поетичне викриття вад тогочасної дійсності представлене в побутових («Катерина», «Сон»), соціально-політичних поемах («Єретик», «Кавказ»).

З’являється перший український соціальний роман «Люборацькі» А.Свидницького.

Сягнув за межі етнографічності та розпочав дослідження соціальних і психологічних проблем І.Нечуй-Левицький («Кайдашева сім’я», «Бурлачка»).

Перший соціально-психологічний роман української літератури вийшов з-під пера П.Мирного («Хіба ревуть воли, як ясла повні?»).

Видатною особистістю цього періоду був І.Франко. Його багатогранна діяльність представлена в літературі (поезія, драматургія, велика та мала проза), літературній критиці, публіцистиці, перекладах, філософії, історії, етнографії та соціології. Вперше у світовій літературі паралельно з представником французького реалізму Е.Золя звертається до проблем робітничого класу («Борислав сміється»).