Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологічні тести.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
304.64 Кб
Скачать

Завдання 2. Дослідження концентрації уваги

Мета дослідження: визначення рівня концентрації уваги.

Матеріали та обладнання: бланк тесту П'єрона— Рузера, олівець і секундомір.

Процедура дослідження

Дослід можна проводити як з одним досліджуваним, так і з групою з 5—9 осіб. Головні умови в роботі з групою — зручно розташувати досліджуваних, забезпечити кожного бланками тестів, олівцями і дотримуватися тиші в процесі тестування.

Інструкція досліджуваному: "Вам пропонується тест із зображеними на ньому чотирма геометричними фігурами: квадрат, трикутник, коло і ромб. За сигналом "Починаємо!" розставте якомога швидше і без помилок у ці фігури такі зна­ки: у квадрат — плюс, у трикутник — мінус, у коло — нічого, у ромб — крапку. Розставляйте знаки послідовно у кожній фігурі по рядках зліва направо. Час на виконання завдання — 1 хв. За моєю командою "Стоп!" припиняєте роботу".

Бланк із геометричними фігурами тесту П'єрона — Рузера має такий вигляд:

Тест

Експериментатор у ході досліду контролює час за допо­могою секундоміра і подає команди: "Починаємо!", "Стоп!"

Надійність результатів дослідження досягається по­вторними тестуваннями, які краще проводити через значні проміжки часу.

Обробка та аналіз результатів

Результатами даного тестування є: кількість заповне­них досліджуваним за 1 хв геометричних фігур з враху­ванням кола та кількість допущених помилок.

Рівень концентрації уваги визначають за таблицею

Число опрацьованих фігур

Ранг

Рівень концентрації уваги

100

1

Дуже високий

91—99

2

Високий

80—90

3

Середній

65—79

4

Низький

64 і менше

5

Дуже низький

За допущені під час заповнення помилки ранг знижуєть­ся. Якщо допущено 1—2 помилки, то ранг знижується на одиницю, якщо 3—4 — на два ранги, а якщо помилок більше 4-х, то концентрація уваги вважається гіршою на три ранги.

Аналізуючи результати, слід з'ясувати причини, які при­звели до таких результатів. Серед них важливе місце на­лежить установці, готовності досліджуваного виконувати інструкцію і заповнювати фігури знаками якомога швид­ше або ж його орієнтації на безпомилковість виконання тесту. У ряді випадків показник концентрації уваги може бути меншим від можливого через дуже велике бажання особистості проявити свої здібності, досягти максималь­ного результату (тобто через своєрідне змагання). Знижен­ня концентрації уваги можуть спричинити: поганий зір, хвороба, втомленість.

Завдання 3. Дослідження впливу установки на спосіб розв'язання задач

Мета дослідження: визначення характеру вироблен­ня та ступеня чутливості досліджуваного до установки, особливостей фіксування установки і наявності гнучкості чи ригідності мислення.

Матеріали та обладнання: десять аркушів паперу для кожного досліджуваного, розмір листків приблизно 10 х 8 см, ручка і секундомір.

Процедура дослідження

Дослід можна проводити як з одним досліджуваним, так і з групою не більше 9 осіб. В останньому випадку учасникам дослідження слід зручно розміститися за сто­лами в такий спосіб, щоб забезпечити самостійність вико­нання завдань. Умови кожної задачі експериментатор за­писує на дошці чи заздалегідь на окремих плакатах.

Інструкція досліджуваному: "Вам буде запропоно­вано для розв'язання арифметичні задачі. Кожну задачу розв'язуєте на окремому аркуші паперу. Всі дії, які Ви робите під час розв'язування задачі, записуєте на цьому аркуші. Аркуш з розв'язаною задачею переверніть. Пере­вернутий аркуш — це знак експериментаторові про те, що Ви дане завдання виконали. Час розв'язання задач конт­ролюється і обмежується 2 хвилинами. Після закінчення 2 хвилин експериментатор скаже: "Стоп! Припиніть роз­в'язування!" Для розв'язання наступної задачі беріть но­вий аркуш паперу."

Арифметичні задачі експериментатор має подавати, стро­го дотримуючись послідовності.

Задачі

№ 1. Дано три посудини об'ємом 37, 21 і 3 літра; як відміряти рівно 10 літрів води?

№ 2. Дано три посудини об'ємом 37, 24 і 2 літра; як відміряти рівно 9 літрів води?

№ 3. Дано три посудини об'ємом 39, 22 і 2 літра; як відміряти рівно 13 літрів води?

№ 4. Дано три посудини об'ємом 38, 25 і 2 літра; як відміряти рівно 9 літрів води?

№ 5. Дано три посудини об'ємом 29, 14 і 2 літра; як відміряти рівно 11 літрів води?

№ 6. Дано три посудини об'ємом 28, 14 і 2 літра; як відміряти рівно 10 літрів води?

№ 7. Дано три посудини об'ємом 26, 10 і 3 літра; як відміряти рівно 10 літрів води?

№ 8. Дано три посудини об'ємом 27, 12 і 3 літра; як відміряти рівно 9 літрів води?

№ 9. Дано три посудини об'ємом 30, 12 і 3 літра; як відміряти рівно 15 літрів води?

№ 10. Дано три посудини об'ємом 28, 7 і 5 літрів; як відміряти рівно 12 літрів води?

Специфіка даного дослідження передбачає: експери­ментатор буде стежити за часом, витраченим досліджува­ним на розв'язування кожної задачі, фіксуючи його в протоколі, і зможе, не нав'язуючись, порівняти записи роз­в'язування перших 5 задач. У разі потреби вдаються до індивідуального підказування тим, у кого виникають труд­нощі в розв'язуванні або в запису перших 5 задач.

Суть підказування полягає в тому, щоб нагадати дослі­джуваним, що воду можна тільки доливати та відливати за допомогою посудин. Звідси випливає, що арифметичні операції, які відображають дії з водою, — це додавання та віднімання. Якщо досліджуваний робить запис дій в дуж­ках, то це означає: він користується іншими посудинами, що дорівнюють за об'ємом числу, одержаному в дужках, а це — порушення умов задачі. Всіх потрібно попередити про те, що використання дужок, коли записується розв'я­зок даних задач, заборонено. Також воду не можна мно­жити і ділити. Всі дії складаються з доливання та відли­вання води за допомогою посудин вказаних об'ємів.

Під час розв'язування досліджуваним задач №№ 6— 10 підказувати нічого не можна, також не бажано пере­віряти спосіб розв'язування їх. Час розв'язування дослі­джуваним кожної задачі контролюється експеримента­тором за допомогою секундоміра під час перевертання до­сліджуваним наступного аркуша з розв'язком запропо­нованої задачі і фіксується в окремому протоколі.