Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ГАСТРОЭНТЕРОЛОГИЯ. Тесты

.doc
Скачиваний:
748
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
388.1 Кб
Скачать

#

Хворий 54 років, скаржиться на постійний тупий біль у мезогастральній області, втрату ваги, домішки темної крові в калі, закрепи. Протягом року втрата ваги до 10 кг. У крові: Ер - 3,5х1012/л, НЬ - 87 г/л, Л - 12,6х109/л, п/я - зсув, ШОЕ -43 мм/год. Який попередній діагноз?

0

Виразкова хвороба шлунка

1

Рак поперечно-ободової кишки

0

Хронічний коліт

0

Хронічний панкреатит

0

Рак шлунка

#

Хворий 27 років, страждає виразковою хворобою протягом 5 років. Останній місяць скаржиться на біль в епігастральній ділянці, який виникає через 1 годину після їжі, печію, закрепи. В останні дні з'явилась загальна слабкість, запаморочення, потемніння калу. Об'єктивно: блідість шкіри, язик обкладений білим нашаруванням. Пульс - 86/хв., AT -100/60 мм рт. ст. Живіт м'який, незначно болючий в пілородуоденальній ділянці. Яка тактика дільничного лікаря у подальшому веденні хворого?

0

Госпіталізація в терапевтичне відділення

0

Спостереження, без лікування

1

Госпіталізація в хірургічне відділення стаціонару

0

Направлення на консультацію до гастроентеролога

0

Амбулаторне лікування

#

Чоловік 21 року, скаржиться на періодичний ниючий біль в надчерев'ї. При обстеженні виявлено хронічний гастрит з підвищеною кислотоутворюючою функцією. Проведене лікування з позитивним результатом. Який препарат доцільно використовувати для первинної профілактики виразкової хвороби?

0

Церукал

1

Фамотидин

0

Вікалін

0

Маалокс

0

Гастрофарм

#

Чоловік 52 років, знаходився на лікуванні у стаціонарі з приводу загострення виразкової хвороби дванадцятипалої кишки, що ускладнилась кровотечею. Який препарат доцільно використати для вторинної профілактики рецидивів виразкової хвороби після виписки хворого з стаціонару?

0

Атропін

0

Альмагель

0

Платифілін

1

Омепразол

0

Солкосерил

#

Чоловік 38 років, скаржиться на переймоподібний біль у лівій здухвинній ділянці, часте рідке випорожнення 6-10 разів на добу з кров'ю та гноєм, загальну слабкість, втрату маси тіла. Хворіє понад 5 років. Об'єктивно: температура - 37,4 °С, ЧД - 20/хв., пульс - 108/хв., AT - 100/60 мм рт. ст. Тони серця приглушені, над верхівкою - систолічний шум. Живіт при пальпації болючий у лівій здухвинній ділянці. Печінка +2 см. У крові: Hb - 80г/л; Ер - 3,5х1012/л; ШОЕ -34 мм/год. Яке захворювання найімовірніше сприяло формуванню анемічного синдрому у даного хворого?

0

Рак кишечника

0

Синдром подразненого кишечника

0

Хвороба Крона

0

Поліпоз кишечника

1

Неспецифічний виразковий коліт

#

Хворий Д., 48 років, скаржиться на ниючі болі в бокових відділах живота, що зменшуються після дефекації та відходження газів, чергування проносів і закрепів. 2 роки тому переніс дизентерію. При пальпації живота виявляється болючість, чергування спазмованих і атонічних, з гурчанням, відділів товстої кишки. Який метод обстеження є найінформативнішим для постановки діагнозу?

0

Копроцитограма у динаміці

0

Пальцеве дослідження прямої кишки

0

Ректороманоскопія

1

Колоноскопія

0

УЗД органів черевної порожнини

#

Хворий Н., 32 років, приймав масивну антибактеріальну терапію. Скаржиться на розлиті болі в животі, часті рідкі випорожнення (4-6 разів на добу), загальну слабкість. Об'єктивно: стан задовільний. AT - 120/70 мм рт. ст, пульс - 84/хв. Живіт при пальпації м'який, болючий у нижніх відділах. Печінка і селезінка не пальпуються. Застосування якого лікарського препарату доцільне в даному випадку?

0

Імодіум

0

Панзинорм

0

Есенціале Н

0

Мотиліум

1

Біфіформ

#

Хворий К., 52 років, півроку відзначає слабість, швидку стомлюваність, відразу до м'ясної їжі, схуднення. Об'єктивно: блідий, у підключичній області зліва пальпується лімфовузол. Резистентність черевної стінки в епігастрії. В аналізі крові - анемія, у шлунковому вмісті виявлена молочна кислота. Представлена клінічна картина найхарактерніша для:

0

В12-дефіцитної анемії

1

Раку шлунка

0

Залізодефіцитної анемії

0

Хронічного атрофічного гастриту

0

Лімфогрануломатозу

#

Хворий М., 40 років, надійшов у гастроентерологічне відділення зі скаргами на свербіння шкірних покривів, жовтяницю, важкість у правому підребер'ї, слабкість. Об'єктивно: шкірні покриви жовтяничні, сліди розчухів, печінка +5 см, селезінка 6x8 см. У крові: лужна фосфатаза -4,0 мкмоль/хв, загальний білірубін - 60 мкмоль/л, холестерин -8,0 ммоль/л. Який провідний синдром можна виділити у хворого?

0

Гепатолієнальний

0

Цитолітичний

0

Мезенхімально-запальний

1

Холестатичний

0

Печінково-клітинної недостатності

#

Хворий 3., 55 років, страждає виразковою хворобою шлунка. За останні 6 місяців схуд на 15 кг, біль у епігастральній області з періодичного став постійним, посилилася слабість, з'явилася анорексія, відраза до м'ясної їжі. У крові: Hb - 92 г/л. Кал темно-коричневого кольору. Яке найімовірніше ускладнення розвинулося в пацієнта?

1

Малігнізація

0

Стеноз воротаря

0

Перфорація

0

Пенетрація

0

Кровотеча

#

Хворий В., 35-ти років, страждає виразковою хворобою дванадцятипалої кишки протягом 3 років. Турбують виражені болі в епігастрії, болісні печії. При дослідженні шлункової секреції дебіт-година на субмаксимальне подразнення склав 30 ммоль/год. НС1. Виберіть найоптимальніший антисекреторний препарат:

0

Гастроцепін

0

Ранітидин

1

Омепразол

0

Атропін

0

Бензогексоній

#

Хворий 3., 35 років, скаржиться на давлячі болі в епігастрії через 1 годину після прийому їжі, печію, кислу відрижку. Хворіє протягом 2 років. При пальпації живота відзначена помірна болючість у пілородуоденальній зоні. При фіброгастроскопії виявлено антральний гастрит. Яке дослідження уточнить природу захворювання?

0

Виявлення аутоантитіл у сироватці крові

1

Визначення Н. Pylori у слизовій шлунка

0

Визначення рівня гастрину крові

0

Дослідження шлункової секреції

0

Дослідження рухової функції шлунка

#

У хворої 23-х років ниючий біль в правому підребер'ї, періодично відрижка гірким, нудота, зниження апетиту. Три роки тому проводилась апендектомія. Через 2 місяці після неї вперше появилась жовтяниця, з приводу якої лікувалася в інфекційній лікарні. В даний час при обстеженні печінка збільшена на 2 см. У крові: загальний білірубін - 76 мкмоль/л, прямий білірубін - 14,9 мкмоль/л, АлАТ - 1,35 ммольДгод.хл. Яке захворювання у хворої?

0

Доброякісна жовтяниця Жільбера

0

Хронічний холангіт

0

Хронічний холецистит

1

Хронічний гепатит В

0

Цироз печінки

#

У хворого, 25 років, восени з'явились болі в епігастрії, що виникають через 1,5-2 год. після їди і вночі, печія, закрепи. Болі посилюються при прийомі гострої, солоної і кислої їжі, зменшуються після застосування соди і грілки. Хворіє протягом року Язик не обкладений, вологий. При і пальпації живота - болючість в епігастрії справа, в цій же ділянці - резистентність м'язів черевного преса. Яке захворювання найімовірніше?

1

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

0

Хронічний холецистит

0

Діафрагмальна кила

0

Виразкова хвороба шлунка

0

Хронічний панкреатит

#

Хвора 50 років, протягом року страждає приступами болів у правому підребер'ї, які виникають переважно після жирної їжі. Останній тиждень приступи повторювались щодня, стали більш болючими. На 3-й день перебування в стаціонарі з'явились жовтушність склер та шкіри, світлі випорожнення і темна сеча. Аналіз крові: НЬ - 128 г/л, ретикулоцити - 2 %, нейтрофільний лейкоцитоз- 13,1х109/л, ШОЕ - 28 мм/год. Що є найімовірнішою причиною жовтяниці?

0

Гострий вірусний гепатит

0

Хронічний панкреатит

0

Хронічний холестатичний гепатит

0

Гемолітична анемія

1

Жовчнокам'яна хвороба

#

У хворого Д., 45 років, діарея 6-8 раз на добу з вмістом слизу, крові та гною, t - 37,6 °С, болі при пальпації товстого кишківника. Колоноскопія: візуалізуються зовнішні і внутрішні нориці. Виставлено діагноз: хвороба Крона. Яка ознака відрізняє дану хворобу від неспецифічного виразкового коліту?

0

Болі при пальпації

0

Діарея

1

Нориці

0

Кров у калі

0

Лихоманка

#

Хвора С, 51 року, скаржиться на тупий біль у правому підребер'ї та епігастрії, нудоту, зниження апетиту протягом останніх 6 місяців. В анамнезі виразкова хвороба шлунка. Об'єктивно: вага знижена. Пульс - 70/хв. AT - 120/70 мм рт. ст. Розлита болючість та резистентність м'язів в епігастрії при пальпації. Над лівою ключицею пальпується щільний лімфатичний вузол розміром 1x1 см. Який метод дослідження буде найдоцільнішим?

0

Уреазний тест

0

Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини

0

рН-метрія

1

Езофагогастродуоденоскопія з біопсією

0

Рентгенографія шлунка

#

У чоловіка 26 років скарги на переймистий біль у животі, часте рідке випорожнення з домішками слизу та крові. Хворіє протягом 3 років, схуд на 14 кг. Об'єктивно: пульс - 96/хв., AT - 110/70 мм рт. ст., температура - 37,6 °С. Живіт м'який, болючий при пальпації по ходу товстої кишки, особливо зліва. Іригоскопія - товста кишка звужена, гаустри відсутні, контури нерівні, нечіткі. Який діагноз найімовірніший?

1

Неспецифічний виразковий коліт

0

Туберкульоз кишечника

0

Амебна дизентерія

0

Хвороба Крона

0

Синдром подразненої товстої кишки

#

Хвора К., 24 років, скаржиться на біль в правому підребер'ї та суглобах, жовтушний колір шкіри, зниження маси тіла на 10 кг за рік, підвищення температури до 38 °С. Захворювання розпочалося після пологів півроку тому. Об'єктивно: іктеричність шкіри та склер, на повіках - ксантоми. Печінка + 4 см, щільна, болюча, край загострений. Селезінка +2 см. У крові: АсАТ - 2,8 ммольДгод.хл, АлАТ - 3,4 ммольДгод.хл, загальний білірубін -97,6, вільний - 54,6 мкмоль/л, HbsAg - не виявлений. Назвіть основний механізм патогенезу захворювання:

0

Жирова дистрофія печінки

0

Токсичне ушкодження гепатоцитів

1

Аутоімунний

0

Порушення відтоку жовчі

0

Вірусна інфекція

#

У чоловіка 22 років, після епізоду зловживання алкоголем, розвинулася непереборна блювота з домішкою червоної крові і згустків у блювотних масах. Укажіть найімовірніший діагноз:

0

Гостра виразка шлунка, ускладнена кровотечею

0

Гострий ерозивний гастрит, ускладнений кровотечею

0

Кровотеча з варикозно розширених вен стравоходу

0

Рак стравоходу, стравохідна кровотеча

1

Синдром Мелорі - Вейса

#

Жінка 32 років, скаржиться на біль у лівому підребер'ї, який з'являється через 2 години після їжі, нудоту, здуття живота, схильність до проносу. Об'єктивно: субіктеричність склер. Живіт болючий при пальпації в точці Губергріца - Сокульського. Печінка біля краю реберної дуги. У крові: амілаза - 256 мг/год.хл, загальний білірубін - 20 мкмоль/л. Яке захворювання найімовірніше?

0

Хронічний гастрит

0

Хронічний гепатит

0

Синдром подразненого кишечника

0

Хронічний холецистит

1

Хронічний панкреатит

#

Хвора Г, 49 років, скаржиться на сильний переймоподібний біль в правому підребер'ї з іррадіацією в праве плече, невгамовну блювоту, що не приносить полегшення. Об'єктивно: стан середньої важкості. Склери субіктеричні. Пульс - 92/хв. Язик обкладений білим нашаруванням, сухий. В правому підребер'ї визначається болючість та резистентність м'язів, симптом Курвуазьє. AT - 115/60 мм рт.ст. Яка тактика лікування хворої?

0

Гепатопротектори

0

Консервативне лікування

0

Жовчогінні препарати

1

Хірургічне лікування

0

Антибіотики

#

Хворий 49 років, страждає виразковою хворобою цибулини ДПК 12 років. Поступив в стаціонар в важкому стані. Скаржиться на блювання 3-4 рази на добу, біль у м'язах ніг, спрагу, судоми. При рентгенобстеженні шлунок розтягнутий, тонус різко знижений, слабка перистальтика. При обстеженні через 24 години барій лишається в шлунку, в кишечнику сліди барію. Надайте невідкладну допомогу:

0

Антацидні препарати, блокатори протонної помпи

0

Внутрішньом'язово розчин аміназину

0

Внутрішньом'язово спазмолітики, фестал

0

Прокінетики, Н2-гістаміноблокатори

1

Внутрішньовенно розчин хлористого натрію та кальцію

#

У жінки 28 років, що перенесла 1,5 роки тому лапароскопічну холецистектомію, з'явилися болі в правому підребер'ї колишньої інтенсивності, ахолічні випорожнення, потемніння сечі. Який метод найпоказанішим для уточнення діагнозу?

0

Сцинтиграфія печінки

0

Ультразвукове дослідження

1

Ретроградна холангіографія

0

Термографія тулуба

0

Езофагогастродуоденоскопія

#

Чоловік 32 років скаржиться на печію та ниючий біль в надчерев'ї через 2-3 години після прийому їжі. Загострення виникають весною та восени. Харчова непереносимість яєць та риби. Об'єктивно: при пальпації живота - болючість у гастродуоденальній ділянці. ЕФГДС: виразка 5 мм на передній стінці дванадцятипалої кишки. Позитивний уреазний тест. Який найвірогідніший провідний механізм розвитку захворювання?

1

Гелікобактерна інфекція

0

Харчова алергія

0

Продукція аутоантитіл

0

Зниження синтезу простагландинів

0

Порушення моторики шлунка

#

Хворий 56 років, скаржиться на печію, відригування, що посилюються при нахилі тулуба, біль за грудиною при ковтанні. При рентгенологічному обстеженні виявлена кила стравохідного отвору діафрагми. Чим зумовлена дана клінічна картина?

0

Хронічним гастритом

1

Рефлюкс-езофагітом

0

Виразкою шлунка

0

Ерозивним гастритом

0

Виразкою дванадцятипалої кишки

#

Хворий 55-ти років скаржиться на здуття і гурчання в животі, підвищене відходження газів, рідкі випорожнення пінистого характеру з кислим запахом, що з'являються після вживання страв на молоці. Як іменується даний симптомокомплекс?

1

Синдром бродильної диспепсії

0

Синдром гнильної диспепсії

0

Синдром жирової диспепсії

0

Синдром дискінезії

0

Синдром мальабсорбції

#

Хворий страждає на хронічний рецидивуючий панкреатит з вираженим порушенням зовнішньосекреторної функції. Після вживання жирної, гострої їжі, алкоголю з'являється "масний" кал. Зниження продукції якого фактора є найвірогіднішою причиною стеатореї?

0

Амілази

0

Трипсину

0

Кислотності шлункового соку

1

Ліпази

0

Лужної фосфатази

#

Хвора 41 року, скаржиться на часті рідкі випорожнення (10-12 раз на добу) з домішками слизу і крові, біль у нижній частині живота, схуднення. Хворіє 2 роки. Діагнози гострих інфекційних захворювань виключені. Шкіра брезкла, суха. Язик червоний, живіт м'який, пальпація сигмовидної кишки болюча. Фіброколоноскопія: в ділянці сигмовидної кишки слизова оболонка бліда, з ділянками псевдополіпозних розростань, плоскі поверхневі виразки. Який попередній діагноз?

0

Поліпоз кишечника

0

Хронічний коліт

0

Хронічний панкреатит

0

Хвороба Крона

1

Неспецифічний виразковий коліт

#

Хвора 35 років, прокинулась вночі від раптового різкого болю в правому підребер'ї, що іррадіював в праву лопатку. Біль супроводжувався нудотою та повторним блюванням. Симптоми Кера та Мерфі позитивні. Що з переліченого є найефективнішим для купірування нападу?

0

Морфін

1

Атропін

0

Анестезин

0

Метоклопрамід

0

Папаверин

#

Хворий 46 років на другий день після банкету скаржиться на сильний біль у верхній половині живота, більше зліва, нудоту, блювоту, що не приносить полегшення. Подібні стани спостерігались неодноразово після порушення дієти. Об'єктивно: температура - 37 °С, шкіра бліда, волога. Пульс - 88/хв., ритмічний, живіт помірно здутий, різко болісний в проекції підшлункової залози. Діастаза сечі - 256 од. по Вольгемуту. Лейкоцити крові - 18х109/л. Яка найправильніша тактика дільничного терапевта?

0

Стаціонар вдома

0

Амбулаторне лікування

1

Термінова госпіталізація в хірургічне відділення

0

Планова госпіталізація в терапевтичне відділення

0

Консультація гастроентеролога

#

Жінка 24 років, скаржиться на інтенсивне свербіння шкіри, особливо ввечері, тупий біль в правому підребер'ї. Захворіла 2 роки тому після пологів. Об'єктивно: жовтяниця, ксантелазми на повіках. Печінка на 6 см виступає з-під краю правої реберної дуги, щільна, край рівний, безболісний. Селезінка виступає на 3 см. Реакція на поверхневий антиген вірусу гепатиту В негативна. Показники обміну заліза в нормі. Яка форма ураження печінки найімовірніша у хворої?

1

Первинний біліарний цироз

0

Хронічний гепатит

0

Хронічний холецистит

0

Гемохроматоз

0

Жировий гепатоз

#

У хворого 19 років скарги на переймистий біль в животі, рідкі випорожнення до 6-8 разів на добу з домішками слизу та свіжої крові. Хворіє протягом 2 років. Схуд на 12 кг. Об'єктивно: пульс- 92/хв., AT - 100/70 мм рт. ст., температура - 37,4 °С. Живіт м'який, болючий по ходу товстої кишки, особливо в ділянці сигмовидної кишки, яка спазмована. У крові: Ер -3,2х1012/л, НЬ - 92 г/л, Л - 10,6х109/л, ШОЕ - 32 мм/год. Іригоскопія: товста кишка звужена, гаустри відсутні, контури нерівні, нечіткі, симптом "водопровідної труби". Який діагноз найімовірніший?

0

Хронічний ентероколіт

1

Неспецифічний виразковий коліт

0

Амебна дизентерія

0

Туберкульоз кишечника

0

Хвороба Крона

#

У хворого з виразковою хворобою дванадцятипалої кишки в анамнезі змінилася клінічна картина захворювання: болі з'являються після їжі, іррадіюють у спину, погано купуються атропіном. Втрата у вазі за півроку - до 6 кг. Ендоскопічно виявлена виразка цибулини зі щільними краями, деформація цибулини. Чим можна пояснити зміну клініки?

0

Перфорацією

1

Пенетрацією

0

Дуоденостазом на тлі супутнього дуоденіту

0

Малігнізацією

0

Стенозом воротаря

#

Хворий надійшов у клініку в ургентному стані зі скаргами на гостро виниклі болі в животі. У минулому страждав виразковою хворобою. При огляді виявлені симптоми подразнення очеревини. Був запідозрений прорив виразки. Яке дослідження дозволить підтвердити попередній діагноз?

0

УЗД органів черевної порожнини

0

Оглядовий знімок черевної порожнини в горизонтальному положенні хворого

0

Рентгеноконтрастне дослідження шлунка і дванадцятипалої кишки

0

Термографія черевної порожнини

1

Оглядовий знімок черевної порожнини у вертикальному положенні хворого

#

Чоловік 36 років, вантажник, страждає цирозом печінки алкогольної етіології, стадія декомпенсації, асцит. Визначте його працездатність.

1

Непрацездатний, інвалідність II групи

0

Непрацездатний, інвалідність І групи

0

Непрацездатний, інвалідність III групи

0

Працездатний, підлягає працевлаштуванню

0

Тимчасово непрацездатний на період загострення

#

У жінки 50 років при багатомоментному дуоденальному зондуванні виявлено: 3 фаза - 6 хв., 4 мл; 4 фаза -90 хв., 70 мл. При ультразвуковому дослідженні жовчного міхура: стінки не потовщені, вміст гомогенний. Який діагноз найімовірніший?

0

Гіпер-гіпотонічна дискінезія жовчного міхура

0

Гіперкінетична дискінезія жовчного міхура

1

Гіпокінетична дискінезія жовчного міхура

0

Гіпо-гіпертонічна дискінезія жовчного міхура

0

Гіпертонічна дискінезія жовчного міхура

#

Чоловік 48 років, скаржиться на постійний біль у верхній половині живота, більше зліва, що підсилюється після прийому їжі; проноси, схуднення. Зловживає алкоголем. 2 роки тому переніс гострий панкреатит. Амілаза крові - 4 мг/(млхгод.). Копрограма - стеаторея, креаторея. Цукор крові - 6,0 ммоль/л. Яке лікування показане хворому?

0

Контрикал

0

Інсулін

0

Гастроцепін

1

Креон

0

Но-шпа

#

Чоловік 42 років, диспетчер, страждає виразковою хворобою дванадцятипалої кишки середнього ступеня важкості. Вимагає призначити групу інвалідності. Дайте висновок про працездатність хворого:

0

Працездатний, не підлягає працевлаштуванню

1

Працездатний, підлягає працевлаштуванню

0

Інвалід І групи

0

Інвалід II групи

0

Інвалід III групи

#

Підліток 16 років скаржиться на періодично виникаючу слабість, запаморочення, відчуття важкості в лівому підребер'ї. Шкірні покриви і видимі слизові жовтяничні. "Баштовий" череп. Печінка + 2 см, нижній полюс селезінки на рівні пупка. У крові: Ер-2,7х1012/л, НЬ- 88 г/л, Л -5,6х109/л, ШОЕ - 15 мм/год. Укажіть найімовірнішу зміну рівня білірубіну у даного хворого:

0

Підвищення зв'язаного і вільного білірубіну

0

Підвищення зв'язаного білірубіну

1

Підвищення вільного білірубіну

0

Зниження зв'язаного білірубіну

0

Зниження вільного білірубіну

#

У чоловіка 52 років, що страждає ерозивним гастритом, прогресує слабкість, серцебиття, запаморочення Об'єктивно: блідість і сухість шкіри і слизових оболонок, ангулярний стоматит. Пульс - 104/хв., AT - 130/7Ї мм рт. ст. Тони серця приглушені, систолічний шум біля верхівки і на основі серця. Печінка та селезінка не пальпуються. У крові виражена гіпохромна анемія. Який патогенетичний фактор може бути найважливішим у розвитку анемії в даному випадку?

0

Гемоліз еритроцитів

0

Дефіцит вітаміну В12

0

Інтоксикація

1

Крововтрата

0

Дефіцит фолієвої кислоти

#

Чоловік 67 років, скаржиться на втрату апетиту, відчуття важкості, розпирання в епігастральній ділянці після прийому їжі, відрижку повітрям та їжею з затхлим запахом, нудоту. При дослідженні шлункової секреції виявлено ахілію. При проведенні ФЕГДС- слизова шлунка потоншена, під нею спостерігається судинний малюнок. Який діагноз найімовірніший?

0

Синдром подразненого кишечника

0

Рак шлунка

1

Атрофічний гастрит

0

Хронічний гастродуоденіт

0

Гастрит з кишковою метаплазією

#

Жінка 41 року, протягом 8 років хворіє на хронічний холецистит.

Турбує майже постійний монотонний ниючий біль або відчуття тяжкості у правому підребер'ї, гіркота у роті зранку, закреп. Під час пальпації живота відмічається невелика болючість у точці проекції жовчного міхура. Об'єм міхура після жовчогінного сніданку зменшився лише на 15 % (за даними УЗД). Призначення яких лікарських засобів найдоцільніше?

0

Периферичних М-холінолітиків

1

Холекінетиків

0

Міотропних спазмолітиків

0

Ненаркотичних анальгетиків

0

Холеретиків

#

Чоловік 47 років, скаржиться на виражену загальну слабкість, напади серцебиття та пітливості, інтенсивні болі в епігастрії, які виникають через 10-15 хвилин після прийому їжі. Протягом 10 років хворіє на виразкову хворобу шлунка. 2 роки тому виконана резекція шлунка за Більротом II. При обстеженні живіт м'який, болючий в епігастрії та пілородуоденальній зоні. Яке ускладнення найімовірніше виникло у хворого?

0

Холецистит

0

Гастрит кукси шлунка

0

Пептична виразка анастомозу

0

Хронічний панкреатит

1

Демпінг-синдром

#

У хворої 20 років, яка знаходиться на лікуванні та обстеженні в гастроентерологічному відділенні, встановлено діагноз хронічного вірусного гепатиту. Яка група препаратів входить у базисну терапію?

0

Глюкокортикоїди та цитостатики

0

Антибактеріальні препарати

0

Анаболічні стероїдні гормони

0

Вітаміни

1

Гепатопротекторні препарати

#

У хворого 60 років при обстеженні виявлений хронічний аутоімунний гастрит з секреторною недостатністю. Який препарат найпоказаніший даному хворому?

1

Шлунковий сік

0

Препарати вісмуту

0

Ранітидин

0

Альмагель

0

Вентер

#

Жінка 32 років, скаржиться на посилення спастичних болів унизу живота після психоемоційного напруження. Випорожнення кишечника інтермітуючі: 2-3 випорожнення після пробудження чергуються із закрепами протягом 1-2 днів. Об'єктивно: маса тіла збережена, помірний біль при пальпації сигмовидної кишки. НЬ - 130 г/л, Л - 5,2х109/л, ШОЕ -9 мм/год. Ректороманоскопічне дослідження болісне через спастичний стан кишківника, його слизова оболонка не змінена. В просвіті кишківника багато слизу. Яке захворювання найімовірніше у даної пацієнтки?

0

Неспецифічний виразковий коліт

0

Хвороба Крона

1

Синдром подразненої товстої кишки

0

Гостра ішемія кишок

0

Синдром мальабсорбції

#

Хвора 37 років, скаржиться на постійні тупі болі в підребер'ях з іррадіацією в спину, які посилюються після їжі. Турбує здуття живота, часті випорожнення з домішками неперетравленої їжі. Хворіє більше 5 років, схудла на 15 кг. Об'єктивно: помірне здуття живота, болючість в зоні Шоффара, точках Дежардена, Мейо - Робсона. Який з методів дослідження буде найінформативнішим для підтвердження зовнішньосекреторної недостатності підшлункової залози?

0

ЕФГДС

0

Пероральна холецистографія

0

Ретроградна панкреатографія

1

Копрограма

0

УЗД органів черевної порожнини

#

Хвора 36 років, після пологів скаржиться на часті напади болю в правому підребер'ї. Напередодні ввечері хвора відчула сильний біль у правому підребер'ї з іррадіацією в лопатку, двічі була блювота з домішками жовчі. Температура тіла підвищилась до 37,8 °С, склери іктеричні, печінка на 1 см виступає з-під реберної дуги, різко болючий жовчний міхур. Який з діагнозів є найімовірнішим?

0

Абсцес печінки

0

Вірусний гепатит В

1

Загострення хронічного холециститу

0

Дискінезія жовчного міхура

0

Стриктура жовчних ходів

#

Хвора 38 років, скаржиться на гостро виниклий біль у животі, блювоту. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини виявляються роздуті газом петлі кишечнику з горизонтальним рівнем рідини. Про який невідкладний стан свідчить описана рентгенологічна картина?

0

Розрив кісти яєчника

1

Кишкова непрохідність

0

Гострий апендицит

0

Прорив порожнистого органа

0

Гострий панкреатит

#

Хворому з гіпомоторною дискінезією жовчного міхура потрібна корекція гіпомоторики шлунка, кишечнику. Якому препарату віддати перевагу при цьому?

1

Координакс

0

Атропін

0

Но-шпа

0

Новокаїн в/в

0

Активоване вугілля

#

У хворої з трохи підвищеною масою тіла після жирної їжі періодично виникають ниючі болі у правому підребер'ї, нудота, блювота. Раніше хворіла на вірусний гепатит 0

Об'єктивно: болючість в області правого підребер'я, симптом Кера слабопозитивний. Край печінки виступає на 2 см. Який попередній діагноз?

0

Хронічний калькульозний холецистит

1

Хронічний некалькульозний холецистит

0

Гострий холецистит

0

Холестероз жовчного міхура

0

Водянка жовчного міхура

#

У хворого з явищами порушеного травлення, стеатореї, через 4 години після їжі виникають болі в животі, особливо вище пупка і лівіше. Проноси можуть змінюватися закрепами по 3-5 днів. Помірна болючість у холедохопанкреатичній зоні. Рівень амілази в крові не підвищується. Оглядова рентгенографія: кальцинати, розташовані вище пупка. Який попередній діагноз?