Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування машинобудівних цехів і заводів.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
2.17 Mб
Скачать

П Рис. Подвесной кран-штабелер.Ідвісний транспорт.

До підвісного транспорту ставляться конвеєри, однорейкові дороги, самохідні візки й тягачі. Це гнучкий у горизонтальній і вертикальній площині транспорт, що легко пристосовується до можливих змін технологічного процесу, що має можливість доставляти вантажі безпосередньо до робочих місць.

Підвісний транспорт може бути автоматичного й дистанційного керування. Цей вид транспорту широко застосовується для переміщення вантажів між робітниками місцями.

Найпоширеніший вид підвісного транспорту – конвеєри, серед яких виділяють грузонесущие, що штовхають і грузотянущие. Є також комбіновані конструкції конвеєрів.

У грузонесущего конвеєра каретки з підвісками для вантажів прикріплені до тягового елемента (ланцюги) і переміщаються по постійній трасі підвісних шляхів, уздовж яких тягнеться ланцюг. Конвеєр може бути оснащений системою автоматичного адресування підвісок з вантажем.

У підвісних конвеєрів, що штовхають, тяговий елемент не прикріплений до вантажного візка, який рухається по окремому (нижньому) вантажному шляху за допомогою штовхача, прикріпленого до тягового ланцюга, що рухається на каретках по своєму верхньому тяговому шляхові. Наявність двох роздільних шляхів: тягового й вантажного дає можливість вільного включення й відключення вантажних візків від тягового ланцюга й перехід їх на інші шляхи, що є найважливішою конструктивною особливістю цього типу конвеєра. Застосовується в масовім і серійнім виробництві. Вантажопідйомність – 32, 125, 500, 1250 кг. Діапазон швидкостей - 0,8 – 24 м/хв.

П

Рис. Грузонесущий (а) и подвесной толкающий конвейеры.

ідвісні грузотянущие конвеєри служать для транспортування вантажу на напольной візку, переміщуваної по підлозі за допомогою захвата або штовхача, укріпленого на каретці, яка переміщається по підвісному шляхові. Перевагами грузотянущих конвеєрів є:

  • вільне введення й вивід візків зі сфери дії, що рухається ланцюга;

  • можливість транспортування більш важкі вантажів (2,5 т і більш), чому на грузонесущих конвеєрах, що й штовхають;

  • м

    Рис. Подвесной грузотянущий конвейер.

    ожливість взаємодії з напольно-візковим транспортом.

Напольные конвеєри й транспортери.

Цей вид транспорту широко розповсюджений у поточно-масовім і поточно-серійнім виробництві в основному для передачі деталей і вузлів. У серійнім виробництві конвеєри повинні бути універсальними, тобто враховувати габарити, вагу й конфігурацію деталей.

Існує кілька типів напольных конвеєрів:

Роликові конвеєри (рольганги) одержали широке поширення в механічних і складальних цехах. Особливо зручні такі конвеєри для транспортування корпусних деталей масою 25 – 100 кг із плоскою опорною поверхнею, а також для дрібних деталей у тарі.

Вони можуть бути приводними й неприводними, горизонтальним і похилими (ухил 1 – 3%). Крім того, вони діляться на стаціонарні й переносні або пересувні, монтируемые на колесах. Як різновид застосовуються кулькові конвеєри. Неприводні роликові конвеєри допускають можливість розгалуження шляхів за допомогою перехідних секцій. У приводних роликових конвеєрах обертання передається на всі робочі ролики. швидкість пересування на такому конвеєрі до 9 м/хв. Приводні конвеєри застосовують головним чином для внутрішнцехового транспортування готових деталей і вузлів на відстань до 30 м. Приводні й неприводні конвеєри застосовуються для вантажів масою до 1200 кг.

Скати виконуються у вигляді ринв, довжиною до 10 м з ухилом 1:15 – 1:10 і служать для переміщення тіл обертання.

Сковзала виконують із ухилом 1:5 і застосовують для переміщення плоских деталей, або деталей у тарі.

Пластинчасті конвеєри застосовуються в складальних потокових лініях у якості технологічного транспорту. Ці конвеєри складаються зі станини, по кінцях якої встановлено 2 зірочки, приводна й натяжна. Нескінченний настил, що полягає з окремих металевих або дерев'яних пластин прикріплено з однієї або двом тяговим ланцюгам. Настил для великогабаритних деталей розташовують на рівні поля. Длиа до 200 м., ширина настилу 400 – 1600 мм; швидкість 2 – 5 м/хв.

Стрічкові конвеєри в машинобудуванні застосовуються рідко й служать в основному для транспортування дрібних деталей.

Для транспортних операцій використовуються також різні різновиди візков конвеєрів, що крокують, конвеєри на повітряній подушці.