Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прикладна політологія. Бойко О. Д.doc
Скачиваний:
365
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
3.37 Mб
Скачать

136 Предмет і специфіка прикладної політології

багато важливих умов, без чого неможливий успіх на вибо­рах: залучити у свої ряди членів-ентузіастів, мати відда­них лідерів; спродукувати практичні інноваційні ідеї, які б зацікавили значну кількість громадян країни і змусили проголосувати за неї; створити чітку внутрішню організа­ційну структуру з належним рівнем дисципліни тощо.

Принципи формування політичної партії

Про створення повноцінної партії свідчить її успішна виборча кампанія, тобто кількість відданих за неї голосів. Організаційно процес створення політичної партії пов'яза­ний з розв'язанням формальних (прийняття статуту, про­грами, формування внутріпартійних підрозділів) і функ­ціональних (формування партійної ідеології, яка б спону­кала громадян добровільно і свідомо вступати в її ряди і брати участь у її діяльності; налагодження постійних пер­винних осередків; забезпечення стабільності партійних структур; фінансування партії) проблем. Це означає, що ініціатори створення політичної партії мають виробити її статут, програму, сформувати первинні організації, гори­зонтальну і вертикальну партійні інфраструктури. Тобто партії насамперед необхідно виконати всі необхідні для її реєстрації формальні умови.

Основоположним документом політичної партії є її статут.

Статут (лат. statutum — встановлюю, вирішую) партії — документ, що визначає організаційну структуру, принципи і норми внутріпар­тійного життя; порядок вступу і припинення членства в ній, права і обов'язки члена партії; порядок скликання і проведення партійних зборів, конференцій, з'їздів; формування керівних і виконавчих органів та ін.

Процес розроблення статуту політичної партії перед­бачає численні внутріпартійні (на рівні керівництва пар­тії) дискусії щодо її філософії та мети, внутрішньої органі­зації і структури, форм і способів прийняття внутрішніх рішень.

Статут політичної партії зазвичай визначає право на членство; окреслює методи керівництва партією, методи добору керівників, принципи їх ротації; описує відносини між різними структурами партії; містить перелік постій­них комісій, робочих груп із важливих питань, порядок їх формування тощо.

формування і забезпечення діяльності політичної партії 137

Інститут членства у політичній партії стандартний в усіх країнах світу. Членство у політичній партії можуть мати громадяни держави, які володіють правом голосу на виборах. Одночасно один громадянин може перебувати лише в одній політичній партії. Як правило, законодав­ством встановлюються обмеження на членство у політич­ній партії для деяких категорій населення. Найчастіше членами політичних партій не можуть бути судді, праців­ники органів внутрішніх справ, військовослужбовці, спі­вробітники спецслужб. На час перебування на зазначе­них посадах вони призупиняють членство у політичній партії.

Членство у політичній партії має фіксований харак­тер. Умовою вступу громадянина до політичної партії є його особиста заява про бажання стати членом партії, додана до статутного органу партії. Форма фіксації член­ства у партії визначається статутом. Створення і діяль­ність структурних осередків політичних партій в орга­нах виконавчої і судової влади, виконавчих органах міс­цевого самоврядування, військових формуваннях, а також на державних підприємствах, у навчальних за­кладах та інших державних установах і організаціях не дозволяється.

Кожна партія повинна мати свою політичну програму, в якій указується позиція партії з актуальних питань, чіт­ко окреслене майбутнє країни, за яке вона боротиметься. Крім того, вона має містити виклад ідеологічних засад функціонування партії — те, заради чого вона створюєть­ся. У програмі зазначається мета партії, форми роботи тощо. Процес вироблення програми партії пов'язаний із формуванням партійної ідеології, основні положення якої є головною складовою партійної програми.

Функціональна діяльність політичної партії пов'язана з організацією її ефективної роботи, спрямованої на здо­буття визнання, авторитету в суспільстві, перемоги на ви­борах. Це потребує набагато більше зусиль, ніж виконання Формальних критеріїв реєстрації партії.

Політична ідеологія система концептуальних ідей, уявлень, по­глядів на політичне життя, яка виражає інтереси, умонастрої, сві­тогляд людей, класів, націй, суспільства.

Одним із основних функціональних завдань, які поста-^^ь у процесі створення політичної партії, є формування Партійної ідеології, яка за багатьма ознаками відрізняєть-** від політичної ідеології.