Скачиваний:
64
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
253.95 Кб
Скачать

2.4 Сигнальні установки

Живлення ламп прохідних свтлофорів виконується від станційних пристроїв через ізолюючі трансформатори СТ типу ПРТ-МП-2. Для регулювання напруги на лампах в трансформаторній скринці на перегоні у світлофора встановлюють сигнальні трансформатори типу СТ-4М.

Вибір необхідного огня світлофора виконується контактами сигнальних реле Ж і З. Реле Ж збуджено при вільності бдок-ділянки, що огороджується, захисної ділянки за наступним світлофором та разімкненого стану блок-ділянки, що огороджується (реле Б). Стан сигнального реле З залежить від стану реле Ж данного і реле Ж наступного свілофорів.

Горіння дозволяючих вогнів і основної нитки червоного вогню контролює вогневе реле О. Перегоряння ламп фіксується схемой повторювача вогневого реле О2.

При перегорянні основної нитки червоного вогню живлення подається не резервну нитку через тиловий контакт реле О1 з перевіркою знеструмленного стану реле Ж та Ж1 настпупного світлофора.

В схемі керування вогнями світлофорів при ввімкненні більш дозволяючого показання зроблена перевірка справності вогневого реле О. Для цього введені реле Ж1 і З1. Це призводить до розриву кола вогневого реле О, котре відпускає свій якір та забезпечує збудження реле Ж1. Після цього замикається коло живлення жовтого вогню і реле О вмикається. Реле О2 напротязі цього часу остається в збудженому стані за рахунок розряду конденсатора. Якщо реле О не відпускає якір, що свідчить про відмову, то вмикання жовтого вогню не відбудеться. Аналогічно працює реле З1.

При перемиканні жил кабелю виникає небезпечна ситуація, при якій ситуація при погасшем світлофорі реле О збуджене. Для виключення цієї можливості введено реле контролю замикання КЗ типу АОШ2-1. Нормально реле КЗ знеструмлено, при перемиканні жил струм збільшується, реле КЗ збуджується и збуджує реле КЗК, котре вимикає живлення від прямих жил і стає на самоблокування.

На предвхідному світлофорі (світлофор 2) застосована двониткова лампа жовтого вогню и введений режим її блимання. Блимання жовтої лампи забезпечується контактом блимаючого реле М, котре працює від датчика імпульсів типу ДИМ.

При встановленні неправильного напрямку руху поїздів живлення ламп світлофорів вимикається контактами повторювача реле напрямку 2ЧП, що введено в первинну обмотку живлючого трансформатора СТ.

Схеми керування вогнами предвхідного світлофора 2 наведено в додатку Л.

Схеми керування вогнами прохідних світлофорів 4 і 6 наведено в додатках М і Н.

2.5 Автоматична переїзна сигналізація

У місцях перетинання залізниць і автомобільних доріг на одному рівні влаштовують залізничні переїзди. Для забезпечення безпеки руху поїздів і автотранспорту переїзди обладнають пристроями, що огороджують, для своєчасного закриття руху автомобільного транспорту при наближенні до переїзду потяга.

Відповідно до вихідних даних у курсовому проекті вибирається переїзд з автоматичною світлофорною сигналізацією з автоматичними шлагбаумами АПШ (що охороняється). Такий вибір обумовлений належністю переїзду до першої (самої високої) категорії по інтенсивності і швидкості руху.

На переїзді використовується чотири ділянки наближення, по дві з кожної сторони переїзду (1У, 2У, і 3У, 4У).

У схемах керування застосовані наступні реле :

1Н, 2Н – фіксує встановлений напрямок руху;

АН, БН – фіксує напрямок руху відповідно в напрямку А и Б. Реле АН і БН комутують ділянки наближення до переїзду в залежності від заданого напрямку;

1У – контролює вільність першого по ходу руху поїзда ділянки наближення незалежно від заданого напрямку руху;

2У – контролює вільність другої ділянки наближення незалежно від напрямку руху;

3У – контролює вільність третього по ходу руху поїзда ділянки наближення незалежно від напрямку;

4У – контролює вільність четвертого по ходу руху поїзда ділянки наближення незалежно від напрямку;

2С – фіксує заняття першої ділянки наближення не раніше часу, заданого блоком БВ1 і реле СЗ1.

ЗС – фіксує заняття третьої ділянки наближення в заданий інтервал часу не раніше ніж задаваємий блоками БВ2 і реле 2СЗ;

Б1, Б и БМ – при зайнятій третій ділянці наближення фіксує заняття четвертої ділянки наближення не пізніше 30 с;

В – вмикаюче реле є повторювачем реле контролю вільності ділянок наближення 1У, 2У, 3У і 4У та повторювачем блокуючих реле БМ і БВМ – контакт реле ділянки 3У. Крім того, виконує захисні функції від неправильної роботи пристроїв при втраті шунта в рейкових колах, тому що його порушення можливе тільки після замикання фронтового контакту термоелемента КТ, що має витримку часу на затримку контакту 8-18 с;

КТ – виключає можливість відкриття переїзду у випадку декількох короткочасних втрат шунта в рейкових колах.

В схемі вмикання вогнів переїздної сигналізації:

ПВ1, ПВ2 – основне і дублююче реле вмикання червоних ламп на переїздних світлофорах;

ППВ – повторювач реле ПВ1 і ПВ2, забезпечує вмикання дзвінків на переїздних світлофорах і використовується в системі ЧДК для передачі інформації про стан переїзду на станції;

ДИМ – датчик імпульсів;

М1 – забезпечує блимаючий режим горіння червоних ламп 1Л;

М2 – забезпечує блимаючий режим горіння червоних ламп 2Л;

КМ – контролює справність комплекта блимання червоних ламп.

Загороджувальні світлофори встановлено на відстані 800 м від переїзду. Загороджувальні світлофори встановлено по обидва боки переїзду для кожної колії.

Схема керування переїзною сигналізацією з автошлагбаумом складається зі схеми включення вогнів переїзної сигналізації, схеми керування автошлагбаумами, схеми щитка керування переїздом, схему живлення і включення генераторів ЧДК.

Робота схеми автоматичної переїздної сигналізації. При вільній ділянці наближення до переїзду, переїзд відкрит, під струмом знаходяться реле 1В1, 1В2, 2В1, 2В2, ПВ1, ПВ2, ВМ, СШ. Коли автошлагбаум знаходиться в вертикальному положенні через замкнені контакти автоперемикача приводів і фронтові контакти реле ПВ1 і ПВ2 під струмом знаходяться основні керуючі реле У1 і У2. При вступі потяга на ділянку наближення знеструмлюються реле ПВ1 і ПВ2 і своїми фронтовими контактами розривають коло живлення керуючих реле У1, У2, У3 і реле ВМ. Одночасно тиловими контактами реле ПВ вмикається дзвоники автошлагбаума, котрі дзвонять до опускання бруса автошлагбаума і розриву кола автоперемикачем. Реле У1 і У2 тиловим контактом вмикають червоні лампи переїздних світлофорів і лампи, що розміщено на брусьях автошлагбаумів.

Тиловими контактами реле У1 і У2 вмикається реле М1 і М2, які починають працювати в імпульсному режимі. Лампи шлагбаумів 1Л і 2Л, а також 1ЛШ і 2ЛШ, що встановлено на брусьях, працюють в імпульсному режимі. Реле ВМ після вимикання живлення 13 секунд знаходиться під струмом за рахунок конденсатора. Після знеструмлення реле ВМ через тилові контакти збуджується реле закриття шлагбауму ЗШ, а реле ОШ знеструмлюється. Реле ЗШ замикає коло живлення електродвигуна напругою, полярність якої закриває шлагбаум. Після того, як шлагбаум займе горизонтальне положення стане під струм реле ЗУ, буде вимкнено мотор і дзвоник. Сигнальні вогні будуть горіти в блимаючому режимі.

Після звільнення переїзду потягом стають під струм реле ПВ1, ПВ2 і ВМ, котре збуджує реле ОШ та знеструмлює реле ЗШ і автошлагбаум підіймається.

Схеми переїзної сигналізації і щитка керування наведені в додатках О і П.

3 Логічні зв`язки між станційними та перегінними пристроями автоматики і телемеханіки

3.1 Схема зміни напрямку руху поїздів

Для організації двостороннього руху при АБ з тональними рейковими колами використовується чотирипровідна схема зміни напрямку руху, яка дозволяє відправляти поїзди зі станції відправлення і виключає цю можливість на станції прийому, а також використати допоміжний режим зміни напряму при порушенні роботи рейкових кіл на перегоні (хибна зайнятість).

Схема зміни напряму по кожній з колій має два самостійних двопровідних кола – коло контролю перегону Н(Ч)К - Н(Ч)ОК і коло зміни напряму Н(Ч)Н – Н(Ч)ОН, в яке вмикаються реле напряму, які знаходяться під струмом незалежно від стану перегону.

Живлення кола контролю перегону здійснюється зі станції відправлення, а кола зміни напряму зі станції прийому. Зміну напряму здійснює черговий по станції прийому.

Нормально на станції для кожної колії горять дві лампочки: одна з лампочок встановленого напряму руху і одна з лампочок вільності або зайнятості перегону.

На станції прийому при вільності перегону передбачена індикація – мигаючий режим горіння білої лампочки КП на час нагріву термоелементу і збудження реле ПКП (воно має уповільнення на притягнення за рахунок часу нагріву термоелементу. Цей час складає біля 8-16 с).

На кожній станції встановлено чотири додаткових реле повторювача кнопки зміни напряму і кнопки дачі згоди, одне з яких є основним ОЧСН (НСН) і ЧДСО (НДСО), а друге протиповторним ПЧСН (НСН), ЧПДС (НПДС).

В колі протиповторного реле ПЧСН (НСН) перевіряється вільність перегону.

Нормальний режим зміни напрямку руху. Для зміни напрямку руху черговий по станції прийому (станція К) натискає кнопку 2ЧСН і збуджує реле 2ОЧСН, після цього збуджується реле 2ЧВ. Реле 2ЧВ притягуючи якір змінює полярність живлененя в колі Н-ОН на протилежну і вимикає реле 2ЧП. Реле 2НСН на станції відправлення (станція А) перемикає поляризований якір і вимикає реле 2НВ і 2ЧО, вмикається реле 2НП. З цього моменту станція А перемикається на прийом. Реле 2ЧП на станції К відпускаючи якір розриває коло К-ОК, відпускаючи свої якори реле 2ЧКП і 2Н1ЗП контролюють зайнятість перегону. Вимикається реле 2ЧВКП, але на час затримки на відпускання реле ЧВКП зберігається коло Н-ОН посилки живлення струмом протилежної полярності реле 2НСН. З моменту відпускання реле 2НВ, на станції А вмикається живлення кола Н-ОН послідовно з живленням зі станції К. По колу Н-ОН проходить подвійний струм, від якого перемикаються реле напрямку Н. По закінченню затримки на відпадання якіра реле 2ЧВКП в коло Н-ОН вмикається реле напрямку 2ЧСН. Збудившись струмом прямої полярності реле 2ЧСН реле 2ЧСН перемикає поляризований якір і розгортає кола станції К на відправлення. Через його поляризований контакт отримує живлення реле 2ЧВ і реле 2НО. Коло контролю перегону замикається через фронтовий контакт реле 2НО на станції К, а на станції А тиловим 2ЧО. На станції А збуджується реле 2НКП, а на станції К – реле 2Ч1ЗП.

Реле 2Ч1ЗП вмикає реле 2ЧЗП, а воно в свою чергу – білу лампу вільності перегону на станції К, на станції А це робить реле 2НКП.

Допоміжний режим зміни напрямку руху. Чергові обох станцій перевіряють вільність прегону, натискають кнопки 2НПВ на станції А і 2ЧОВ на станції К і тримають їх до отримання індикації про здійснення зміни напрямку руху.

На станції А готується коло розряду конденсатора на реле 2НПВ, але розряд відбудеться тільки після натискання кнопки 2НОВ на станції К, яке відключить від кола Н-ОН живлення і підключить реле ЧВСН. Фронтовим контактом реле 2НОВ шунтується високоомна обмотка реле 2Ч1ЗП і воно отримує сповільнення на відпускання.

Реле 2НПВ збуджується від розряду конденсатору, вимикає з кола Н-ОН реле 2НСН і підключає джерело живлення. Від якого збуджується реле 2ЧВСН і замикає коло реле 2ЧВКП. Після цього подається живлення до реле 2ЧВ без натиснення кнопки 2ЧСН. На станції А після розряду конденсатора опускається якір реле 2НПВ, вимикає з кола джерело живлення і підключає реле 2НСН. На станції прийому вимикається реле 2ЧВСН і 2НОВ. Після відпускання реле 2ЧВСН вимикаються і з затримкою часу відпускають якіри реле 2ЧПКП і 2ЧВКП і 2НВ. На час затримки цих реле зі станції прийому в коло Н-ОН через фронтові контакти реле 2ЧВКП, 2ЧВ і тиловий 2НОВ подається імпульс струму обратної полярності до реле 2НСН, яке перекидує свій поляризований якір в переведене положення.

Після відпускання реле 2НВ в коло Н-ОН з обох сторін послідовно підключаються джерела живлення. Після цього робота схеми зміни напрямку відбувається аналогічно нормальному режиму.

При короткому замиканні проводів кола контролю перегону при вільному перегоні і справних пристроях, вмикається лампочка зайнятості перегону на станції прийому. При обриві проводів кола контролю перегону загорається на обох станціях лампочка зайнятості перегону.

При обриві або короткому замиканні проводів зміни напряму руху незалежно від стану перегону, на станції відправлення лампочка встановленого напряму руху зеленого кольору горить у мигаючому режимі.

На станції, встановленої на прийом, в коло контролю перегону ввімкнено реле контролю перегону ЧКП, яке нормально при вільному перегоні знаходиться під струмом. Реле напряму станції прийому ЧСН нормально від станції відключено, щоб виключити самостійне спрацьовування реле напряму від сторонній підживлення або грозових розрядів.

Схема має захист від короткочасній втраті шунта під рухомим складом на перегоні та виключає можливість зміни напряму в цьому випадку – для цього використовується повторювач реле контролю перегону і термічний елемент.

Постійне обтікання струмом обмоток перегінних реле напряму і станційного реле напряму станції відправлення незалежно від стану перегону охороняє реле від спрацьовування при дії різних завад. Якщо трапився випадок спрацьовування реле напряму від завади, то після припинення її дії, реле напряму повернеться під дією постійного струму в первісне положення.

В колі зміни напряму вільність перегону перевіряється тільки на початку циклу зміни напрямку. Зміна напряму, яка почалась, проходить незалежно від наявності контролю вільності перегону.

Нормальний режим зміни напрямку руху проходить тільки при вільності перегону і виправному стану рейкових кіл на перегоні.

При зміні напряму руху у допоміжному режимі чергові обох станцій повинні переконатися, що останній відправлений на перегін поїзд прибув в повному составі.

Схема зміни напрямку руху наведена в додатку Р.

Соседние файлы в папке Курсовая работа В16. Н.В. Онипа
  • #
    08.08.2013139.26 Кб65Однонитка.vsd
  • #
    08.08.2013164.35 Кб52Осв_Б2.vsd
  • #
    08.08.2013218.11 Кб50Осв_Б4.vsd
  • #
    08.08.2013179.2 Кб50Осв_Б6.vsd
  • #
    08.08.2013156.67 Кб51Осв_Б8.vsd
  • #
    08.08.2013253.95 Кб64ПЗ.doc
  • #
    08.08.2013317.95 Кб54Предвходной светофор_2.vsd
  • #
    08.08.2013323.07 Кб50Проходной светофор_4.vsd
  • #
    08.08.2013310.27 Кб51Проходной светофор_6.vsd
  • #
    08.08.2013121.86 Кб51реле Б.vsd
  • #
    08.08.201326.62 Кб56Реферат.doc