Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fitofarmakologia.pdf
Скачиваний:
232
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
5.83 Mб
Скачать

стосовуються після появи сходів культури та бурянів (бетанал, рау- ндап, поаст, гродил та ін.).

Гербіциди, які проникають у рослини через кореневу систему і виявляють дію на проростки насіння, належать до ґрунтових, або гербіцидів кореневої дії (дуал, зенкор, прометрин та ін.).

Добір гербіцидів для захисту тієї чи іншої культури проводять за «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених для використан- ня в Україні», орієнтуючись на стійкість культури до гербіциду з урахуванням спектра його дії на видовий склад бурянів.

5.6.2. Строки та способи застосування гербіцидів

Строки застосування гербіцидів залежать від властивостей того чи іншого препарату, біологічних особливостей культури і бурянів, вибірковості, спектра дії тощо.

Осіннє (завчасне) внесення гербіцидів проводиться в системі ос- новного (зяблевого) обробітку ґрунту з метою знищення багаторіч- них кореневищних і коренепаросткових видів бурянів з викорис- танням, наприклад, раундапу або басти проти пирію повзучого, ви- дів осоту, гірчака рожевого та ін. Обробка гербіцидами проводиться після відростання розеток чи пагонів бурянів унаслідок післязби- рального лущіння стерні зернових культур. Наступний (після об- прискування) обробіток ґрунту слід проводити не раніше, ніж сис- темні гербіциди проникнуть у глибоко залеглі кореневища, тобто не раніше, ніж через 10 – 15 днів. Ускладнюється знищення багаторіч- ників у роки з посушливим літньо-осіннім періодом, коли відрос- тання бурянів без поливу не відбувається.

Допосівне і допосадкове застосування гербіцидів ґрунтової дії (трефлан, дуал, зенкор, прометрин та ін.) проводиться під час пе- редпосівної культивації дисковою чи зубовою бороною у вологий шар ґрунту. При цьому не допускається розрив у часі між обприску- ванням і загортанням. Це зумовлено застосуванням летких гербі- цидів (трефлан, ептам, ерадикан та ін.). Порушення в технології призводить до непродуктивних втрат препаратів, зменшення їх ефективності, забруднення навколишнього середовища, фінансових витрат. Використання гербіцидів до посіву чи висаджування розса- ди дає змогу успішно знищувати однорічні буряни у фазі проростків.

Припосівне застосування гербіцидів відбувається одночасно з по- сівом шляхом внесення гранульованих препаратів за допомогою спеціальних аплікаторів або стрічкового внесення робочих сумішей в захисну зону широкорядного посіву просапних культур. Стрічкове внесення гербіцидів один із напрямів екологічно безпечного й раціонального використання пестицидів.

Досходове застосування гербіцидів проводять після посіву або по сходах бурянів, але до появи сходів культурних рослин. Цей захід

303

доцільніше проводити на третій четвертий день після посіву, коли збігаються в часі поява проростків бурянів (вони перебувають у фазі «білої ниточки») і проведення досходового боронування. У досходо- вий період успішно застосовують ґрунтові препарати: харнес, дуал голд, трофі супер, фронтьєр та ін. Однак треба памятати, що час для застосування досходових гербіцидів досить обмежений від посіву до появи проростків культури, які можуть пошкоджуватися досходовим боронуванням. Недоліками досходового внесення гербі- цидів може бути пересихання верхнього шару ґрунту і, як наслідок, недостатня ефективність гербіцидів, а також ситуація, коли в період застосування гербіцидів проходять рясні дощі і втрачається опти- мальний строк обробки. Крім того, час застосування ще більше ско- рочується, коли температура повітря і ґрунту вища за 20 – 24 °С.

Передовий досвід захисту культур від бурянів переконує, що в зоні достатнього зволоження досходове застосування гербіцидів не поступається (в окремих випадках навіть перевищує) ефективності допосівного їх внесення. У зоні нестійкого зволоження і ризиковано- го землеробства доцільніше вносити гербіциди під передпосівну культивацію із загортанням їх у вологий шар ґрунту.

Практика світового землеробства віддає перевагу післясходовому внесенню гербіцидів. Його переваги полягають у тому, що в цей пе- ріод вегетації можна визначити чисельність бурянів і доцільність застосування гербіцидів, знаючи видовий склад бурянів, можна ці- леспрямовано підібрати препарати і використати їх з найбільшою ефективністю. Крім того, заходи боротьби з бурянами можна поєд- нувати із захистом від шкідників і хвороб, із застосуванням регуля- торів росту, ретардантів, позакореневим підживленням мікро- і ма- кроелементами.

При обприскуванні післясходовими гербіцидами особливо важ- ливо враховувати фази стійкості культури, фази росту бурянів і їх чутливість до обробок тим чи іншим препаратом, ретельно дотриму- ватися норм витрати препаратів і рідини, враховувати погодні умо- ви. Післясходові гербіциди можна вносити суцільним і стрічковим способом, обробляючи захисну зону рядків просапних культур (ку- курудзи, соняшнику, цукрового буряку, сої, бавовнику, виноградни- ків, плодових насаджень, овочевих культур та ін.). Післясходове внесення застосовується в парових полях для знищення сходів бурянів з метою зменшення витрат на обробіток ґрунту і обмеження вітрової й водної ерозії.

Гранульовані форми гербіцидів використовують до посіву із за- гортанням у ґрунт або без нього, до сходів або після сходів культури і бурянів суцільним або стрічковим способом. Гранульовані препа- рати діють на буряни значно довше, повільно руйнуються під впливом метеорологічних факторів і мікробіологічних процесів, не

304

втрачаються через випаровування, їх можна вносити одночасно з розсіюванням мінеральних добрив.

На зрошуваних землях посіви рису, цукрових буряків, соняшни- ку, кукурудзи можуть оброблятися гербіцидами одночасно з поли- вом по борознах або дощувальними агрегатами. Такий спосіб засто- сування гербіцидів називається гербігацією. При досить великому розведенні (1 : 50 000 – 100 000) не втрачаються через випаровуван- ня навіть такі леткі препарати, як ептам, ерадикан, тиллам, ялан, роніт та ін. При цьому досягаються рівномірний розподіл гербіциду по площі і висока загибель бурянів.

Розробляються і поступово знаходять впровадження нові способи застосування гербіцидів (підґрунтове, гніздове, рециркуляторне, контактне та ін.), які зменшують непродуктивні витрати препара- тів, послаблюють негативний вплив на обєкти навколишнього сере- довища, значно економічніші тощо.

5.6.3.Визначення норм витрати препарату, робочої рідини та концентрації

5.6.3.1. Норми витрати препарату

Вибір і правильний розрахунок норми витрати гербіцидів мають винятково важливе значення в досягненні максимального ефекту в захисті культур від забурянення. Застосування підвищеної норми може спричинити пригнічення, зрідження або й загибель культури, негативно вплинути на залишкові кількості пестициду в продукції, призводить до значних економічних втрат, забруднення довкілля. Обробка зменшеною нормою препарату послаблює його захисну дію, що виявляється у збільшенні забуряненості і недоборі урожаю.

Усі рекомендовані норми застосування гербіцидів встановлено на підставі проведених багаторічних експериментів у лабораторних, вегетаційних і польових умовах. Вони залежать від природи пести- циду, його біологічної ефективності, гранулометричного складу ґрун- ту і вмісту в ньому органічної речовини.

При виборі оптимальної норми гербіциду слід враховувати видо- вий склад і фази розвитку бурянів, ступінь засмічення, ґрунтові відмінності, погодні умови, можливість негативної післядії препа- рату на наступні культури в сівозміні тощо. Наприклад, фюзилад, 25 % к.е. рекомендується застосовувати проти однорічних бурянів з родини тонконогих в нормі 1 – 2 л/га, причому 1 л/га достатня норма гербіциду при обробці бурянів у фазі одного двох листків, а 2 л/га при обприскуванні в більш пізні фази (два шість лист- ків кущіння) або при високому рівні забурянення. Водночас для знищення пирію повзучого, свинорию пальчастого цей препарат

305

рекомендують застосовувати в нормі 2 – 4 л/га. До того ж необхідно враховувати фазу розвитку бурянів та їх чисельність на полі.

Для встановлення оптимальної норми ґрунтових гербіцидів на- самперед слід враховувати гранулометричний склад і вміст гумусу в ґрунті. Так, при застосуванні стомпу, 33 % к.е. на посівах сої дозво- ляється вносити 3 – 6 л/га гербіциду. На мінімальну норму стомпу слід орієнтуватися при внесенні його на ґрунтах з легким грануло- метричним складом (супіщані, легкі суглинки) або з низьким вміс- том органічної речовини (менш як 2 %). І навпаки, максимально дозволену норму при обробці на суглинкових ґрунтах або тих, які містять понад 3,5 % гумусу (чорноземи і торфові).

У довідковій літературні, рекомендаціях з використання пести- цидів, «Переліку…» дозволених для використання препаратів нор- ми витрати подаються в діючій речовині або в літрах чи кілограмах препарату (технічного продукту) на 1 га. Ряд виробників гербіцидів випускають продукти з однією і тією самою діючою речовиною, але з різним її вмістом. Щоб застосовувати такі препарати з однаковими вимогами норми витрати необхідно подавати в діючій речовині. Для переходу від діючої речовини до препаративної форми користуються формулою

Н = н С100,

де Н норма витрати препарату, кг, л/га; н норма витрати за діючою речовиною, кг, л/га; С масова частка діючої речовини в препаративній формі, %.

За допомогою наведеної формули можна розрахувати норми ви- трати для будь-якого препарату. Знаючи норму витрати препарату і вміст діючої речовини, можна досить легко визначити норму витра- ти гербіциду за діючою речовиною на 1 га:

н = 100НС.

На посівах просапних культур з метою зменшення пестицидного навантаження гербіциди застосовують стрічковим способом, оброб- ляючи захисну зону рядка. При цьому норми витрати в розрахунку на стрічку не змінюються. Однак витрати гербіцидів з розрахунку на всю площу зменшуються в два три рази і становлять:

Нстр = Нсуц MS ,

де Нстр норма витрати гербіцидів при стрічковому застосуванні, кг, л/га; Нсуц норма витрати гербіцидів при суцільному застосу-

306

ванні, кг, л/га; S ширина стрічки обприскування, см; М шири- на міжрядь, см.

5.6.3.2. Норми витрати робочої рідини

Обприскування найпоширеніший спосіб застосування гербі- цидів. Від норми витрати рідини значною мірою залежать якість і ефективність обприскування, що забезпечується використанням відповідної апаратури та її технічними можливостями.

Виходячи з прийнятих норм витрати робочої рідини гербіцидів, розрізняють такі види обприскування:

³ультрамалообємне з витратою до 5 л/га;

³малообємне — 10 – 50 л/га (здійснюється вентиляторними та авіаційними обприскувачами);

³малообємне — 70 – 100 л/га (здійснюється за допомогою назем- них штангових обприскувачів);

³звичайне — 150 – 300 л/га;

³великообємне понад 300 л/га.

Для наземних тракторних обприскувачів рекомендуються такі норми витрати рідини:

³для контактних гербіцидів — 300 – 600 л/га;

³для системних гербіцидів — 150 – 300 л/га;

³для ґрунтових гербіцидів — 300 – 400 л/га.

Для авіаційних обприскувачів норми витрати рідини:

³на зернових колосових культурах при малообємному обприс- куванні — 25 – 50 л/га;

³при застосуванні ґрунтових гербіцидів, а також післясходових препаратів на посівах рису — 50 – 100 л/га;

³на посівах льону з використанням максимально дозволених норм витрати гербіциду — 100 – 150 л/га;

³при застосуванні десикантів — 100 – 200 л/га.

Витрати робочої рідини і якість обприскування значною мірою залежать від його дисперсності. За розміром краплин розрізняють такі обприскування:

³аерозольне з діаметром краплин до 50 мкм;

³дрібнокраплинне від 51 до 150 мкм;

³середньокраплинне від 151 до 300 мкм;

³великокраплинне краплини більші за 300 мкм. Ефективність застосування гербіцидів досягається не кількістю

витрати рідини, а за рахунок щільності і рівномірності покриття поверхні робочою рідиною.

307

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]