Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 2 / 1636.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
310.78 Кб
Скачать

Перелік ризиків пп „Транзит Сервіс”

Види ризиків

Негативний вплив на прибуток

Нестійкість попиту

Падіння попиту з ростом цін

Поява альтернативного варіанту

Зниження попиту

Зниження цін конкурентів

Зниження цін

Збільшення виробництва в конкурентів

Падіння продажів або зниження цін

Зростання податків

Зменшення чистого прибутку

Зниження платоспроможності споживачів

Падіння продажів

Ріст цін на сировину, матеріали, перевезення

Зниження прибутку через ріст цін на сировину, матеріали, перевезення

Залежність від постачальників, відсутність альтернативи

Зниження прибутку через ріст цін

Нестача оборотних коштів

Збільшення кредитів або зниження обсягу виробництва

З даних видів ризику найбільш значимими для підприємства є:

- по-перше, залежність від постачальників, оскільки вся діяльність спрямована на взаємодію безпосередньо з двома-трьома постачальниками для забезпечення наскрізного виробництва, тим самим значно знижуючи витрати;

- по-друге, зниження цін у конкурентів, оскільки це одне з основних конкурентних переваг даного підприємства поряд з високою якістю обслуговуванні;

- і нарешті, також один з найважливіших ризиків - це ріст цін на запчастини і комплектуючі, оскільки це також може вплинути або на зниження прибутку, що в умовах розрахунку по кредиту вкрай несприятливо, або на ріст цін, а це у свою чергу веде до втрати знову ж одного з основних конкурентних переваг.

Висновки

Необхідність кредиту як джерела фінансових ресурсів підприємств визначається характером кругообігу та обігу основних і оборотних коштів. Відомо, що в процесі кругообігу та обігу основні й оборотні кошти підприємств постійно переходять з однієї функціональної форми в іншу: спочатку з грошової форми вони переходять у продуктивну, потім набувають товарної форми і знову - грошової. Інакше не може відбуватися процес виробництва та реалізації продукції, процес відтворення.

Банки не мають права видавати кредити на покриття збитків підприємств.

Дуже велике значення має складання бізнес-планів підприємствами, якщо брак власних фінансових ресурсів на виконання того чи іншого проекту примушує їх звертатися до спів інвесторів або в комерційний банк за позичкою. Якість, обґрунтованість, переконливість матеріалів, розрахунків, що містяться у бізнес-плані, мають неабиякий вплив на вирішення питання про джерела фінансування.

Бізнес – план складається для обґрунтування конкретних інвестиційних проектів, а також для управління поточною і стратегічною фінансовою діяльністю. Одним із важливих елементів бізнес – плану є фінансовий план, який включає як правило наступні документи: прогноз обсягів реалізації, кошторис грошових видатків і надходжень, таблицю доходів і витрат, прогнозований кошторис активів та пасивів підприємства, розрахунок точки досягнення беззбитковості. Фінансовий план складається поетапно. Сукупність усіх планових розрахунків підприємства, тобто виробничі плани, маркетингові програми, план впровадження нової техніки і технології, план матеріально – технічного постачання, фінансовий план являє собою бізнес – план діяльності підприємства.