Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 2 / 1636.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
310.78 Кб
Скачать

2.3. Бізнес-план приватного підприємства „Сприяння”

Резюме. Організаційно-правова форма підприємства – приватне підприємство (ПП „Транзит Сервіс”). Засновник – фізична особа. Юридична адреса підприємства: м. Житомир, вул. Ватутіна, 55 а.

На цей момент на засоби засновника розроблена проектно-кошторисна документація, кошторис витрат на виробництво, отримана дозвільна документація на будівництво.

Дата початку реалізації проекту - 1.01.2007 р. Інтервал планування - 12 місяців. Валюта проекту - дол. США. Необхідний обсяг фінансування проекту - 250 тис.дол. З них 80% становлять позикові кошти кредитних організацій, а 20% - власні кошти засновника.

Строк будівництва об'єкта - 4 місяці від початку фінансування.

Строк окупності проекту - 2 роки від початку надходження коштів позичальника.

Засновник проекту вважає, що створення гаражу-стоянки з комплексом технічного обслуговування автомобілів багато в чому поліпшить ситуацію із забезпеченням великого житлового району місцем стоянки, ремонту й сервісного обслуговування автомобілів.

ПП „Транзит Сервіс” перебуває в початковій стадії корпоративної форми. Його головною метою є агресивний розвиток і швидкий вихід на ринок автопослуг в м. Житомирі.

Концепція росту опирається на три ідеї:

1. Прогресивно комерційній ідеї.

2. Перспективно-продуктивній ідеї.

3. Виробничій ідеї.

Власник сподіваються, що саме обґрунтування цих ідей у бізнес-плані забезпечить ПП „Транзит Сервіс” довіру інвесторів і залучення необхідного капіталу.

Аналіз ринку й маркетингова стратегія. Ринок автопослуг в м. Житомирі розвивався по наступних напрямках:

- розбирання автомобілів на запчастині;

- поставка оригінальних запчастин;

- купівля-продаж привізних і старих автомашин закордонного виробництва, переважно фірм Японії, США: «Тойота», «Ніссан», «Лэнд Краузер» і ін. (ТОВ «Навігатор» і ін.);

- спеціалізація на кузовному ремонті, фарбуванні, як найбільш дохідному виді послуг (ТОВ «Автоцентр», приватні СТО і ін.);

- спеціалізація на ремонті двигунів, заміні прокладок, ременів зчеплення, елементів і підвісок, коробка передач і т.д. (ТОВ «Автосервіс», „Ялинка” і т.д.);

- спеціалізація на продажі масла й заміні фільтрів (ТОВ «Автотрейд»);

- установка й продаж автомобільної сигналізації, забезпечення безпеки автомобілів, радіофіцирування (ТОВ «Родон»);

- ремонт автостекол (ПП «Гарант»);

- грузо- і пасажиро-перевезення, перегін і евакуація автомобілів (ТОВ «Диліжанс», «Таксі», «Таксі-пілот» і ін.);

- у мережі автошкол навчання й перепідготовка автослюсарів, водіїв різних категорій (УПП «Автолюкс», «Сервіс-Авто» і ін.).

Споживачі.Основними споживачами пропонованих послуг є автовласники м.Житомира . Населення мікрорайону, в йкому находиться СТО становить приблизно 60 тис.чол, тобто приблизно 20 тис.родин. З розрахунку 40% забезпеченості родин особистим автотранспортом маємо близько 8 тис. автомобілів у даному мікрорайоні. Навіть за умови 70% забезпеченості цього парку місцями для стоянки, залишається ще незадоволена потреба порядку 2400 власників автомобілів.

Таким чином, кількість потенційних споживачів послуг платної автостоянки й платних гаражів є достатнім для успішного здійснення даного проекту.

Необхідно також ураховувати, що попит на гаражі постійно росте у зв'язку зі збільшенням парку автомашин у місті.

Можна розраховувати також на те, що основна частина цих споживачів скористається послугами центра за умови, що ціни на послуги не будуть перевищувати ціни конкурентів, оскільки розташування центра технічної діагностики й ремонту прямо в безпосередній близькості від місця зберігання автомобіля створює безумовні зручності для споживачів. Для залучення цієї частини споживачів можлива система знижок на техобслуговування для автовласників, що є орендарями гаражів або місць стоянки.

Крім того, за умови гарного оснащення центра устаткуванням, деталями й висококваліфікованими кадрами, можна розраховувати на те, що послугами центра технічного обслуговування, а також пост-мийки будуть користуватися також і автомобілісти інших макрорайонів міста.

Постачальники.Для організації роботи сервіс-центра необхідна поставка різних складових:

а) технологічного устаткування.

б) комплектуючих для ремонту.

в) ГСМ, лакофарбових матеріалів.

Постачальником устаткування для нашої фірми є компанія «Hunter Engineering» яка є світовим лідером в області виробництва устаткування для автосервісів. Вона провадить виконані з урахуванням останніх досягнень у науці й техніці стенди для регулювання кутів установки коліс, балансувальні стенди, шиномонтажні стенди, підйомники й стенди для перевірки гальмової системи. Устаткування фірми Hunter схвалено й використається виробниками транспортних засобів, шин, і їхніми офіційними представниками по всьому світі.

Крім того, можливі контракти на поставку встаткування від московської фірми «Евроавто», у тому числі двухстоїчних підйомників «ROTARY SPOA35» і «ROTARY SPA30EM» і ножний підйомник «NUSSBAUM UNILIFT 3500A», а також покрасочно-сушительної камери «BLOWTHERM WORLD 7000».

Поставка автозапчастин передбачається від київської фірми «Авто плюс», що займається роздрібним і оптовим продажем автопокришок, колісних дисків, акумуляторів і автозапчастин. Відмінною рисою постачальника є великий вибір як вітчизняної, так і імпортної продукції, доступні ціни й професійне обслуговування. Крім того, автозапчастини для автомобілів корейського виробництва передбачається закуповувати в фірмі «CANYON», спеціалізованої на цьому виді товару й закупівлі, що пропонує оптимальні ціни.

Конкуренти. Розглядаючи конкурентне середовище фірми, необхідно відзначити, що в місті існує досить велика кількість підприємств, що реалізують сервісні послуги автовласникам. За умови мобільності предмета послуг розташування цих підприємств не відіграє визначальної ролі у виборі такого підприємства. Тому підвищити конкурентне положення нашої фірми може лише висока якість послуг, сучасне устаткування для діагностики й ремонту, доступні ціни на послуги сервіс-центра й за оренду гаражів і стоянки.

Для оцінки конкурентоспроможності проекту слід також зазначити й те, що виконання всього заявленого комплексу послуг і сполучення його з гаражами й автостоянкою не було реалізовано в Житомирі поки ще жодним підприємством. У цьому змісті сервіс-центр пропонує нову комплексну послугу, що дозволяє розраховувати на успішне заняття цього сегмента ринку за умови грамотної маркетингової, рекламної, збутової, управлінської політики фірми.

Основними конкурентами створюваного підприємства варто вважати найбільше успішно діючі на ринку Житомирської області фірми, що надають послуги автосервісу:

- Конкурент № 1 - Глушники, СТО.

- Конкурент № 2 - Автосервіс, ВАТ.

- Конкурент № 3 - Ялинка, СТО.

- Конкурент № 4 - АВТОЦЕНТР, СТО.

Таблиця 3.1