Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Курсовые работы / Курсова робота. САП / Курсова робота. САП / поясниловка / 1. Обгрунтування вибору системи автоблокування

.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
15.09.2013
Размер:
51.11 Кб
Скачать

1 Обґрунтування вибору системи автоблокування

При виконанні курсового проекту, відповідно до завдання, передбачається використання електротяги постійного струму. При електротязі постійного струму можуть застосовуватися два види автоблокування: автоблокування з тональними рейковими колами або числове кодове автоблокування.

Проте, суттєві експлуатаційні, технічні та економічні переваги порівняно з іншими РК надає використання тональних рейкових кiл.

Щоб підвищити захищеність від впливу перешкод тягового струму, знизити потужність, яка споживається, застосувати сучасну елементну базу, централізовано розташовувати апаратуру, суттєво знизити взаємний вплив між рейковими колами, використовують сигнальний струм тонального діапазону.

Перевагами ТРК також є можливість виключення в них малонадійних в експлуатації ізолюючих стиків. При відсутності ізолюючих стиків забезпечується надійна електрична неперервність кола повернення тягового струму, у декілька разів скорочується число дросель-трансформаторів, а також знижуються втрати електроенергії на тягу поїздів. Достатнім захистом від перешкод володіють ТРК. При їх використанні забезпечується електромагнітна сумісність з електрообладнанням перспективного рухомого складу.

АБ з рейковими колами тональної частоти без ізолюючих стиків призначена для застосування на двоколійних ділянках залізничних лінії при будь-якому виді тяги. До складу системи входять: передавальні й приймальні пристрої РК із частотою сигнального струму 420, 480, 580, 720, 780 Гц (ТРЦ3) із частотою модуляції 8 і 12 Гц; колійні пристрої числової АЛС; пристрої керування вогнями світлофорів; лінійні ланцюги й кабельна мережа.

Системи АБТЦ у порівнянні з кодовою АБ передбачають підвищення пропускної спроможності. Це відбувається за рахунок можливості організації

двостороннього руху по кожній колії без проведення попередніх підготовчих робіт (для зміни напрямку руху використовується чотирьохпровідна схема зміни напрямку руху поїздів); підвищення безпеки руху через наявність захисних ділянок за поїздом, що забезпечують автоматичну зупинку поїзда перед перешкодою при проїзді світлофора із заборонним показанням.

Вся апаратура, в системі АБТЦ, розташовується на прилягаючих до перегону станціях. За допомогою цього значно підвищується продуктивність праці обслуговуючого персоналу, скорочується час на знаходження та усунення відмов у пристроях, підвищується надійність роботи пристроїв, скорочується час знаходження обслуговуючого персоналу на коліях, що сприяє рішенню задач по покращенню умов праці і техніки безпеки, скорочуються витрати праці і час на поточне обслуговування пристроїв, знижується кількість праце-ємних операцій, а також підвищується якість виконання робіт.

З метою підвищення ефективностi перевiзного процесу,надiйностi приладiв та безпеки руху в системi АБТЦ передбачено:

- двустороннiй рух по кожнiй колiї двоколiйного перегону;

- наявнiсть захисної дiлянки для обох напрямкiв руху;

- застосування двухниткових ламп червонного вогню на всiх прохiдних свiтлофорах, а також жовтого вогню на предвхiдних свiтлофорах;

- контроль справності жил кабелю рейкових кіл;

- контроль послідовності заняття рейкових кіл при включенні кодових сигналів АЛС;

Таким чином, АБТЦ є системою, що реально зможе зайняти своє місце на залізниці. Цьму свідчить підвищення безпеки руху, пропускної спроможності, та простота в обслуговуванні.