Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНДЗ.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
02.06.2015
Размер:
190.46 Кб
Скачать

Теми практичних занять і рефератів до них

1. Психофізіологічні основи забезпечення безпеки людини (реферати, звіт)

1. Основні психологічні особливості людини з точки зору «БЖД». Захисні властивості людського організму. Види поведінки людини та її психічна діяльність: психічні процеси, стани, властивості.

2. Основні риси характеру людини, його формування та особливості прояву у непередбачуваних ситуаціях щодо безпеки життєдіяльності.

3. Чинники, що впливають на роботу основних аналізаторів, які мають найбільше значення у забезпеченні безпеки життєдіяльності.

4. Роль психофізіологічної надійності людини у екстремальних ситуаціях.

5. Вплив кольоротерапії на психосоматичний стан людини щодо її безпеки життєдіяльності.

6. Особливості розумової праці. Утома та перевтома. Способи та психологічні засоби профілактики перевтоми та відновлення працездатності.

7. Поняття про психоемоційні напруження (стрес). Види напруження. Психотипи за реакцією людей на небезпеку. Частота змін стресових станів у людей, що знаходяться в районі надзвичайної ситуації.

Звіт на тему: «Дослідження темпераменту та характеру людини і їхнє значення в процесі життєдіяльності»

Необхідно представити відповіді тестування щодо темпераменту та характеру на п’ять запитань:

1) дати визначення поняттям «темперамент» і «характер»;

2) охарактеризувати існуючі типи темпераментів і основні риси характеру та пояснити їхній вплив на поведінку людини під час різних екстремальних ситуацій;

3) визначити чи відповідає щойно визначений темперамент і характер Вашому і в чому виявляється їхня невідповідність;

4) перерахуйте особливості Вашого темпераменту і характеру, які постійно шкодять у житті (негативні риси темпераменту і характеру);

5) скласти програму, план дій на майбутнє та охарактеризувати її зміст (що, коли і як необхідно зробити, щоб позбутися власних негативних рис темпераменту і характеру для покращення життєдіяльності).

2. Дослідження основ безпеки життєдіяльності (реферати)

8. Концепція ООН про сталий людський розвиток. Концепція сталого розвитку в Україні.

9. Зв’язок БЖД із різними науками та навчальними дисциплінами. Характеристика структури наук про безпеку (савітаулогічне дерево).

10. Діяльність – специфічна людська форма активності, необхідна умова існування людського суспільства. Потреба праці як одна з найважливіших потреб людського існування і самовдосконалення особистості.

11. Системний аналіз у БЖД.

12. Безпека людини, суспільства, національна безпека.

13. Методологічні основи безпеки життєдіяльності.

14. Аксіоми безпеки життєдіяльності.

3. Методи визначення та ідентифікація небезпек (реферати)

15. Небезпеки очевидні та приховані. Глобальні небезпеки. Ризиковий баланс та оцінка ризику.

16. Модель безпеки людини у різних надзвичайних (екстремальних) ситуаціях (за вибором). Застосування у розрахунках ризику імовірнісних структурно-логічних моделей.

17. Таксономія, ідентифікація та квантифікація небезпек. Визначення базисних подій.

18. Види небезпек: мікро- та макро-біологічна, вибухопожежна, гідродинамічна, пожежна, радіаційна, фізична, хімічна, екологічна.

19. Критерії переходу небезпечної події у НС, одиниці виміру показників класифікаційної ознаки НС та їхні порогові значення у природному середовищі, виробничій, транспортній та інших сферах життєдіяльності.

20. Ризик-чинник небезпеки транспорту. Небезпечні події на транспорті. Особливості та правила поведінки людей у результаті аварійних ситуацій.

21. Небезпечні події та аварії на транспортних комунікаціях. Вимоги до транспортування небезпечних речовин. Маркування небезпечних вантажів з небезпечними речовинами.

22. Статистичний метод. Метод аналогій. Експертні методи оцінювання ризиків. Вибір методів (відмова від ризиків, зниження, передача і ухвалення) та інструментів управління виявленим ризиком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]