Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНДЗ.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
02.06.2015
Размер:
190.46 Кб
Скачать

4. Культура здоров’я – основний елемент довголіття людини (реферати)

23. Валеологічне харчування студентів та шкідливі добавки.

24. Вода – найважливіший чинник життєдіяльності людини.

25. Джерела отруєння. Способи та засоби попередження, захисту.

26. Основа розумового розвитку – дотримання режиму дня, сну, відпочинку та інших складових ЗСЖ.

27. Наркоманія та токсикоманія – чинники зниження життєдіяльності.

28. Культура безпеки як елемент загальної культури, що реалізує захисну функцію людства.

29. Місце здоров’я в ієрархії життєвих цінностей. Відповідальність за власне здоров’я та життя.

30. Основи міжнародного і національного законодавства щодо безпеки здоров’я людини. Завдання законодавства про охорону здоров’я. Основні принципи.

31. Людський чинник у формуванні безпеки людини.

5. Дослідження природних небезпек (реферати)

32. Стихійні лиха, які найчастіше трапляються в Україні. Причини виникнення надзвичайних ситуацій.

33. Характеристика небезпечних геологічних процесів і явищ в Україні: землетрус, карст, осідання ґрунтів над гірничими виробками, зсув, обвал, ерозія ґрунту тощо. Їхні вражаючі чинники, характер проявів та дії на людей, тварин, рослин, об’єкти економіки та навколишнє середовище.

34. Негативний вплив на життєдіяльність людей та функціонування об’єктів економіки в умовах проявів вражаючих чинників небезпечних метеорологічних явищ в Україні.

35. Небезпечні гідрологічні процеси і явища: підтоплення, затоплення повеневими або паводковими водами, талими водами та в поєднанні з підняттям ґрунтових вод, підтоплення внаслідок затору льоду, вітрові нагони. Вражаючі чинники, що ними формуються, характер їхніх проявів та наслідки.

36. Пожежі у природних екосистемах (ландшафтна, лісова, степова, торф’яна пожежа). Вражаючи чинники природних пожеж, характер їхніх проявів та наслідки.

37. Біологічні небезпеки. Вражаючі чинники біологічної дії. Характеристика небезпечних патогенних мікроорганізмів: найпростіші, гриби, віруси, рикетсії, бактерії. Пандемії, епідемії, масові отруєння людей. Загальна характеристика особливо небезпечних хвороб (холера, сибірка, чума та інші). Інфекційні захворювання тварин і рослин.

38. Забрудненість повітря. Санітарні норми та допустимі концентрації шкідливих речовин.

6. Дослідження техногенних небезпек (реферати)

39. Техногенні небезпеки та їх вражаючі чинники за генезисом і механізмом впливу. Класифікація, номенклатура і одиниці виміру вражаючих чинників фізичної та хімічної дії джерел техногенних небезпек.

40. Промислові аварії, катастрофи та їхні наслідки. Рівні виробничих аварій в залежності від їхнього масштабу. Втрати міцності, деформації, провали і руйнування будівель та споруд. Пошкодження енергосистем, інженерних і технологічних мереж.

41. Гідродинамічні об’єкти і їхнє призначення. Причини виникнення гідродинамічних небезпек (аварій). Хвиля прориву та її вражаючі чинники. Вимоги до розвитку і розміщення об’єктів гідродинамічної небезпеки.

42. Загальні поняття про основи теорії розвитку та припинення горіння. Етапи розвитку пожежі. Зони горіння, теплового впливу, задимлення, токсичності. Небезпечні для людини чинники пожежі. Вибух. Чинники техногенних вибухів, що призводять до ураження людей, руйнування будівель, споруд, технічного устаткування і забруднення навколишнього середовища.

43. Класифікація об’єктів за їхньою пожежо-вибухонебезпекою. Показники пожежо-вибухонебезпеки речовин і матеріалів. Законодавча база в галузі пожежної безпеки.

44. Джерела радіації та одиниці її вимірювання. Класифікація радіаційних аварій за характером дії і масштабами. Фази аварій та фактори радіаційного впливу на людину

45. Класифікація небезпечних хімічних речовин за ступенем токсичності, здатності до горіння, впливом на організм людини. Характеристика класів небезпеки згідно із ступенем їхньої дії на організм людини. Особливості забруднення місцевості, води, продовольства у разі виникнення аварій з викидом небезпечних хімічних речовин.

46. Типологія аварій на хімічно-небезпечних об’єктах та вимоги до їхнього розміщення і розвитку. Захист приміщень від проникнення токсичних аерозолів. Організація дозиметричного й хімічного контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]