Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.doc
Скачиваний:
236
Добавлен:
02.06.2015
Размер:
225.79 Кб
Скачать

3.1. Новий молодіжний прошарок - «геймери».

Геймер (від англійського gamer – гравець) – людина, що захоплюється грою в комп’ютерні ігри.

Слово узяте з англійської, де означає гравця узагалі, але як то часто буває з запозиченнями в новій мові слово набуває вужчого значення. Оскільки відеоігри часто не локалізуються і люди користуються неперекладеними англомовними західними версіями, це суттєво вплинуло на термінологію гравців і часом навіть вживається термін «гамати» (від англійського game) в значенні «грати в відеогру».

У всьому світі існує безліч ігрових спільнот, які можуть приймати форми різних веб-кілець, форумів та інших віртуальних спільнот. Магазини, що спеціалізуються на іграх, часто служать місцем для збору груп гравців. До появи Інтернету, багато грали через звичайний поштовий зв'язок в «play-by-mail» - ігри, які нагадують онлайн-ігри теперішнього часу.

У Сполучених Штатах Америки середній вік гравців складає 35 років з ігровим стажем більше 12 років, в Об'єднаному Королівстві - більше 23 років зі стажем понад 10 років при грі по 12.6 годин на тижні. Термін «геймер» також включає в себе кілька підгруп [11]:

  • Прості гравці - люди з обмеженим інтересом до ігор. Вони, як правило, грають в нескладні ігри і не витрачають на них багато часу. Жанр бажаних ігор у таких гравців часто змінюється, і вони рідко купують будь-які спеціальні ігрові консолі (ігрові приставки, ПК, та інші ігрові пристрої) для задоволення своїх потреб. Демографічно кількість простих гравців суттєво відрізняється від гравців в традиційні ігри, так як в число простих гравців часто входять люди старшого віку і жінки [11].

  • Хардкор-геймери (сленг. хардкорщики, англ. Hardcore gamers) - гравці, що звичайно уникають ігор для консолей, розрахованих на простих гравців. Хоча ігрова приставка «Nintendo» мала велику підтримку простих гравців у період високої популярності консолей сьомого покоління, вона намагалася перенаправити своїх «основних» споживачів такими іграми, як MadWorld і портативної ігрової системою «DSi». Хардкор-геймери грають в ігри заради гострих відчуттів та отримання адреналіну, тому нерідко обирають складні ігри, або вважають за краще грати на «високому рівні» складності. Коло їхніх ігор, звичайно, теж не надто широке, проте таких людей зацікавить будь-яка гра, яка вимагає зусиль і азарту [11].

  • Прогеймери (англ. Pro-gamers) - професійні гравці, що грають за гроші. Основним заробітком прогеймерів - є призові, і зарплати за гру на змаганнях з кіберспорту. Прогеймер фінансово залежний від ігор, проведення часу за ними не вважається «вільним» і може приносити менше задоволення гравцю, так як ігри для нього стають роботою. У країнах Азії, зокрема в Південній Кореї і Японії, прогеймери спонсоруються великими компаніями і можуть заробляти більше $ 100,000 USD на рік. У США «Major League Gaming» уклала контракт з «Electronic Sports Gamers» на 250,000 доларів щорічно [11].

  • Нуби (англ. newbies) - сленгова назва новачків у певній грі або ж в іграх в цілому. Також існує два похідних терміни: «новачок» (англ. newb) - початківець гравець, але готовий вчитися і «нуб» (англ. noob) - принизливе прізвисько недосвідченого користувача відеоігор [11].

  • Ретрогеймер (англ. Retrogamer) - гравець, що віддає перевагу грати в старі комп'ютерні, консольні або аркадні ігри. Термін «ретрогеймер» найбільш поширений в Сполученому Королівстві і Європі, у той час як терміни «класик геймер» (англ. classic gamer) і «олдскул геймер» (англ. old-school gamer) більш поширені у Сполучених Штатах. Ретрогеймери грають або на оригінальному обладнанні, або на сучасному обладнанні з різними емуляторами, портами і збірками. Деякі ретрогеймери займаються відновленням старих ігор, зокрема аркадних автоматів [11].

  • Дівчина-геймер, як випливає з назви - це будь-яка жінка, що грає у відеоігри. За даними дослідження, проведеним «Entertainment Software Association» в 2009 році, 40% гравців - жінки; дівчата старше 18-ти років в даний час складають 34% від загальної кількості гравців. Крім того, частка жінок, які грають в онлайн-ігри, зросла до 43%, піднявшись на 4%, починаючи з 2004 року. Ті ж дослідження показали, що 48% покупців ігор становлять жінки [11].

Аватарка - основний бажаний ідентифікатор гравців у різних спільнотах. Використання картинок користувачів є найпоширенішим в онлайн-іграх і серед кіберспортсменів. До імені користувача також може приписуватися префікс або суфікс з назвою клану, який показує іншим приналежність гравця до цього клану. Клани, як правило, є групами гравців, які грають разом проти кланів інших. Клани найбільш часто зустрічаються в багатокористувацьких онлайн-іграх, де одна команда має можливість помірятися силами з іншою. Клани також можуть сформуватися з людей, які є шанувальниками однієї і тієї ж гри, або мають особисті зв'язки один з одним [1].