Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
369.15 Кб
Скачать

2.1 Системи управління якістю, застосовні у будівництві

Усунення на етапі будівництва помилок, закладених при обгрунтуванні інвестицій, зборі результат-вих даних, проектуванні, стоїть дуже дорого. Існує універсальне правило, вірне для всіх галузей діяльності: усунення невідповідностей, закладених на ранніх етапах, збільшує кінцевувартість виробництва, і чим пізніше вони виявлені, тим дорожче їх усунення.Необхідна система попередження ошипліч у будівництві, де сьогодні діють тільки її розрізнені частини. ця система повинна поширюватися на взаємодія всіх учасників, а також на якість управління всіма етапами будівництва проектів. Сьогодні дуже мало прикладів застосування інноваційних методів управління процесами вітчизняними в будівельних корпораціями, в тому числі на їх будівельних майданчиках. Способи поліпшення якості управління організації будівельних проектів активновикористовуються в багатьох розвинених країнах, що дає гарні результати. Для попередження подібних проблем у світовій практиці розроблені і результативно діють системи управління якістю продукції в машинобудуванні, телекоммунікаціях, аерокосмічної промисловості, суднобудуванні. Наприклад, компанія ДАО «Тойота» впровадила управлінську систему «Бережливе виробництво» і успішно реалізує її упродовж останніх років. Однак пряме перенесення таких методів в будівельну галузь утруднений, що пов'язане з корінним відзнакою діяльності з проектування та будівництва від потокового, конвеєрного виробництвата машинобудування. При аналізі процесів виробництва великого числа одинакової продукції можна швидко виявити і локалізувати проблему і усунути її. У будівництві доводиться мати справу з різним станом об'єкта в різних умовах в різний час, і вельми непросто займатися аналізом проблемних зон: кожен день - інша ситуація, інші завдання, при цьому ризики відхилень в рази вище, ніж в стаціонарному виробництві. Саме тому прогресивні методи управління приходять в будівельний сектор в останню чергу. Зовсім не випадково, наприклад, ІМЗіС прийшло в будівництво з машинобудування, де збирають літаки, кораблі на стапелі. Будинки і споруди точно так само збирають на «будівельному стапелі», тому досвід управління проектуванням і створенням складних об'єктів з інших галузей промисловості може і повинен бутизастосований в будівництві.

ОСНОВИ НОВОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ БУДІВНИЦТВА

Нова система управління якістю будівельного виробництва повинна охвачувать всі етапи життєвого циклу строящегося об'єкта, від ухвалення інвестиційного рішення по об'єкту будівництва, його проектування до експлуатації і ликвідаціі [4]. Систему слід створювати із застосуванням єдиних принципів опису процесів, функцій та взаємодії виконавців, залучених для контролю на всіх етапах будівництва. Така система повинна складатися з тих же частин і бути заснована на тих же принципах, що й успішні системи, що діють в інших областях діяльності людини, в інших секторах промисловості. Можна виділити наступні основні принципи, що лежать в основі успішної системи управління якістю будівельних робіт(системи управління проектом):

широке застосування інформаційних технологій, що дозволяють забезпечити прозорість і оперативність робіт всіх учасників проекту;

наявність зворотного зв'язку при управлінні проектом у вигляді систематичного аудиту;

постійне виявлення невідповідностей, планування і проведення корректірующих дій;

відповідна методологія постоянного поліпшення якості робіт по всьомужиттєвому циклу об'єкта.

МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ В БУДІВНИЦТВІ

Система менеджменту якості (СМЯ), впроваджена відповідно до вимогами ІСО 9001, є сьогодні найбільш

поширеним в Україні методом покращення контролю якості в будівництві. Але якщо аналізувати результати впровадження СМК по ІСО 9001 (які все-таки найбільше підходять для машинобудування) в будівельних організаціях всього світу, очевидно, що широке застосування цього методу зовсім не свідчить про його результативності та ефективності [5]. У будівництві потрібна інша методологія управління якістю, що враховує те, що кожна будівництво - це унікальний проект, а не тиражується стандартний виріб. Крім того, багато проблем виникають між етапами та учасниками устрої- тільних проектів, тому порядок (СМЯ по ІСО 9001) всередині кожної будівельної організації не гарантує відсутність проблем при їх взаємодії. Нова система оптимізації взаємовідносин учасників будівельних проектів повинна поширюватися на всі технічні та організаційні потребують до всіх процесів та учасникам. Вона повинна враховувати сучасний досвід найбільш успішних будівельних компаній зарубіжних країн. Сьогодні все частіше провідні світові компанії, що займаються будівництвом, застосовують принципи системи БС, аналогом якої є лин-проекти (ЛП, від англ. lean - «дбайливий»). Під ЛП розуміється концепція управління виробничим підприємством, заснована на постійному прагненні до усунення всіх видів втрат із залученням до процесу оптимізації бізнеснеса кожного співробітника і максимальної орієнтації на споживача. для прикладу розглянемо систему управління проектом (можливо вибрати інший проект, табл. 1-3) створення в Україні нових автомобільних газових наповнювальних компресорних станцій яка могла б включати такі процеси:

об'єднання в єдину інформаційну систему всіх постачальників і підрядників, а також усіх проектів будівництва АГНКС;

стандартизацію методології поліпшення якості робіт різних підрядників на різних етапах проекту у вигляді єдиної методології ЛП;

єдиний формат надання даних та інформації за всіма видами робіт;

планування та проведення технологічний аудитів у всіх великих учасників проекту до початку їх робіт з відображенням результатів аудитів у цій же информаци- ційної системі;

візуалізацію існуючих проблемі способів їх вирішення з відображенням у цій системі і забезпечення в рамках єдиної інформаційної системи переказу виявлені проблем в ЛП.

При виконанні зазначених заходів керівникам достатньо мати комп'ютер і віддалений доступ до цієї єдиної інформаційної системі, щоб бути постійно в курсі всіх подій, у тому числі по інцідент і зривів термінів, що різко скоротить число робочих нарад та відрядженьдля з'ясування стану справ на місцях. Оперативне розповсюдження інформації про виявлені невідповідності на якому об'єкті та виконаних коректуються діях дозволить гарантовано уникнути подібних проблем на інших об'єктах. В результаті підвищиться якість робіт, скоротяться втрати, в тому числі за рахунок виконання ЛП, що і відбувається сьогодні в провідних світових будівельних корпораціях. Перший досвід застосування системи управління «Бережливе будівництво» з'явився в окремих великих дердарських і приватних компаніях - ВАТ «Рос-АТОМ », ВАТ« Компанія «Главмосстрой». Приступили до впровадження цієї системи управління та у ВАТ «РЖД». професійно спільнота будівельників НОСТРО визначило цю програму пріоритетною на період до 2020 р Мотивація створення умов примі неня інноваційних управлінських рішеньі принципів БС сприятиме поліпшенню якості продукції та послугу будівництві, скорочення витрат і, як наслідок, зниження витрат і зростання прибутку, а також підвищенню іміджу будівельних компаній. Таким чином, підвищення якості будівництва вимагає актуалізації системи управління якістю, перекладу її за допомогою методології «Бережливого будівництва »на абсолютно новий рівень. 2.2Товарна будівельна продукція являє собою обсяг БМР із договірних кошторисних цін на закінчених будівництвом і зданих у звітному періоді в експлуатацію об’єктів. Головна мета цього показника – стимулювати виробничо-господарську діяльність будівельної організації на прискорення завершення і введення в дію об’єктів. Одночасно товарна будівельна продукція сприяє концентрації трудових ресурсів і коштів виробництва на пускових об’єктах і тим самим підвищенню ефективності діяльності будівельної організації.

Під обсягом реалізованої будівельної продукції розуміється товарна продукція, яка прийнята замовником за актом і відображає результати виробничо-господарської діяльності будівельної організації. Це кошторисна вартість БМР щодо зданих замовнику об’єктів.

Для оцінки дійсних результатів роботи будівельних організацій був експериментально введений показник умовно-чистої продукції – частина кошторисної вартості БМР будівельної організації, що характеризує результат власних зусиль її працівників у створенні будівельної продукції.

При впорядкуванні річної виробничої програми БМО особливу увагу необхідно звертати на створення оптимального будівельного наробку. У будівництві, що характеризується тривалим виробничим циклом, виникає природна потреба у створенні наробку, що забезпечує нормальне функціонування технологічних процесів. Будівельний наробок – це специфічне поняття, що характеризує ступінь підготовки будівельних умов і забезпечення безперервності протікання в них будівництва. Розмір будівельного наробку визначається фізичними й вартісними показниками, що нормуються відповідно до природних і галузевих особливостей будівництва (для промислового будівництва, для житлового будівництва і т.п.).

У загальному випадку у БМР показник готовності будівельного наробку (у %) визначається відношенням сумарного обсягу незавершеного будівельного виробництва на початок або кінець планового року (тис. грн.) до сумарної кошторисної вартості БМР усіх перехідних об’єктів на початок або кінець планового року (тис. грн.). eprints.kname.edu.ua/6028/1/ТЛ2.doc

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]