Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій з мікроекономіки (правка).doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.37 Mб
Скачать

Висновки

  1. У мікроекономічному аналізі розрізняють часткову і загальну рівновагу. Загальна рівновага встановлюється тоді, коли ринкові ціни прореагували на вихідну зміну попиту чи пропозиції таким чином, що обсяги попиту дорівнюють обсягам пропозиції на усіх ринках. За цих умов на жодному ринку немає тенденції до подальших змін попиту чи пропозиції.

  2. Інструментом для аналізу виробництва та розподілу ресурсів в економіці з фіксованою пропозицією праці і капіталу служить діаграма Еджворта. За допомогою цієї діаграми визначається ефективність виробництва, яка зводиться до рівності граничних норм технологічного заміщення ресурсів при виробництві двох товарів: MRTSLKX = MRTSLKY.

3. Коли і ресурси, і продукція розподіляються таким чином, що неможливо поліпшити становище однієї особи без шкоди для іншої, досягається оптимальний, за Парето, розподіл ресурсів. Для досягнення такої ефективності необхідна відсутність можливості отримання додаткового виграшу шляхом перерозподілу ресурсів або обміну продуктами між споживачами.

Вивчення матеріалу, поданого в темі 13, передбачає засвоєння таких термінів і понять: Аналіз часткової рівноваги Крива виробничих можливостей

Аналіз загальної рівноваги Гранична норма трансформації

Ефект зворотного зв’язку Ефективність розподілу

Загальна рівновага Договірна крива

Ресурсні обмеження Оптимальний, за Парето, розподіл

Діаграма Еджворта ресурсів

Ефективність виробництва Крива споживацьких можливостей

Вправи до теми 13

Вправа 1. Для кожного положення, що наводиться далі, знайдіть відповідний йому термін або поняття серед запропонованих:

  1. Рівновага, що складається на окремому ринку.

2. Вибір найкращої з доступних комбінацій випуску продукції, коли Парето-ефективний обсяг випуску неможливий.

3. Мінімальна кількість товару Y, від якої необхідно відмовитись для збільшення виробництва товару Х.

4. Ефект, який відображає зміну часткової рівноваги на даному ринку в результаті змін, які виникають на сполучених ринках, під впливом першопочаткових змін на даному ринку.

5. Рівновага, яка виникає в результаті взаємодії всіх ринків, коли зміна попиту або пропозиції на даному ринку впливає на рівноважні ціни та обсяги продажу на всіх ринках.

6. Ефективність, яка досягається тоді, коли вже неможливо перерозподілити наявні ресурси так, щоб збільшувати випуск одного економічного блага без зменшення випуску іншого.

7. Крива, яка показує всі максимально можливі комбінації виробництва двох товарів при фіксованому значенні праці і капіталу і даному рівні розвитку технології.

8. Розподіл благ, за якими неможливо покращити чій-небудь добробут (за допомогою перерозподілу) без нанесення збитків для добробуту іншої особи.

  1. Модель, яка ілюструє обмін між двома суб’єктами і показує ефективність угод при обміні.