Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вади серця.doc
Скачиваний:
245
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
706.56 Кб
Скачать

Вади серця.

1. 259

Дитина 7 років скаржиться на виникнення задишки при фізичному навантаженні, швидку втомлюваність. Об'єктивно: межи серця дещо розширенні вправо. Аускультативно: у другому міжребер'ї зліва вислуховується грубий систолічний шум, ослаблення ІІ тону над легеневим стовбуром, І тон на верхівці посилений. Рентгенологічно: гіпертрофія правого шлуночка і збіднення легеневого малюнку на ЕхоКс: наявність звуження в вихідному відділі правого шлуночка; тонкий струмінь крові крізь легеневий стовбур у місці звуження. Був встановлений діагноз: стеноз легеневої артерії. Яке найбільш доцільне лікування?

A * Оперативне лікування.

B Зменшення фізичного навантаження

C Антибіотикотерапія

D Призначення глюкокортикостероїдів

E Призначення серцевих глікозидів.

2. 260

У хлопчика 4 років в анамнезі: повторні пневмонії, часті гострі респіраторно-вірусні захворювання. Об'єктивно: задишка при фізичному навантаженні, незначна втомлюваність. Систолічний шум з епіцентром у ІV міжребер'ї зліва. Ліва відносна тупість по середньоключичній лінії. Згідно з даних інструментальних методів дослідження: електрокардіографії, ехокардіоскопії був встановлений наступний діагноз: дефект міжшлуночкової перетинки, стадія субкомпенсації. Який основний метод лікування?

A *Оперативне лікування

B Фітотерапія

C Лікування не потребує.

D Консервативне лікування

E Призначити індометацин

3. 261

У хворого 17 років, під час огляду визначається значна гіпертрофія плечового поясу у порівнянні з нижніми кінцівками. АТ на руках 160/100 мм.рт.ст.., Ат на ногах 100/60 мм.рт.ст. Аускультативно акцент ІІ тону над аортою, вислуховується грубий систолічний шум на груднині, який проводиться в між- лопатковий простір І на судини шиї. Під час доплерографії було виявлено коарктацію аорти. Яка лікувальна тактика найбільш доцільна у даного хворого?

A *Хірургічне лікування

B Гіпотензивна терапія

C Призначити діуретики

D Фітотерапія

E Призначити серцеві глікозиди

4. 264

Дівчинка 12 років звернулася до лікарні зі скаргами на швидку втомлюваність при фізичному навантаженні, серцебиття, біль в області серця; періодичний ашель. Шкіряні покрови бліді Відмічається ціаноз губ. Межі серця розширені. Вислуховується мілкий систолічний шум над легеневою артерією. Попередній діагноз?

A *Дефект міжсептальної перетинки

B Відкрита артеріальна протока

C Мітральний стеноз

D Дефект міжшлункової перетинки

E Стеноз легеневої артерії

5. 265

Хвора Ж. 36 років страждає ревматизмом з дитинства. Звернулася зі скаргами на задишку, кашель, серцебиття, порушення ритму серцевої діяльності. При огляді акроцианоз, рум'янець на щоках. Вислуховується дисистолічний шум що ляскає, І тон і після ІІ тону – додатковий тон відкриття митрального клапана. Ваш діагноз?

A *Стеноз мітрального клапану

B Стеноз уст'я аорти

C Недостатність мітрального клапану.

D Недостатність тристулкового клапану.

E Стеноз тристулкового клапану

6. 293

До лікаря звернувся пацієнт 8 років зі скаргами на задишку при фізичному навантаженні, помірний біль у правому підребер'ї. Хворіє біля 3 років. При УЗД виявлений дефект міжшлуночкової перетинки до 1 см2 та суттєве збільшення печінки. Який фактор є найбільш ймовірною причиною гепатомегалії у даного хворого?

A * Хронічна правошлуночкова недостатність

B Супутній вірусний гепатит

C Вроджена аномалія печінки

D Хронічна лівошлуночкова недостатність

E Синдром Бадда-Кіарі

7. 294

У дитини 8 місяців поставлений діагноз коарктації аорти I типу по О.В.Покровському. Артеріальний тиск 150/90 мм рт. ст., часті напади гострої серцевої недостатності, пневмонії. Яка лікувальна тактика?

A * Оперативне лікування у віці до одного року

B Консервативне лікування

C Оперативне лікування в 8-15 років

D Оперативне лікування у віці від 6 до 12 років

E Оперативне лікування в 20 років

8. 296

До кардіохірургічного відділення госпіталізовано дитину 13 років зі скаргами на задуху та болі в ділянці серця. При огляді грудної клітини виявлені "серцевий горб" та набухання і пульсацію вен шиї. Пальпаторно в проекції легеневої артерії систоличне тремтіння. Аускультативно: над серцем в ІІ-ІІІ міжребер'ях - грубий систоличний шум, значне посилення І тону та послаблення ІІ тону над легеневою артерією. Вкажіть найбільш ймовірну вроджену ваду серця.

A * Стеноз легеневої артерії

B Дефект міжпередсердної перетинки

C Дефект міжшлуночкової перетинки

D Комбінова вада мітрального клапану

E Тетрада Фалло

******************************************************************

9. 66

Батьки скаржаться на підвищену стомлюваність дитини 3 років. Аускультативно над легеневою артерією систолічний шум та мезадіастолічний шум у 5-му міжребер'ї зправа. При рентгенологічному дослідженні посилення судинного малюнку легенів, розширення правої половини серця. ЕКГ – ознаки гіпертрофії правого шлуночка та діастолічного перенавантаження лівого шлуночка. Явищ легеневої гіпертензії немає. Про який кардіальний порок можна думати?

A * Передсердний септальний дефект.

B Дефект міжшлуночкової перетинки.

C Відкрита артеріальна протока.

D Тетрада Фалло.

E Коарктація аорти.

10. 81

Пацієнт 19 років звернувся зі скаргами на загальну слабкість, головний біль, похолодання ніг, швидку втомлюваність нижніх кінцівок. Вказані жалоби наявні із раннього дитинства. Об’єктивно: задовільний стан, атлетичний склад верхньої половини тулуба, гіпотрофія нижніх кінцівок. АТ 200/110, пульс на артеріях нижніх кінцівок значно послаблений. Яка патогномонічна ознака може бути виявлена у хворого при рентгенологічному дослідженні грудей?

A * Узурація ребер.

B Переломи ребер.

C Переломи хребта.

D Інфільтрація нижніх долей легень.

E Осередкова деструкція легеневої паренхіми з обох боків.

11. 83

Хвора 63 років пред'являє скарги на болі в області серця, задишку. З анамнезу відомо, що 2 місяці назад перенесла гострий інфаркт міокарда. При огляді грудної клітки відзначається наявність патологічної прекардиальної пульсації в IV межреберье ліворуч від грудини. На ЕКГ – стійкий підйом інтервалу S-T і негативний зубець T у грудних відведеннях. При рентгенологічному дослідженні – зміна конфігурації тіні серця за рахунок мешковидного випинання зліва. Який діагноз найбільш ймовірний?

A * Постінфарктна аневризма серця.

B Повторний гострий інфаркт міокарда.

C Стеноз мітрального клапана.

D Стеноз аортального клапана.

E Недостатність мітрального клапана.

12. 84

Хворий 65 років тиждень тому переніс гострий інфаркт міокарда, загальний стан погіршився, турбує задишка у спокої, виражена слабкість. Об'єктивно: набряки нижніх кінцівок, асцит. Границі серця розширені, парадоксальна перикардіальна пульсація на 2 см латеральніше від верхівкового поштовху ліворуч. Який найбільш ймовірний діагноз?

A * Гостра аневризма серця

B Повторний інфаркт міокарда

C Гострий перикардит

D Кардіосклеротична аневризма серця

E Тромбоемболія легеневої артерії.

13. 197

Дитину Г., 3-ох років турбує задишка, втомлюваність, головна біль. Відмічається синюшність шкіри. Аускультативно грубий столічний шум у ІІ-му міжребір'ї зліва; ослаблення ІІ тону над легеневою артерією. На ЕКГ – відхилення електричної вісі серця вправо, перенавантаження правих відділів серця. На рентгенограмі – легеневе поле збільшеної прозорості. Тінь серця розширена і має вигляд “дерев'яного черевика” Ваш діагноз?

A *Тетрада Фалло

B Транспозиція аорти

C Стеноз “Легеневої артерії”

D Аортальний стеноз

E Мітральний стеноз

14. 198

Хвора Ю., 38 років звернулась до кардіологічного відділення із скаргами на постійну задишку підвищену втомлюваність, біль в області серця, періодичні запалення легенів. Вислуховується систолічний шум у ІІ міжребер'ї зліва із захопленням сістоли та діастоли; ІІ тон підсилення. Систолічний артеріальний тиск підвищений діастомічно - знижений. ЕКГ – гіпертрофія лівого шлуночка. Р-графія – тінь серця роширена, легеневий малюнок підсилений. Ваш діагноз?

A *Відкрита артеріальна протока

B Тетрада Фалло

C Мітральний стеноз

D Дефект міжшлункової перетинки

E Стеноз легеневої артерії

15. 199

Хвора К. 29 років відмічає швидку стомлюваність, задишку під час фізичного навантаження, серцебиття, коліки в області серця. Шкірні покрови бліді, помірний ціаноз губ. Границі серця розширені вліво; верхівковий поштовх підсилений. Вислуховується м'який дмухаючий систолічний шум у ІІ міжребер'ї зліва. ІІ тон підсилений та роздвоєний, акцент ІІ тону. АТ- у нормі. ЕКГ - правограма, неповна блокада правої ніжки пучка Гіса. Ваш діагноз?

A *Дефект міжпередсердної перетинки

B Дефект між шлункової перетинки

C Коарктація аорти

D Стеноз “Легеневої артерії”

E Тетрада Фало

16. 200

Чоловік М., 47 років звернувся із скаргами на задишку у покої, біль в області серця, серцебиття. Границі серця збільшені вліво. Вислуховується грубий систолічний шум в ІІ міжребер'ї зліва, проводиться у ліву підлопаточну область та на сонні артерії; ІІ тон над легеневою артерією ослаблений. ЕКГ – ритм синусовий, електрична вісь серця зміщена вліво, гіпертрофія правого шлуночка. Р-графія – розширення легеневої артерії; легеневий малюнок здібнений. Ваш діагноз?

A *Стеноз легеневої артерії

B Мітральний стеноз

C Коарктація аорти

D Відкрита артеріальна протока

E Дефект міжпередсердної перетинки

17. 201

Хворий М. 37 років скаржиться на задишку під час фізичного навантаження, втомлюваність, серцебиття, іноді запаморочення, непритомність. Шкірні покрови помірно ціанотичні. Границі серця розміщені вправо; вислуховується грубий систолічний шум у V міжребір'ї зліва, усилення ІІ тону над легеневою артерію. Артеріальний тиск у нормі. На рентгенограмі серце збільшено більше вправо; талія згладжена, відмічається вибухання дуги легеневої артерії. Ваш діагноз?

A *Дефект міжшлункової перетинки

B Дефект міжпредсердної перетинки

C Тетрада Фалло

D Відкрита артеріальна протока

E Коарктація аорти

******************************************************************

18. 77 337

Хворого 15-ти років, турбує головний біль, носові кровотечі, відчуття похолодання нижніх кінцівок. Об-но: м’язи плечового поясу добре розвинуті, нижні кінцівки гіпотрофовані. Пульсація на артеріях ступні та стегновій різко ослаблена. АТ – 150/90 мм.рт ст. на руках, 90/60 мм рт.ст. на ногах. Над сонними артеріями – систолічний шум. Який найбільш вірогідний діагноз?

A *Коарктація аорти

B Аневризма аорти

C Аортальний стеноз

D Аортальна недостатність

E Коарктація легеневої артерії

19. 78 342

Дівчинка 8-ми місяців, народилася недоношеною. Відмічається задишка, тахікардія, гепатоспленомегалія, відставання в фізичному розвитку, ціаноз кінцівок. Визначається парастернальний серцевий горб, в ІІ міжребер’ї зліва вислуховується систолодіастолічний шум, АТ – 90/0 мм рт.ст. Про яке захворювання слід думати?

A *Відкрита артеріальна протока

B Коарктація аорти

C Стеноз аортального клапана

D Стеноз легеневої артерії

E Незарощення міжшлуночкової перетинки

20. 99 437

Хлопчик 8 років у фізичному розвитку не відстає від ровесників. З народження над серцем вислухується шум. Шкіра та видимі слизові звичайного кольору. АТ 100/70 мм рт.ст.. над легеневою артерією вислухується систоло-діастолічний шум, акцент 2 тону. На ЕКГ – признаки перевантаження лівих відділів серця. При рентгеноскопії відмічається посилення легеневого рисунку, затемнення серця звичайної форми. Ваш діагноз?

A *Дефект міжпредсерцевої перетинки

B Стеноз легеневої артерії

C Коарктація аорти

D Тетрада Фалло

E Відкрита артеріальна протока