Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
koli_kursova (1).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
546.82 Кб
Скачать

Розділ 3. Оцінка ефективності роботи очисних споруд кп «дрогобичводоканал»

КП „Дрогобичводоканал” надає послуги з водовідведення і очищення стічних вод м. Дрогобичу і м. Стебнику, а також приймає для очищення стічні води м. Трускавця і Борислава. Водоканал приймає і проводить очищення стічних вод від населення, промисловості, державних та комерційних підприємств вище зазначених міст та частини дощового стоку.

Стічні води міста Дрогобича самопливними колекторами надходять до КНС-„12м” і КНС-„16м”. З невеликих басейнів каналізування стоки перекачуються двома каналізаційними насосними станціями в систему головних колекторів.

Стічні води від м. Трускавця і м. Стебника самопливом надходять на районну каналізаційну насосну станцію (РКНС), яка перекачує їх на каналізаційні очищувальні споруди. Стічні води від м. Борислава самопливним колектором надходять на КНС-„12м”, яка розташована в м. Дрогобичі.

Після очисних споруд стічні води скидаються у річки Тисменицю (випуск №1) і аварійний випуск №2 у р. Солоницю .

3.1. Методика проведення очистки.

Принцип комплексного біологічного очищення стічних вод базується на взаємодії стічних вод з активним мулом та їх обробці в анаеробних і аеробних умовах. Фекальні стічні води з каналізації поступають в біореактор у з’ємний вловлювач грубих механічних відходів, виготовлений у вигляді решітки з отворами. Для того, щоб фекальні стічні води краще проходили через даний вловлювач і не забивали його, туди подається повітря. Далі стічні води поступають в першу анаеробну камеру біореактора, де відбувається моментальне змішування стічних вод з активним мулом [16].

Повний комплекс очистки води включає наступні блоки:

  • механічна очистка;

  • біологічна очистка;

  • доочистка;

  • знезаражування;

  • обробка осадів.

За допомогою системи ерліфтів стічні води рухаються по колу з першої анаеробної камери в останню, розкладаючись при цьому під дією бактерій активного мулу. З останньої анаеробної камери частина стічних вод поступає в аеробну камеру, де стічні води піддаються аерації за допомогою дрібнобульбашкових аераційних елементів, а інша частина – знову у першу анаеробну камеру, в результаті чого забезпечується безперервний процес очищення стічних вод.

З аеробної камери стічні води перетікають у кінцевий відстійник. У всіх камерах відбуваються процеси нітрифікації і денітрифікації різних ступенів інтенсивності [13 ].

В кінцевому відстійнику активний мул, осідаючи, відділяється від води. Частина активного мулу за допомогою ерліфту перекачується в першу анаеробну камеру біореактора.  Таким чином відбувається його рециркуляція. Інша частина активного мулу піддається стабілізації і утилізується. З кінцевого відстійника очищена вода через водозливний жолоб перетікає у стічний водопровід.

Всі процеси очищення відбуваються в полімерній ємності (ємностях), в яку монтується технологічне обладнання. Деталі і корпус біореактора виготовлені із спеціальних полімерів, розрахованих для роботи в біологічно-агресивному середовищі. В самому біореакторі немає рухомих частин і частин, що труться, а перекачування стічних вод та активного мулу з однієї камери в іншу відбувається за допомогою стиснутого повітря з використанням системи ерліфтів.

Під час роботи СБО не виділяють неприємних запахів, оскільки в них переважають аеробні процеси, та створюють мінімальний шум, що дає змогу встановлювати їх поблизу житлових приміщень [1].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]