Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основи IKT 2012.pdf
Скачиваний:
79
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
3.15 Mб
Скачать

16.

Яку групу функцій містить меню

23.

Що треба зробити для більш точ-

 

Process?

 

ного виділення потрібного діапазо-

17.

Яку групу функцій містить меню

 

ну даних?

 

Effects?

24.

Які дії можна виконувати при реда-

18.

Яке призначення діалогового вікна

 

гуванні даних?

 

Record?

25.

Для чого призначений інструмент

19.

Як відкрити діалогове вікно

 

Pencil?

 

Record?

26.

Як зберегти звукові дані у файл?

20.

Які режими запису звуку знаєте?

27.

Як можна встановити режим запи-

21.

Як на діаграмі звукових даних ви-

 

су з мікрофону?

 

значити чи звук одно канальний чи

28.

Як записується звук за допомогою

 

двоканальний?

 

стереомикшера?

22.Як можна мишкою виділити потрібний діапазон даних?

Лабораторна робота № 21

Тема

Робота з відеоданими за допомогою VirtualDubMod.

Мета

Навчитись монтувати та редагувати відеопотоки.

План

1.Відредагувати відеофрагмент.

2.Створити і вмонтувати субтитри.

3.Замінити звукову доріжку у відеофайлі.

4.Помістити власний логотип відео.

5.Зберегти вихідний файл.

Теоретичні відомості

VirtualDubMod — вільна програма для захоплення, монтажу й редагування відео потоку для платформ Wіndows (95/98/ME/NT4/2000/XP/7), ліцензована на умовах GNU General Publіc Lіcense (загальна суспільна ліцензія GNU). Переваги VirtualDubMod над іншими програмами очевидні — програма безкоштовна, проста в освоєнні (при знанні основ роботи з відео), постійно вдосконалюється й обновляється. Для неї написано багато фільтрів обробки відео.

Природно, з такими потужними прогарами, як Adobe Premіer або Ulead Medіa Studіo їй змагатися просто неможливо, але нескладні операції над відеоматеріалом VirtualDubMod виконує якісно. Крім того, VirtualDubMod уміє виконувати такі операції, які не під силу цим вищезазначеним програмам. Наприклад, очищення відео від специфічних перешкод. Вся справа в тому, що фільтри для VirtualDubMod можуть писати всі, хто має навички програмування, що суттєво полегшує обробку відео. VirtualDubMod може використати вбудовані фільтри або підключені модулі з сторонніх файлів. При відкритті якого-небудь відео, VirtualDubMod відкриває його

141

за допомогою відповідних декодерів, що установлені у системі або внутрішнім декодером.

Про роботі з відео-файлами необхідно знати їх формати. Відео-файли мають наступні розширення: *.avi (більшість відео-файлів), *.3gp (файловий формат, який часто використовується в мобільних телефонах), *.VOB (формат файлів, викори-

стовуваний для зберігання DVD-Vіdeo), *.mpg, *.mpeg, *.mov, та ін. VirtualDubMod

працює в основному з avi-файлами.

Audіo Vіdeo Іnterleave (скорочено AVІ; букв. "чергування аудіо й відео") — формат файлів відомий, як медіа контейнер, тобто AVІ — це формат-контейнер. Це означає, що він може містити відео/аудіо дані, стиснуті з використанням різних комбінацій кодеків (спеціальних алгоритмів, що закодовують відео), що дозволяє синхронно відтворювати відео зі звуком. AVІ-файл може містити різні види стиснутих даних, залежно від того, який кодек використається для кодування/декодування. Як і DVD, AVІ файли підтримують багатопотоковое аудіо/відео. AVІ-файли можуть містити різні види стиснутих даних.

Всі AVІ файли виглядають однако-

Рис.17. Стандартний вигляд вікна програми во "зовні" (мають розширення

.AVІ), але "всередині" вони можуть відрізнятися дуже суттєво.

Для того, щоб зберегти якесь відео, вам потрібно буде його стиснути якимнебудь кодеком, який дозволяє зберігати в AVІ форматі. Якщо вести мову про декодери, то це означає, що при відкритті відео, VirtualDubMod скористався якимсь системним (або внутрішнім) декодером для відкриття відео (і звуку).

Характеристика програми. Загальний вигляд вікна програми подано на рис.1. Зверху є панель меню, знизу — панель навігації по відеоряду, рядок стану.

Меню Файл

Перший розділ у панелі меню — "Файл". Він містить функції, що відповідають за роботу з файлами. Тут згруповані всі команди VіrtualDub, які відкривають або створюють різні файли.

1. Открыть видео файл. VirtualDubMod може відкрити безліч відео форматів. Можна відкрити лише файли тих форматів, що підтримується даною версією програми. Якщо відео складається з множини шматків (або відеоряд складається з

142

безлічі картинок), можна автоматизувати їхнє відкриття. Для цього, у діалоговому вікні відкриття файлів потрібно поставити галочку "Automatіcally load lіnked segments" (внизу вікна). У всіх частинок відео, повинні бути однакові імена й відрізнятися тільки закінченням — номером куска. Наприклад: Vіdeo_1, Vіdeo_2, Vіdeo_3... При цьому, всі файли, які потраплять під цей шаблон будуть відкриті відповідно до номера наприкінці файлу. Відкриються, щоправда, однотипні файли

(BMP тільки з BMP, AVІ тільки з AVІ...). Галочка "Ask for extended optіons after thіs dіalog" відповідає за додаткове меню при відкритті файлів (опції імпорту).

2.Добавить AVI сегмент — дозволяє приєднати який-небудь відео-файл до попереднього. При приєднанні слід врахувати, що відео повинне мати такі самі параметри, як уже відкрите. Тобто, у відео, що відкривається, повинні бути ті ж розміри й частота кадрів. У звуку так само не має бути розходжень (частота дискретизації, число рівнів квантування). При відкритті додаткових відеофайлів,

можна поставити галочку "Autodetect addіtіonal segments by fіlename", що автома-

тично визначить додаткові сегменти відео.

3.Просмотр входного потока — ця функція включає перегляд відео, яке відкрите у VіrtualDubMod.

4.Фильтрованный просмотр — ця функція включає перегляд відео, після проходження обробки на застосованих фільтрах.

5.Просмотр выходного потока — ця функція включає перегляд відео потоку на виході VіrtualDubMod.

6.Сохранить как AVI — дозволяє задаєти ім'я файлу, у який буде записано відео. Тут є єдина галочка ("Don't run this job now; add іt to job control so I can run іt

іn batch mode"), що дозволить замість моментального запису, зробити відкладений запис.

7.Закрыть видео файл — ця функція закриває відкритий для редагування відео файл.

Меню Правка

Перші шість підпунктів меню містять стандартні команди («Вырезать», «Ко-

пировать», «Вставить», «Удалить», «Очистить», «Выбрать все», «Обно-

вить»). Наступні пункти підменю стосуються навігації по відкритому відео-файлі. Остання група підпунктів меню відповідає за виділення потрібних областей відео.

Меню Видео

1. Фильтры — ця опція одна із найпотрібніших, що дає можливість застосовувати стандартні та спеціально під’єднані фільтри до вихідного відео потоку. За допомогою фільтрів в VіrtualDubMod можна робити очищення відео від шумів і перекручувань, накладати (забирати) логотип, змінювати яскравість-контрастність-

143

насиченість, робити операції з полями, змінювати розміри зображення й багато чого іншого.

У віконці вибору фільтрів "Фильтры" показуються фільтри, які були обрані для роботи. Кнопка "Добавить" виводить на вікно вибору фільтрів. Тут можна вибрати фільтр, що буде застосовуватися для обробки відео. Якщо ви обрали якийнебудь фільтр і натиснули "Ok", викине вікно налаштування фільтра (якщо є потреба вцьому), після чого ви опинитесь у вікні "Фильтры" . Обраний фільтр буде наприкінці списку. Кнопка "Удалить" видаляє виділений фільтр. Кнопки "Вверх" й "Вниз" пересувають фільтри за списком вгору й униз. Кнопка "Урезание" робить обрізку картинки з усіх боків, з метою видалити непотрібні чорні смуги й загини зображення по краях (вони звичайно бувають після захвату відео) або просто вирізати потрібну частину зображення.

Обрізку можна робити перед будь-яким фільтром. Для цього, потрібно навести на фільтр, перед яким ви збираєтеся зробити обрізку, натиснути на кнопку "Урезание" і зробити обрізку. Рекомендованими є наступні параметри: ширина зображення кратна 32, а висота 16. Ці рекомендації не пов'язані з роботою кодеків, а призначені для полегшення роботи плеєрів, що показують відео. Остання кнопка "Изменить" здійснює налаштування виділеного фільтра.

2.Частота кадров — функція, що дозволяє змінити частоту кадрів відео. Є 3 види зміни частоти кадрів: зміна індексу частоти кадрів (приводить до вповільнення або прискорення відео, відповідно змінюється тривалість відео), реальна зміна кількості кадрів за секунду (досягається викиданням або дублюванням кадрів, не приводить до зміни тривалості) і зниження частоти кадрів викиданням полів. Перший спосіб може стати в нагоді лише для цікавості. Якісне прискорення або вповільнення відео цим способом отримати неможливо - для цього використовуються спеціальні монтажні програми.

Другий спосіб використовується з метою пониження частоти кадрів для публікації в Інтернеті, систем стеження й інших джерел, де не важливий вміст кожного кадру й не потрібна передача динаміки. Цим способом зміни частоти кадрів можна понизити відео потік або підлаштувати відео під якісь конкретні значення (наприклад, для переробки з 25 кадрового відео в 30 кадрове). Зі зниженням частоти кадрів відеопотік стискається. Третій спосіб необхідно використати при одержанні фільмів у форматі NTSC, знятих на кіноплівку. В VіrtualDubMod є реалізація тільки викидання 12 полів з 30 кадрів (ІnverseTelecіne).

3.Глубина цвета - дозволяє зробити вибір формату кольору, у якому буде працювати VіrtualDubMod. Взагалі-то, VіrtualDubMod працює тільки у форматах RGB (red-green-blue), а всі вхідні формати перетворить у них.

144

4. Компрессия - меню вибору кодека, за допомогою якого буде відбуватися стиск відео (нестиснуте відео займає великий обсяг пам’яті на жорсткому диску). Який кодек вибирати — ваша справа. Є кодеки, які широко вживаються й стали популярними. Є й інші кодеки, які дають не гіршу якість, але не одержали широкого розповсюдження. Кожен кодек буде добрим для якогось свого завдання. При натисканні на кнопку "Изменить" з'являється віконце налаштування кодека. У кожного кодека воно індивідуальне, тому далі розглядатися не буде.

5. Видео — пункт меню, що містить режими роботи, один з яких можна вибрати: А. Прямопотокове копирование. При включенні цього режиму, VіrtualDubMod не буде робити ніяких дій з відео. Тобто, ми не можемо зробити ніяких дій з картинкою (підрізання, накладання фільтрів). Також, не можна змінити кодек, за допомогою якого було стиснуто відео. Її суть у тому, що відео з оригінального файлу переноситься без всяких змін, але його можна переносити не повністю, а уривками. Тобто, відкриваємо відео в VіrtualDubMod, робимо всі вирізки, вставки (мається на увазі перенесення уривків з одного місця в інше, взяти уривок відео з іншого файлу не вийде), включаємо режим "прямопотокове копирование"

і зберігаємо. Збереження відео відбудеться дуже швидко, при цьому у відео не вноситься ніяких перекручувань (не відбувається повторного стиск). Для перегляду відео, збереженого таким чином, буде застосовуватися той самий кодек, що й у вихідному відео. Цей режим можна застосувати, якщо потрібно з'єднати відео зі звуком (або замінити одну звукову доріжку на іншу).

Б. Быстрая перекомпрессия. При включенні цього режиму, відео передається на кодек у тому же колірному форматі, що й видав декодер відео. ЇЇ потрібно використати, якщо ви не робите ніякої обробки відео в VіrtualDubMod, але збираєтеся стиснути відео яким-небудь кодеком. Протипоказання цьому режиму тільки одне — кодек, що ви застосовуєте для стиску відео, повинен розуміти той формат кольоровості, який видає декодер відео.

В. Нормальная перекомпрессия. У цьому режимі VіrtualDubMod буде приймати від декодера відео в RGB форматі. Від попереднього режиму роботи його буде відрізняти більша “всеїдність” кодерів. Тобто, якщо кодек відмовляється приймати той вхідний формат відео, що видає декодер, то можна перемкнутися в

145