Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4-ПЄС.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
107.52 Кб
Скачать

5.2. Судовий перегляд у випадку бездіяльності інститутів єс за ст. 265 Договору про діяльність єс

Стаття 265Договору про діяльність ЄС своєрідно доповнює ст. 263Договору про діяльність ЄС, надаючи індивідам можли­вість ініціювати процедуру судового перегляду у разі бездіяль­ності інститутів ЄС. При цьому бездіяльність має порушувати установчі договори ЄС, коли Договором встановлено обов'язок держави діяти.

Позивачі можуть бути привілейовані (держави-члени ЄС, Рада Міністрів, Європейська Комісія та Європейський Пар­ламент) та непривілейовані (індивіди). Але залишається нечітко визначеним, чи буде прийнято скаргу у випадку акта, якщо оскаржуваний акт адресовано до третьої особи*.

* Суд застосовував таку аналогію у рішенні за справою 246/81. Bethel/ v. Commission (1982) ECR 2277, та v рішенні за справою 15/71, Mackprane v. Commis­sion (1971) ECR 797.

Перед поданням скарги за ст. 265 Договору про діяльність ЄС треба звернутися до інституту ЄС з вимогою здійснити дію. За такою вимогою інститут ЄС протягом 2місяців, повинен вчинити дію або визначитися своєю позицією. Якщо цього не зроблено, позивач може подати скаргу до ЄСП протягом наступ­них 2місяців.

5.3. Судовий перегляд за ст. 277 Договору про діяльність єс (непрямий перегляд)

Відповідно до положення ст. 277Договору про діяльність ЄС можна оскаржити законність загального акта Співтоварис­тва, на якому ґрунтується оскаржуваний акт чи бездіяльність інституту ЄС (за ст.ст. 263, 265Договору про діяльність ЄС). Оскарження за ст. 277Договору про діяльність ЄС не має часових обмежень, тобто, незважаючи на закінчення строку за ст. 263 (3) Договору про діяльність ЄС, будь-яка сторона (пози­вач чи відповідач) може посилатися на підстави, визначені у ст. 263 (2) Договору про діяльність ЄС.

ЄСП не може самостійно ініціювати процедуру перегляду за ст. 277Договору про діяльність ЄС, але лише у зв'язку з уже розпочатою справою за ст. 263або ст. 265Договору про діяльність ЄС.

Контрольні питання

1. Охарактеризуйте вертикальну та горизонтальну пряму дію права ЄС.

2. Які існують передумови відшкодування збитків індивідам з боку держави-члена за рішенням у справі Francovichl

3. У чому полягає сутність доктрини верховенства права ЄС над національним правом держав-членів?

4. Розкрийте процедуру відшкодування збитків, заподіяних інститутами ЄС згідно зі ст. 340 (2)Договору про діяльність ЄС.

1 Моністичний засіб інкорпорації є традиційним для Нідерландів, Франції: Дуалістичний практикується у Бельгії, Великій Британії, Італії, Німеччині, тощо.