Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_matem.docx
Скачиваний:
376
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
10.3 Mб
Скачать

5. Співвідношення арифметичного, алгебраїчного і геометричного матеріалу у підручниках:

У підручнику переважають завдання арифметичного змісту (80 - 85%). Саме на завданнях арифметичного змісту діти вдосконалюють свої знання та вміння оперувати множинами, здійснювати різного роду обчислення, розв’язувати задачі і тд.

Алгебраїчні завдання (до 15%) передбачають не лише введення відповідних понять і термінів, а й широке використання їх у навчальному змісті, що дозволяє підготувати дітей до вивчення систематичного курсу алгебри.

Система геометричних завдань (до 5%) у 4-му класі розширюється шляхом уведення уявлення про сектор круга, види трикутників через класифікацію за кутами або сторонами. Система геометричних завдань, пов’язаних із кресленням фігур, вимірюванням і обчисленням геометричних величин, дозволяє проілюструвати просторові та кількісні характеристики реальних об’єктів, організувати продуктивну діяльність молодших школярів.

6. З'вязок арифметичного матеріалу і матеріалу про величини у підручнику для 4 класу: оскільки число розглядається як результат вимірювання величини, водночас із нумерацією цілих невід’ємних чисел подаються величини. Величина розглядається як загальна властивість предметів або явищ оточуючого світу, за якою можна здійснювати порівняння, встановлювати пари об’єктів, що мають цю властивість у рівній мірі, а процес вимірювання величин — як визначення кількості мірок. З розширенням множини чисел за аналогією вводяться нові одиниці вимірювання величин на основі актуалізації потреби знайти іншу мірку. Значну увагу приділено формуванню вмінь виконувати перетворення одиниць вимірювання величин, виконувати дії з іменованими числами, які широко застосовуються у текстах сюжетних задач.

7. Як підручник орієнтує вчителя на ознайомлення дітей з властивостями арифметичних дій, з формуванням математичних понять:

8.Призначення додаткового матеріалу (додаткових вправ): додаткові вправи, що представлені у підручнику використовуються на уроках у для того, аби вдосконалити знання учнів з даної теми, або ж дати змогу логічно помислити, заглибитись і краще осмислити зміст навчального матеріалу. Перевірити вміння дітей застосовувати свої знання на роз’язанні практичних завдань.

9.Функції ілюстративного матеріалу: значну увагу в Підручнику приділено ілюстраціям. Залежно від дидактичної доцільності вони використовуються для мотивування діяльності, пояснення або конкретизації матеріалу, полегшення запам'ятовування, доповнення інформації, розвитку пізнавального інтересу, як опора для формулювання емоційно-ціннісного ставлення учня. У якості ілюстрацій використано предметні та сюжетні малюнки, схеми, символи.

10.Можливість реалізовувати завдання патріотичного, морального, трудового, естетичного, фізичного виховання через зміст навчального матеріалу, методичний апарат, зміст задач: у підручнику для учнів 4 класу

реалізація завдань виховання різних напрямків здійснюється через зміст запропонованих завдань, задач. Наприклад:

- у підручнику представлені завдання у змісті яких йдеться про Золоті ворота в Києві часів Київської Русі, про гетьмана українського реєстрового козацтва Петра Сагайдачного,ознайомлення з назвами міст України, найбільшими ріками,що протікають через територію держави, що сприяє патріотичному вихованню школярів;

- трудове виховання - збирання ягід, допомога мамі, фарбування лавок у парку, саджання дерев, пошиття одягу для ляльки;

- естетичне виховання - похід у ляльковий театр, цирк, завдання про казкових героїв (Русалонька, Попелюшка, Буратіно та Мальвіна, Карлсон та ін.), хлопчик читає книги;

- моральне виховання - допомога батькам, поділ між собою цукерками і тд, допомога у виконанні завдань;

- фізичне вихонання - завдання про різні види спорту, про туризм;

11.Чи виховує зміст підручника інтерес до математики: у Підручнику закладені можливості для розвитку в учнів здатності критично мислити (система контекстних завдань); знаходити різні способи для розв’язування учбової задачі (комплекс завдань із запрошенням віднайти інший або зручний спосіб виконання);

складати алгоритм виконання дій (складання плану розв'язування задач, встановлення послідовності виконання учбових дій у обчисленнях),

володіти вміннями самоконтролю та самооцінювання (коли учню пропонується обрати посильне для нього завдання, оцінити свою роботу або роботу однокласника, поцікавитися, як по-іншому виконали завдання учні в класі, відшукати й виправити помилки у розв’язанні).

У підручнику також розміщений розділ « 3 математичної скарбнички», що дає шогу шжм щя бажанні загдибитись у зміст деяких тем.

12. Здійснення профорієнтаційної роботи: пропонуються завдання, зміст яких націлений на ознайомлення дітей із різного роду професіями та видами діяльності з яким ця професія пов'язана. Наприклад, професії: столяр, фермер, оператор, сантехнік, продавець, шофер та ін.

13.Розвиток словникового запасу учнів: відповідно до кожної нової теми, що вивчається словник дітей збагачується новими математичними термінами та поняттями. Зміст завдань також несе у собі нові слова, що досі не були притаманними для словника школярів. Збагачується словник власними назвами (міста України, ріки), види транспорту та геометричними та алгебраїчними термінами

14.Вироблення навчальних умінь, уміння, самостійно працювати з підручником: даний підручник зорієнтований на формування й розвиток в учнів умінь практично застосовувати набутий досвід математичної діяльності. Тому до змісту включено компетентнісно зорієнтовані завдання, які за формою є комплексними, структуровані з кількох взаємопов'язаних питань різної тематики і потребують використання засвоєного матеріалу в умовах, наближених до реального життя дитини.

Важливою перевагою підручника є те, що умовні позначення до різних видів завдань дають змогу коригувати свою роботу (домашні завдання, завдання підвищеної складності)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]