Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 кл геогр Транспорт 22 12 2013.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
55.11 Кб
Скачать

3)Сучасні судна та обладнання.

V)Повітряний

36 авіакомпаній, дев'ять виконують регулярні міжнародні пасажирські перевезення за 99 маршрутами до 41 країни світу, поступово зникають дрібні авіакомпанії - призводить до монополії на ринку авіаперевезень. Лідер - авіакомпанія «Аеросвіт».

Аеропорти: вісім з яких є стратегічними, а саме: «Бориспіль», «Донецьк», «Одеса», «Львів», «Сімферополь», «Харків», «Дніпропетровськ», «Київ-Жуляни»

Після спорудження надсучасного пасажирського терміналу з пропускною спроможністю 10 млн пасажирів на рік «Бориспіль» є найбільшим аеропортом Східної Європи.

Переваги

1) є наймо­лодшим і найшвидкіснішим, 2)незалежність від характеру місцевості,

3) Високу мобіль­ність, 4)можливість доставки вантажів і пасажирів у важкодоступні райони.

Недоліки:

1)найдорожчий 2)залежить від погодних умов.

Повітряний транспорт спеціалізується на перевезеннях паса­жирів на відстань понад 1 тис. км. Водночас повітряним транспортом послуговуються і для інших корисних цілей - аерофотозйомок, хімічної обробки посівів, боротьби з лісовими пожежами, санітарних перевезень, перевезення продукції, що швидко псується.

Перспективи

1) реконструкція аеропортів, оснащенням сучасними системами керування, польотами повітряних суден;

2)будівництво та закупівля нових типів літаків із підвищеною комфортністю, надійністю та економними витратами палива.

Vі)Трубопровідний

Дуже вузька спеціалізація — перекачування газоподібних і рідких речовин (природного газу, нафти й продуктів її переробки, води й деяких інших речовин) трубами на значні відстані.

Перший газопровід України (Дашава — Стрий — Дрогобич — Львів) був завершений у 1924 р., другий (Дашава — Львів) був пущений у 1929 р. і третій (Дашава — Київ — Москва) став до ладу в 1947 р.

Першим нафтопроводом, побудованим у 1963 р., є «Дружба».

Переваги

1)найбільш економічний й ефективний; 2) не залежить від погодних умов; 3)незалежність від характеру місцевості; 4)можливість доставки вантажів у важкодоступні райони.

Недоліки

1)Низька швидкість; 2) небезпека аварій із серйозними екологіч­ними наслідками.

Основу газопровідного транспорту Укра­їни становлять магістральні газопроводи, які простягаються від власних газових родовищ до пунктів споживання: Шебелинка - Харків або Дашава – Київ, Шебелинка - Дніп­ропетровськ - Кривий Ріг - Одеса – Кишинів, Шебелинка - Київ - Красилів - західні райони України, Дашава - Долина - Львів тощо.

Завдяки вигідному географічному положенню транзитом прямують інтенсивні потоки газу до Західної Європи. Газотранспортна система України є найпотужнішою у світі за обсяга­ми транзиту -

37 тис. км газопроводів, 14 під­земних сховищ газу.

На територію України природний газ надходить, зокрема, з Росії. Довжина газопроводу

Уренгой - Помари - Ужгород на території України сягає 1160 км. Газ на територію України надходить також з країн Середньої Азії. Подача газу за межі України здійснюється за такими напрямками: Молдова, південні регіони Росії, Угорщина ~ Боснія і Герцеговина, Ру­мунія ~ Болгарія - Туреччина, Македонія, Греція, Словаччина і далі, через Чехію і Австрію, до Німеччини, Словенії, Італії, Франції.

Найбіль­ший у світі нафтопровод «Дружба» - 5200 км завдовжки. У межах України - 680 км. До «Дружби» приєднаний нафтопровід Одеса-Броди, побудований між містом Одесою на Чорному морі і містом Броди у Львівській області.

Решта нафтопроводів забезпечує нафтопереробні заводи України нафтою, основна частка якої поки що надходить з Росії. Зокрема, це нафтопровід Са­мара-Лисичанськ-Кременчук-Херсон-Одеса. Важливе значення мають нафтопроводи, які з'єднують вітчизняні родовища і нафтопереробні заводи, як-от: Долина-Дрогобич, Прилуки-Кременчук, Гнідинці – Розбишівське - Кременчук та ін.

Сьогодні до найважливіших газопроводів України належать:

«Союз» (Оренбург — Лисичанськ — Ужгород — Угорщина — Сло­ваччина — країни Західної Європи),

«Прогрес» (Уренгой (північ За­хідного Сибіру РФ) — Київ — Угорщина — Словаччина — країни Західної Європи),

Уренгой — Помари — Ужгород — Угорщина — Словаччина — країни Західної Європи, Івацевичі (Білорусь) — Долина (що поєднав газопроводи «Сяйво Півночі» і «Братство»),

Шебелинка — Дніпропетровськ — Кривий Ріг — Одеса — Кишинів (із відгалуженням на Миколаїв — Херсон — Вірменськ — Красноперекопськ — Сімферополь — Севастополь).

Альметбівськ (Татарстан, Росія) — Мозир (Білорусь) — Дрогобич - Ужгород — УгорщинаСловаччинакраїни Західної Європи).

інших основних нафтопроводів країни належать:

Поволжя (Самара, Росія) — Лисичанськ — Кременчук — Одеса,

Прилуки (Чернігівська область) — Кременчук,

Грозний — Луганськ — Лисичанськ.

Мережа продуктопроводів в Україні розвинена слабко. Найбільщ важливими є:

Тольятті (Росія) — Горлівка — Одеса (аміакопровід); Калуш — Тисауйварош (Угорщина) (етиленопровід); Грозний — стан­ція Трудова (Луганська область) (газопровід),