Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Referat_na_temu.docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
1.39 Mб
Скачать
  1. Зникаючі тварини Вінничини

Рис. 2. Рідкісні та зникаючи види фауни, що охороняються на території Поліського заповідника: 1. – миньок, 2А – мінога українська (доросла форма), 2б – мінога українська (піскорийка), 3. – мідянка, 4. – деревна жаба, 5. – глухар, 6. – чорний лелека, 7. – бородата сова, 8. – рись, 9. – трипалий дятел (Рис. Парнікоза І.Ю.)

Але найбільшого видового різноманіття досягають в заповіднику птахи. Серед них багато рідкісних та занесених на сторінки Червоних книг України та прилеглої Білорусі. Емблемою заповідника обрано глухаря (Рис.2-5, Рис. 4).

У водоймах області зустрічаються 4 види риби занесеної до Червоної книги України: вирезуб, марена дніпровська, чоп великий, стерлядь. При проведені промислового вилову риби зустрічаються прилови в промислі 1-2 шт. в основному марена дніпровська.

Глухар – тайговий вид, що зберігся на Україні лише на Поліссі та в Карпатах, занесено до Червоної книги України

Цей великий птах з ряду куроподібних мешкає в навколишніх лісах протягом усього року, харчуючись взимку бруньками берези та інших дерев. А навесні у глухих куточках боліт він починає токувати. Ще в темряві злітаються самці на токовище. Вони вибирають собі зручне місце, розпускають хвоста і прагнучи привернути увагу самок, що прилітають пізніше, видають звуки, схожі на тріск зламаних гілок. Під час співу глухар нічого не чує. Тож той, хто прагне його побачити, має обережно підкрадатися лише, коли глухар співає. Один необережний звук і самець зринає у повітря і скоріш за все на це місце сьогодні вже не повернеться. На відміну від яскраво забарвлених самців, одноманітно забарвлені самиці не привертають до себе уваги під час токування. Не менш цікавим є ще один рідкісний птах – чорний лелека (Рис. 2-6). На відміну від свого білого родича, цей вид обирає для гніздування віддалені від людських поселень ділянки. Хоча, як зазначав орнітолог заповідника Бумар Г.В, останнім часом чорний лелека перестав сторонитися людей, гніздує і харчується по сусідству з людьми. В заповіднику нараховується не менше 6-ти його гнізд. Ще одним великим куриним птахом заповідника є тетерук (Рис.5). Його токування, що нагадує булькотіння, можна почути навесні на узліссях та відкритих луках.

До "Червоної книги" України занесені такі види змій:

У сухих мiсцях серед кущiв, на узлiссi, серед скал можна побачити іншу змію - мiдянку. Зазвичай, вона жовтувато-бурого або мiдно-червоного кольору. Довжина її до 65 сантиметрiв. Уздовж спини тягнуться двi поздовжних темних плями, якi iнодi зливаються. Голова зверху темна або з характерною дугоподiбною смужкою i ламаною лiнiєю. У кiнцi серпня - на початку вересня самка народжує 2-15 дитинчат, завдовжки 13-15 сантиметрiв. Харчується мiдянка переважно ящiрками, iнколи дрiбними тваринками, комахами чи птахами. Жертву спочатку душить, обвиваючи кiльцями тiло. Але у боротьбi з великою здобиччю застосовує i отруту, яка паралізує. У людини ця отрута викликає хiба що подразнення.

«Заказники Вінницької області»

Білянський Ліс

Бритавський заказник

Бронницький заказник

Буго-Деснянський заказник

Вендичанська Дубина

Володимирська Дубина

Гайдамацька Балка

Гарячківська Дача

Грабарківський заказник

Дашівський заказник

Дяківці (заказник)

Журавлівська Дача

Згарський заказник

Іллінецький заказник

Коростовецький заказник

Криве (заказник)

Марксова Дубина

Початок (гідрологічний заказник)

Самчинецьке Урочище

Сестринівська Дача

Устянська Дача

Хмільницька Дача

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]