Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна №2.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
530.96 Кб
Скачать

Циклони, антициклони, атмосферний фронт

Відомо, що першопричиною виникнення вітру є різний ступінь нагрівання повітря, який спричиняє різницю в його щільності. А це призводить до різниці тиску повітря на суміжних ділянках земної поверхні. Над ділянками, що сильно нагріваються, повітря від тепла розширюється, стає легшим і підіймається, а на його місце надходить холодне повітря з сусідніх, менш нагрітих областей. Так утворюється вітер, і якщо різниця тисків дуже велика, він рухається з величезною швидкістю. В атмосфері утворюються циклони і антициклони. Це величезні атмосферні вихри з діаметром до 2-3 тис. км і більше, висотою 10-20 км, швидкістю переміщення повітряних мас до 30-40 км ∕ год., інколи до 80 км ∕ год. Це значить, що вони можуть одночасно охоплювати декілька областей, країн і визначати погоду на цій великій території. При проходженні циклона не лише збільшується швидкість вітру, але і змінюється його напрямок. У передній частині циклона спостерігаються вітри з південної складової з підвищеною температурою, в тиловій (задній) частині – із східної складової з пониженою температурою. З цим пов’язані і коливання температури при проходженні циклона. Повітряні маси, переміщуючись до центру циклона, швидко підіймаються в вертикальному напрямку вгору. Над теплою частиною на висоті утворюється гребінь підвищеного тиску, а над холодною – яма пониженого тиску.

У Північній півкулі Землі повітряні маси циркулюють проти годинникової стрілки, а в Південній – за годинниковою. Це явище пов’язане з тим, що Земля обертається навколо своєї осі.

Циклонічні зони характеризуються збільшеною хмарністю і опадами. В передній частині циклона спостерігається вертикальне переміщення повітря, опади випадають із хмар теплого фронту (іноді моросящі опади), а в задній частині – опади ливневі із кучо-дощових хмар, які характерні холодно-повітряним масам, що надходять у задню частину циклона.

Наближення циклона можна помітити за зниженням тиску і за першими хмарами, які з’являються на західній стороні горизонту. Це фронтальні перисті хмари, які рухаються паралельними полосами. За ними йдуть перисто-шарові хмари, шарово-дощові, які супроводжуються розірвано-дощовими.

В антициклонах фронтів немає, повітряні маси переміщуються від периферії до центру. Атмосферний тиск у центрі високий. Із розвитком антициклона потужні пари повітря в ньому повільно осідають, що призводить до їх нагрівання і виникненню інверсій температур. У зв’язку з цим вологість зменшується і в антициклоні встановлюється малохмарна (ясна) суха погода. В Північній півкулі Землі повітряні маси рухаються за годинниковою стрілкою, а в Південній – проти годинникової стрілки від периферії до центру.

Атмосферний фронт – перехідна зона між двома повітряними масами (теплою і холодною) в атмосфері з відмінними фізичними властивостями (відносною вологістю повітря, температурою, атмосферним тиском). Атмосферний тиск коливається, повітряні маси переміщуються в різних напрямках, температура повітря швидко змінюється всередині зони фронту (погода нестійка).

По вертикальній площині атмосферний фронт утворює похилену під кутом менше 100 поверхню товщиною сотні метрів.

Довжина лінії фронту досягає сотні і тисячі кілометрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]