Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

курсовая / 2 / Вступ

.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
29.11.2015
Размер:
15.87 Кб
Скачать

Вступ

Актуальність дослідження І.С. Нечуй-Левицький є митцем світового рівня, його творчість стала класичним здобутком української літератури. Оскільки сміх, гумор як соціокультурний і психологічний чинник є однією із складових ментальності й духовності українського народу, однією з найяскравіших характеристик українця, в якій показується як універсальна, так і суто національна природа комічного. Вивчення поетики комічного надасть можливість скоригувати існуючі оцінки творчості І.С. Нечуя-Левицького, глибше висвітлити характер, роль і функцію гумору в тексті власне художньому.

Нечуй-Левицький є одним з найяскравіших майстрів, який дуже вдало і дуже тонко використовував просторічну лексику в своїх творах для створення сатиричного і гумористичного ефекту. Одним з найкращих його творів, де поєднано реалістичність та, водночас, гумор і сатиру є повість „Кайдашева сім’я”.

За стилем "Кайдашева сім'я " належить до кращих гумористично-сатиричних творів. Під гумором ми розуміємо такий прийом у художньому творі, чи спосіб розповіді, коли окремі явища, вчинки, поведінка людей зображується в смішному, жартівливому тоні. Засобом гумору часто викриваються окремі вади і недоліки в житті. Сатира – це гнівне осудження в творі явищ суспільного і особистого життя. Сатиричні образи, як правило, викликають у читача почуття обурення і огиди до негативних явищ життя, зображених у творі.

В повісті "Кайдашева сім'я" Нечуй-Левицький виявив себе майстерним гумористом і визначним сатириком, викривачем негативних явищ життя селянства за капіталізму

У творі Нечуя-Левицького як сатира, так і гумор служать засобом викриття більших чи дрібніших вад у людському житті. Досконало знаючи народний гумор, Нечуй-Левицький широко користується ним у повісті. Але не завжди "смішні" картини в повісті здаються смішними. Часто гумористичні картини переходять у сатиру, в гостре осудження умов капіталістичної дійсності. Так, Нечуй-Левицький сатиричне викриває дрібновласницьку обмеженість молодих Кайдашів, які відмовляються розкопувати горба на користь собі і громаді, гостро висміює забобонність Кайдаша і знахарські здібності баби Палажки, осуджує жорстокість Кайдашихи, особливо у поводженні з Мелашкою, і хижацьку поведінку Мотрі у стосунках з свекрухою.

Повість "Кайдашева сім'я "увійшла в історію української літератури, як соціально-побутовий твір, в якому автор змалював реалістичні образи селян 2 пол. XIX ст., виявив себе майстром художнього слова.

Об'єктом дослідження є соціально – побутова повість Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я»

Предметом дослідження є способи вираження комічного у повісті Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я»

Мета дослідження - показати, що біблійна лексика є одним з найдавніших та найцікавіших з наукової точки зору рівнів лексикології, а також проаналізувати та класифікувати досліджувану лексику, довести вагомість її значення, висвітлити її значення для формування лексичного складу сучасної української літературної мови на прикладі твору Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»

Завдання:

Для досягнення поставленої мети визначаємо такі завдання:

  1. Знайти, відібрати та проаналізувати статті, наукові праці, підручники, де розглядались способи вираження комічного.

  2. Знайти та поділили наявну в творі способи вираження комічного на декілька тематичних груп.

  3. Прослідкували частоту вживання тих чи інших способів вираження комічного у досліджуваному творі.

  4. Для пояснення вжитих у творі понять використовували…

Джерельна база складається зі статей, наукових досліджень, підручників, посібників з … , в яких різноаспектно висвітлені питання про розвиток, функціонування, класифікації ….

Практичне значення роботи полягає в тому, що її результати можна використати під час вивчення способів вираження комічного у школі для роботи на факультативних заняттях, студентами…

Соседние файлы в папке 2