Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtomobilka_shpori.docx
Скачиваний:
916
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
178.31 Кб
Скачать

36. Призначення, загальна будова і робота рульового керування автомобіля зил-4314-10.

За допомогою рульового керування повертають передні колеса i цим самим змiнюють напрям руху автомобiля.

Рульове керування складається з рульового механiзму i рульового привода.

Рульовий механізм збільшує зусилля водія, прикладене до рульового колеса.

Легкість керування автомобілем насамперед залежить від загального передаточного числа рульового механiзму, яке визначається відношенням кута повороту рульового колеса до кута повороту передніх коліс автомобiля. Загальне передаточне число рульового керування дорівнює добутку передаточних чисел рульового механiзму i рульового привода.

Передаточне число рульового механізму автомобіля ЗІЛ-4314-10 - 20,0,

Рульовий привод передає зусилля від рульового механізму до керованих коліс. Він являє собою систему поворотних важелів і рульових тяг, шарнірно зв’язаних між собою.

Конструкція рульового привода виконана так, щоб забезпечити рух коліс автомобiля на повороті без бокового ковзання.

Особливістю рульового керування автомобiля ЗIЛ-4314-10 є застосування гiдравлiчного підсилювача, вмонтованого в картер рульового механiзму. Гiдропідсилювач зменшує в кілька разів зусилля, які докладає водій до рульового колеса, повертаючи передні колеса.

До комплекту підсилювача входить масляний насос, який приводиться в дію пасовою передачею від колінчастого вала двигуна.

Рульовий механізм автомобiля ЗIЛ-4314-10 складається з картера, гвинта i гайки на циркулюючих кулях, поршня-рейки, гiдропiдсилювача i зубчастого сектора, який виготовлено разом з валом рульової сошки.

Гайка рульового механiзму жорстко закріплена всередині поршня-рейки. Зубчаста рейка i зубчастий сектор мають зуби, товщина яких змінюється по їх довжині.

У результаті перемащення гайки по гвинту обертання рульового вала перетворюється в поступальний рух поршня-рейки. Зуби поршня-рейки повертають сектор, а разом з ним i вал iз сошкою.

Рульовий механізм автомобiля ЗIЛ-4314-10 має карданну передачу, яка дає можливість послабити вплив коливання кабіни відносно рами, а також зменшує розміри системи рульового керування. Вилки карданів у верхній частині з’єднані з рульовим валом, а в нижній - з ведучим валом рульового механiзму.

У рульовому керуваннi автомобiля ЗIЛ-4314-10 зачеплення поршня-рейки iз зубчастим сектором регулюють обертанням регулювального гвинта, розмiщеного на кришцi рульового механiзму.

Тиск масла на холостому ходу двигуна повинен бути не менш як 6 МПа

37. Призначення, будова і робота гідропідсилювача рульового керування автомобіля зил-4314-10.

Особливiстю рульового керування автомобiля ЗIЛ-4314-10 є застосування гiдравлiчного підсилювача, вмонтованого в картер рульового механiзму. Гiдропідсилювач зменшує в кiлька разiв зусилля, якi докладає водiй до рульового колеса, повертаючи переднi колеса.

До комплекту пiдсилювача входить масляний насос, який приводиться в дiю пасовою передачею вiд колiнчастого вала двигуна.

Рульовий механiзм автомобiля ЗIЛ-4314-10 складається з картера, гвинта i гайки на циркулюючих кулях, поршня-рейки, гiдропiдсилювача i зубчастого сектора, який виготовлено разом з валом рульової сошки.

Гайка рульового механiзму жорстко закрiплена всерединi поршня-рейки. Зубчаста рейка i зубчастий сектор мають зуби, товщина яких змiнюється по їх довжинi.

У результатi перемiщення гайки по гвинту обертання рульового вала перетворюється в поступальний рух поршня-рейки. Зуби поршня-рейки повертають сектор, а разом з ним i вал iз сошкою.

На картерi рульового механiзму встановлено клапан керування. Насос гiдропiдсилювача лопатевого типу подвiйної дiї з бачком i фiльтром закрiплено на двигунi. Вiн приводиться в дiю клиноподiбним пасом вiд шкiва колiнчастого вала. Насос з’єднаний з клапаном керування двома шлангами: шлангом високого тиску, по якому масло вiдводиться вiд насоса, i шлангом низького тиску (зливання), по якому масло повертається до насоса. Пiд час руху автомобiля по прямiй клапан знаходиться в середньому положеннi, i масло з насоса перекачується в бачок. Коли автомобiль повертає вправо, клапан, перемiщуючись униз, вiдкривається, i масло надходить у порожнину над поршнем-рейкою. В результатi тиску масла на поршень-рейку зменшується зусилля, яке витрачає водiй для повертання рульового колеса. Повертання рульового колеса влiво спричиняє перемiщення клапана вгору, i масло надходить пiд поршень-рейку. Це полегшує повертання колеса влiво.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]