Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_investuvannya_ekzamen.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
253.95 Кб
Скачать
  1. Сутність інвестицій. Об'єкти та напрями інвестування в сучасних умовах.

Інвестиція - господарська операція, яка передбачає придбання основних фондів, нематеріальних активів, корпоративних прав та цінних паперів в обмін на кошти або майно з метою отримання прибутку, зниження соціальної напруги, досягнення остаточного підходу у виділенні коштів на потреби соціальної сфери, що і виступає об’єктом інвестування. Або інвестиції - всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті якої створюється прибуток або досягається соціальний ефект

Напрямами інвестування є:

Скорочення фонду виробничого будівництва за рахунок дер­жавних коштів і формування надійних інвестиційних джерел, в першу чергу з власних коштів підприємств та ін.

Скорочення централізованих державних капіталовкладень, що виділяються безповоротно. Перехід до нових принципів цент­ралізованого фінансування інвестиційної діяльності.

Створення ринку підрядних робіт. Зацікавленість будівельників у виконанні замовлень.

Прискорення темпів розвитку промисловості групи Б.

Прискорення у кілька разів темпів вибуття застарілого обладнання.

Перегляд надання державних кредитів на вигідних умовах з дефіцитними ставками на конкурсній основі, включаючи держав­не замовлення.

Залучення іноземних інвестицій, отримання іноземних кредитів, створення спільних підприємств з іноземним капіталом за такими напрямами, як розвиток переробної промисловості АПК, активізація приватизації, конверсії, а також галузей, які визначають науково-технічний прогрес.

Створення ефективних форм і механізмів управління інвестиційною діяльністю.

Розвиток паливно-енергетичного комплексу, ресурсозберігаючих технологій, конверсія ВПК, забезпечення населення товарами народного споживання вітчизняного виробництва, розвиток медицини і фармацевтичної промисловості.

2. Поняття про інвестиційний проект

Проект є організаційною формою реалізації процесу інвестування. У цьому понятті зосереджені як стратегічне планування інвестиційної діяльності, так і практична реалізація щоденного оперативного керування нею.

Інвестиційний проект-це спеціальним способом підготовлена документація, що містить максимально повний опис і обґрунтування всіх особливостей майбутнього інвестування. У такому розумінні проект є документованим інвестиційним планом.

Інвестиційний проект-це комплекс заходів, що здійснюються інвестором з метою реалізації свого плану нарощування капіталу. Дії інвестора мають бути оптимальними для досягнення поставлених цілей при обмежених часових, фінансових і матеріальних ресурсах.

Така подвійність визначення дає змогу надалі точніше і повніше представити питання розробки й експертизи інвестиційного проекту. Слід зазначити, що інвестиційний проект як план дій інвестора в обраному напрямку істотно впливає на якість інвестування. Можна стверджувати, що за наявності плану інвестор досягне вищих результатів, аніж за відсутності плану інвестування. Проект вносить системність та організованість у процес інвестування.

Розробка інвестиційних проектів здійснюється з урахуванням кількох важливих моментів, що становлять методичну основу проекту.

3. Класифікація інвестиційного проекту

Виокремлено такі основи класифікації бізнес-проектів:

1. Тип проекту-технічний, організаційний, економічний, соціальний, змішаний. 2. Клас проекту-монопроект, мультипроект, мегапроект. 3. Масштаби проекту-дрібний, середній, великий, дуже великий. Або інша класифікація: міждержавні, міжнародні, національні, міжрегіональні, регіональні, міжгалузеві, галузеві, корпоративні, відомчі, проекти одного підприємства. 4. За тривалістю проекти можуть бути короткотермінові, середньотермінові, довготермінові. 5. Вид інвестиційних проектів: інноваційний та організаційний, науково-дослідний, навчально-освітній, змішаний. Більшість бізнес-проектів носить інвестиційний характер. Величина інвестицій, які необхідні для здійснення бізнес-проекту, залежить від усіх перелічених ознак та насамперед від масштабу, тривалості та ступеня складності проекту. До інвестиційних проектів зазвичай належать проекти, головною метою яких є вкладення коштів у різні види бізнесу з метою отримання прибутку. В цій групі бізнес-проектів виокремлюють інноваційні проекти, до яких належить система різноманітних нововведень, що забезпечують безперервний розвиток організаційно-економічних систем.   

4. Сутність іноземних інвестицій та їх класифікація.

Згідно з ЗУ «Про режим іноземного інвестування» іноземні інвестиції -усі цінності, що вкладаються іноземними інвесторами в об’єкти інвестиційної діяльності відповідно до законодавства України з метою отримання прибутку чи досягнення соціального ефекту.

Форми іноземних інвестицій:1)участь іноземних інвесторів у підприємствах України; 2)створення підприємств, які повністю належать іноземним інвесторам; 3) придбання діючих підприємств; 4) придбання рухомого та нерухомого майна.

Існують державні та приватні іноземні інвестиції.

-Державні інвестиції – це позики, кредити, які одна держава або група держав надає іншій державі.

-Приватні інвестиції - надають приватні фірми, компанії чи громадяни однієї країни відповідним суб’єктам іншої країни.

Види іноземних інвестицій:

рухоме і нерухоме майно; грошові кошти; акції, внески, облігації чи будь-які інші форми участі в товариствах, підприємствах, у тому числі і спільних; право вимоги за грошовими внесками; права на результати інтелектуальної діяльності; права на здійснення господарської діяльності.

Залежно від ступеня контролю над зарубіжними компаніями інвестиції поділяються на прямі та портфельні.

Прямі інвестиції – основна форма експорту приватного капіталу, що забезпечує встановлення ефективного контролю і надає право безпосереднього розпорядження закордонною компанією.

Класифікація іноземних інвестицій:

За джерелами: приватні; державні; міждержавних організацій; недержавних організацій; змішані.

За метою інвестування: досягнення фінансової мети; досягнення підприємницької мети; досягнення іншої мети (встановлення впливу на суверенний суб’єкт, санація міждержавних економічних зв’язків).

За формою оформлення: явні інвестиції; приховані інвестиції; «чорні інвестиції» .

За ступенем повернення: що повертаються; ризикові; що не повертаються.

За величиною: дрібні; середні; великі; дуже великі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]