Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_Ekonomyka_pratsy.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
717.31 Кб
Скачать

1.Наведіть поняття і охарактеризуйте сутність категорії “праця”.

Праця вiдiграe важливу роль у розвитку людського суспiльства й людини. Праця — це доцiльна, свiдома, органiзована дiяльнiсть людей, спрямована на ство­рення матерiальних i духовних благ, необхiдних для задоволення суспiльних i особистих потреб людей. Сучасна економіка розглядає 3 основні підходи до формування категорій праці: 1)основою є людина, яка володіє фізичними здібностями та знаннями 2) вплив людини на природу, праця - цілеспрямована діяльність людини посередництвом впливу людини на природу задля створення матеріальних і духовних благ 3)мотиваційний, праця - цілеспрямована діяльність людини спрямована на задоволення особистих та суспільних потреб. Всебічне дослідження даної категорії призвело до визначення пріоритетних напрямків сучасності: •як співвідноситься суспільна та індивідуальна праця? як збагатити зміст та характер праці? •яким чином повинен здійснюватись процес праці в умовах глобалізації? Сучасний процес матеріального виробництва виражаються через факторний ресурсний підхід. За даною моделлю праця є провідним чинником економічної діяльності. Людина (робоча сила) опосередковує предмети природи, видозмінює їх (приймає участь у обміні), створюючи суспільний продукт(благо).

Отже, праця – це складне і багатоаспектне явище, яке відіграє в житті суспільства і окремої людини особливо важливу роль, оскільки саме це поняття є невіддільним від людського життя. Змінюючи у процесі праці навколишнє природне середовище і пристосовуючи його до своїх потреб, люди не лише забезпечують своє існування, але і створюють умови для розвитку і прогресу суспільства. Праця виступає однією з найважливіших форм самовираження, самоактуалізації й самовдосконалення людини.

2.Розкрийте роль праці у життєдіяльності суспільства та охарактеризуйте працю як предмет наукового та економічного дослідження. Розкрийте основні функції праці у системі людської життєдіяльності.

Праця відіграє важливу роль у розвитку людського суспільства й людини. Праця — це доцільна, свідома, організована діяльність людей, спрямована на ство­рення матеріальних i духовних благ, необхідних для задоволення суспільних i особистих потреб людей. Процес праці містить три основні моменти: доцільну діяльність людини, тобто власне працю; пред­мет праці, на який спрямована праця; засоби праці, з допомогою яких людина впливає на предмет працi.

У процесі праці формується система соцiально-тру­дових відносин, що є стрижнем суспільних відносин на рiвнi народного господарства, регіону, організації та окремих індивідів.

Праця — основа життєдіяльності i розвитку людсь­кого суспiльства. Зміст i характер праці залежать від ступеня розвитку продуктивних сил i суспiльних вiд­носин.

Розрізняють конкретну й абстрактну працю. Кон­кретна праця — це доцільно спрямована діяльність людини, результатом якої e створення певної споживчої вартості. Абстрактна праця — це витрати людської енергії, частка затрат суспільної праці безвідносно до тієї конкретної форми, в якiй вона здійснюється.

Подвiйнiсть поняття «праця» зумовлює I подвiй­нiсть її змісту. Змістом конкретної працi є кiлькiсний i якiсний склад трудових функцiй (вiдмiннiсть у професіях, рівнях кваліфікації працівників), їх спiввiдношення i взаємозв'язок у конкретному процесі праці.

Роль та функції праці визначаються суб'єктами трудових відносин: для суб'єкта: 1)задоволення духовних і матеріальних потреб 2)функція ссс(самовираження,самовдосконалення,самореалізації) для суспільства: 1)створення суспільного блага 2)функція розвитку науки і техніки 3)функція формування людської співдружності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]